Paul Barba-Negra şi Félix F. Schwarz – «Symbolique de Paris - Paris Sacré, Paris Mythique»

Photobucket

Paul Barba-Negra & Félix F. Schwarz – «Symbolique de Paris - Paris Sacré, Paris Mythique»
Data apariţiei: 17/06/2004
ISBN: 9782914119313
Editor: Huitième Jour
Dimensiuni: 18X24 cm
158 Pagini
Preţ: 20 euro


Editura «Huitième Jour» din Paris a publicat în 2004 «Symbolique de Paris - Paris Sacré, Paris Mythique» de Paul Barba-Negra şi Félix F. Schwarz. O carte epuizată din care, totuşi, am obţinut un exemplar.

Specializat în antropologie şi simbolism şi atras de filosofie, Félix F. Schwarz este autorul unor cărţi precum: «Symbolique des cathédrales - Miroirs de l'univers», «Symbolique des cathédrales. Visages de la Vierge», «Symbolique de l'Egypte - Naissance de la spiritualité» (în colaborare cu David Bordes) ş.a. El este coautor al seriei televizate «Architectures et géographie du sacré» alături de Paul Barba-Negra.

Paul Barba-Negra sau Paul Barbăneagră, s-a născut în 11 februarie la Isaccea, România, fiind absolvent de medicină şi cinematografie (IATC) la Bucureşti în 1957. Stabilit la Paris din 1964, Paul Barba-Negra este un cunoscut cineast, autor şi realizator de filme documentare de scurt şi lung-metraj cu tematică legată de tradiţie şi modernitate, pentru o serie de canale de televiziune franceze.

Este deosebit de cunoscut documentarul său dedicat lui Mircea Eliade: «Mircea Eliade et la Redécouverte du Sacré», iar în 2000 a fost publicat la editura Polirom volumul «Arhitectură şi geografie sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului» în traducerea lui Mihaela Cristea si Marcel Tolcea.

A obţinut Marele Premiu pentru scenariu în 1976 pentru filmul Versailles Palais-Temple du Roi Soleil la Festivalul Internaţional al Filmului de Artă (International Festival for Art Films).

În primăvara acestui an, Institutul cultural român din Paris a omagiat personalitatea lui Paul Barbăneagră şi cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă a organizat Festivalul “Arhitectură şi geografie sacră” la Halle Saint Pierre din Paris.

Aşa cum s-a menţionat în pliantul festivalului unde am fost şi eu invitată, au fost prezentate „şase documentare din cele 13 ale serialului omonim realizat pentru televiziunea publică franceză în anii ‘70 şi ‘80 ai secolului trecut. Barbăneagră este discipol al lui Mircea Eliade căruia i-a şi consacrat pelicula „Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului“. El este un ambasador peste timp al Tradiţiei, un mesager al invizibilului ce transpare în marile creaţii umane. Reims, Paris, Grecia, Mexic, Egipt sunt etapele itinerarului ce urmăresc triumful spiritului, revelat în perfecţiunea arhitecturală. Operele expun totodată o concepţie despre rostul şi piatra de încercare a omului modern: regăsirea sacrului.”

«Symbolique de Paris - Paris Sacré, Paris Mythique» prezintă o interpretare a geografiei sacrului, în care «actul simbolic este fondatorul identităţii» unei naţiuni.
De la individual la colectiv, conştiinţa apartenenţei la o cultură este tipic civilizaţiei umane, gradul de emancipare o dă însăşi evoluţia acelui popor.
Există o reală aspiraţie spre divin în fiecare piatră din Paris, în sensul constructiv al cuvântului, unde gestul simbolic devine «metatemporal» de la fundaţie până la devenirea sa.
«Cheia simbolică a unui oraş se decriptează şi se aprofundează de-a lungul geografiei lui sacre», pentru că, aşa cum menţiona şi Platon, oraşul este permanent în strictă relaţie cu universul, acordat în cele mai mici detalii.

Ce este geografia sacră? De la Cuzco din Peru, Pataliputra din India, Roma bulversantă a civilizaţiei romane până la Parisul luminilor, totul este construit în raport cu omul şi sensul divin al originii sale.
Ce semnificaţie poartă Champs-Élisées în raport cu istoria profeţiilor Apocalipsei?
Ce importanţă simbolică are catedrala Notre-Dame al cărui plan în cruce se regăseşte încadrat perfect în intersecţia axelor Cardo şi Decumanus ale oraşului înşuşi, ce valoare mistică pentru întreaga creştinătate au cele trei roze cu vitralii ale catedralei Notre-Dame, iată întrebări care îşi găsesc răspunsul în paginile acestei cărţi.

De la Philippe Auguste la Catherine de Médicis sau Napoleon, de la Le Notre la Haussmann, oraşul construit pe cele şapte coline aminteşte de o altă forţă mistică menită să deschidă porţile universului.
Rotirea vizibilă şi invizibilă a cetăţii se datorează unor factori de natură divină, ceea ce face ca ea, cetatea să devină inexpugnabilă.

Şi totuşi, «între Notre-Dame şi Défense traversând Louvre, Concorde şi Etoile, umanitatea l-a expulzat pe Dumnezeu din istoria lui».
Ce este Apocalipsa în conceptul unui oraş, ne vor explica în detaliu cei doi autori.

Viziune sacră şi viziune profană dincolo de frontierele cunoaşterii umane, iată invitaţia pe care ne-o propune Paul Barba-Negra şi Félix F. Schwarz în strădania lor de a dezvălui tuturor geografia sacră a Parisului, unic în lume, «Oraşul-martor al marii metamorfoze a Istoriei» aşa cum spunea Henry Montaigu.

«Symbolique de Paris - Paris Sacré, Paris Mythique» reprezintă o revelaţie din punct de vedere simbolistic, al interpretării Sacrului, un abecedar arhitectural al civilizaţiei umane.

Vizualizări: 174

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de marina nicolaev pe Octombrie 15, 2009 la 3:40pm
A plecat dintre noi cineastul Paul Barba Neagra (1929-2009). El a devenit bine cunoscut în mediul francez pentru celebra sa serie de filme documentare pentru televiziune «Architecture et géographie sacrée», realizată în anii 70-80, care prezintă, într-o formă deopotrivă erudită şi poetică, locuri importante ale tradiţiei spirituale franceze şi universale, precum Notre-Dame de Paris, Versailles, Mont Saint-Michel, Chartres, Egipt, Mexic, s.a. Discipol al lui Mircea Eliade, Paul Barba-Neagra a fost un fervent susţinător al tradiţiilor spirituale ancestrale şi al valorilor creştine în lumea occidentală.

Ceremonia religioasă va avea loc sâmbătă 17 octombrie, la ora 14, la Biserica ortodoxă română din rue Jean de Beauvais din Paris.

Dumnezeu să-l odihnească în pace !


sursa: ICR Paris
Comentariu publicat de florin contrea pe Septembrie 1, 2009 la 11:17am
SUNT MULTI ANI
... de cand am vazut primul documentar al domnului Barbaneagra si am fost adanc emotionat. Omagiile mele.
Florin Contrea
Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Septembrie 1, 2009 la 8:06am
Multumesc doamnei Marina Nicolaev care il prezinta profund si admirativ pe Paul Barbaneagra, un talentat scriitor, redescoperitor al sacrului arhitectural si un intelept exeget al operei lui Mircea Eliade.
Stim atat de putin despre marii romani plecati din tara pentru a imbogatii cultura lumii.
Plecaciune.
Comentariu publicat de marina nicolaev pe August 24, 2009 la 10:35am
Paul Barbaneagra este plecat de peste 45 de ani din Romania, din 1964.
Poate acum, sa-i acordam podiumul pe care il merita ca roman.
Puteti viziona filmul dedicat lui Mircea Eliade, inedit de-altfel, http://www.youtube.com/watch?v=t9ZEhpWXXhk.
Comentariu publicat de Victor Stir pe August 24, 2009 la 10:20am
Interpretarea lui Paul Barbăneagră este una dintre cele mai docte si profunde asupra fenomenului urbanistic din perspectiva sacrului; urmareste o simbolistica metafizica ferrmecatoare, interdisciplinara si de aceea necesar a fi cunoscuta.
Regretabil ca in Romania nu este nici promovat nici cunoscut la nivelul pe care l-ar merita.
Victor Stir

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor