De cîteva zile în oraş se instaurase pacea, ba chiar se zvonea că, pentru prima dată, urmează să fie semnat un armistiţiu între detestabilul Guvernator (un mizerabil care nu poate decît să-ţi facă scîrbă, după cum se spune) şi cetăţenii vejnic dezamăgiţi. Aşa că soldaţii au plecat în permisie să culeagă via. Directorul fabricii de penicilină, despre care se crede că a murit cu cel puţin un an în urmă din cauza unei supradoze, a fost, în sfîrşit, îngropat, spre uşurarea întregii familii şi a numeroşilor săi prieteni. Mirosurile grele au fost distilate de o furtună ivită din senin. Norii de fum şi praf au dispărut, la fel ca şi petele de sânge. E greu de crezut, dar o ploaie bună este suficientă pentru a reinstaura ordinea, pentru că sîntem, până la urmă, doar un mic popor paşnic de la capătul lumii.

 

Tanti Florica a deschis uşa cafenelei, să se mai aerisească, şi pisica albă, zburlită toată, a ieşit în stradă şi a sărit în faţa bicicletei cu motor a poetului Jerpelaru. Bărbatul a evitat cu greu accidentul, urcând pe trotuar şi îndoind astfel vreo două spiţe. Apoi a coborît de pe biclă, a evaluat pagubele, îngrijorat, şi în cele din urmă a intrat şi a comandat un capuccino. Ieşi afară, javră ordinară, i-a zis tanti Florica, confundîndu-l, pentru că nu îi plăcea să-şi poarte ochelarii înainte de lăsarea serii, cu istoricul Efemeriade.

 

Aşa cum are două mîini, două picioare, două urechi şi doi ochi de o cuceritoare limpezime, tanti Florica are şi două pisici: una albă, una neagră şi una invizibilă. În acest text este vorba despre pisica invizibilă. În orice text, de fapt, este vorba despre o pisică invizibilă. Fiţi puţin atenţi!

 

E o chestie tare să ştii că se mişcă pe lîngă tine, agilă, imprevizibilă, arcuindu-şi spinarea fără contur sau că se repede spre umbrele care o absorb; să simţi un fir de păr invizibil pe limbă. Ea aleargă după bulele invizibile de aer mai greu sau mai uşor, care sunt şi ele invizibile. Pisica invizibilă iubeşte bulele, este leşinată după ele. Ce oroare inadmisibilă mai e, în plus, şi saliva care îi atîrnă de pe bărbie, degradînd realitatea care, oricum, îţi face greaţă!… Ptiu, ptiu! Şi s-ar mai putea şi ca jigodia să aibă oxiuri invizibili!

 

Continuarea pe www.ruralconnection.blogspot.com

Vizualizări: 167

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Radu Cornelia pe Martie 23, 2011 la 5:20pm
Chiar daca e invizibila nu-mi place caracterizarea ei.Eu am o pisica si nu vad nici in cosmaruri sa le curga bale chiar si invisibile.Nu mai comentaz in rest
Comentariu publicat de Bogdan Toma pe Martie 7, 2011 la 10:09am
Fain text! Cu o tăietură alertă, extrem de filmică... Kusturiça ar fi, pe bune, invidios!
Comentariu publicat de Lucia Secoşanu pe Martie 6, 2011 la 4:06pm

   Sigur că textul are o vădită ironie la adresa... mda! La, adresa! ....Dar cum naiba să  ''rupi în două'' o mâţă invizibilă, chiar dacă balele ei invizibile ne-a cam ''bălit'' pe toţi!  Iertată-mi fie părerea, dar e a mea şi, ca o mâţă invizibilă  -părerea-  , mă umple de oxiuri invizibili, care-mi dau nişte mâncărimi deloc invizibile, drept care, devin foarte vizibil, incomodă...

     Felicitări vizibile, cu drag, Lucia

Comentariu publicat de TIMERMAN DUMITRU pe Martie 5, 2011 la 5:03pm
Textul e scurt, dar parca am citit un roman...
Comentariu publicat de dumitru pe Martie 5, 2011 la 10:49am
interesant
Comentariu publicat de Gabriel Bădică pe Martie 4, 2011 la 8:59pm
Daca scuipa, mai devreme sau mai tirziu o sa faca si bale...
Comentariu publicat de Valentin Boeru pe Martie 4, 2011 la 6:59pm
Relaxantă lectură. Imaginile ce compun tabloul devin cu uşurinţă familiare oricărui cititor.
Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Martie 4, 2011 la 6:38pm
Important este să rupi pisica în două. Succesul este important și cu atât mai mare, cu cât pisica este invizibilă. În cazul de față este. Felicitări!
Comentariu publicat de milica furtuna pe Martie 4, 2011 la 4:13pm

Am fost profund impresionata de subtilitatile multiple cu care jonglati  Reusiti intr-un mod personal cu unde pregnante de ironie fina si cu ajutorul celor trei personaje : pisica alba , pisica neagra si pisica invizibila sa creati o radiografie a ''acelui mic popor pajnic de la capatul lumii'' .Pisica invizibila are rol magistral in aceasta scriere, iar rolul ei este de a deveni prezenta si simtita cu  ajutorul ''umbrelor care o absorb''. Acest personaj principal -pisica invizibila - fara coloana vertebrala care ''alearga dupa ''bule invizibile'' este ,in fapt, cel mai vadit personaj ce intruchipeaza bestia acelui ''popor mic'' ce a devenit ,bietul de el ,autoimun la 'realitatea care oricum, iti face greata''.. .

Comentariu publicat de Gabriel Bădică pe Martie 4, 2011 la 3:28pm
Va multumesc tuturor pentru comentariile de bine.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor