Pe site-ul cenaclului Lira 21, utilizatorul Ileana Maria Belean (prezent si pe Reteaua literara) posteaza poezii in care plagiaza diverse articole preluate de pe internet, dar si versuri ale lui Marin Sorescu. Nu doresc sa judec pe nimeni, postez doar “poezia” ei si comentariile prin care se demonstreaza acest plagiat. Mai departe, sa judece fiecare si sa ia masurile corespunzatoare. De pe cenaclul Lira e exclusa, prin hotararea creatorilor, adminilor si a membrilor. Asta pentru ca ne intereseaza calitatea (umana si literara) si nu cantitatea.

Din pacate spatiul virtual nu este doar o modalitate accesibila de publicare si promovare a creatiilor literare, ci si un mediu propice dezvoltarii unor astfel de personaje. Din cate stiu, nu e primul caz si probabil nu va fi nici ultimul. Dar de fiecare data, lucrurile astea lasa un gust amar&sentimentul de scarba.


 

Lumini si umbre ***  

 

"Copacii sunt poeziile pământului înălţate către cer.Noi îi tăiem şi îi facem hârtie, pentru a ne aşterne deşărtăciunea peea"-Khalil Gibran

Două imagini mi-au rămas în minte,
în anii de elevă silitoare de liceu:
Ceauşescu şi Eminescu.

Pe Ceauşescu l-am uitat
total şi definitiv odată cu revoluţia,
dar,
"poetul naţional",
"luceafărul poeziei româneşti",
este ochiul plin de pace şi lumină,
este glasul de clopot şi sărbătoare
pe care-l păstrez în stratosfera inimii,
intangibil, deificat.

Întinsă pe iarbă între teii şi castanii
din spatele casei,
trec de-a lungul şi de-a latul aşteptarea,
las să-mi cadă lin în piept,
în liniştea atât de mare,
o stea din Carul Mare.

De câte ori deschid o carte de Eminescu,
îi simt răsuflatea-i din flori.
În mine s-a înfiripat rădăcina lui,
viaţa.

Prin el văd taina iubirii eterne,
prin el văd necenzurate clipe de zbor,
prin el văd înaintaşi şi războaie.

Privirea lui sclipeşte,
tăcut şi grav.

Înconjuraţi de Kenvel-işti,
generaţia de azi,
îi iubesc pe fotbalişti,
iar dacă tu te-ai săturat să auzi că
Eminescu e "luceafărul poeziei româneşti",
ce propui?
sa-i ardem toate operele?
să-l interzicem în şcoli?
să-l înlocuim cu Sisu&Puya?
să-i negăm valoarea doar că voi v-aţi săturat de ea?
Voi,
aceşti ignoranţi,
să circulaţi doar pe marginea
inimii mele.

În ploaie,
nopţi şi ger nătâng,
sărut şi plâng
o...Stea.   Postat de:Belean Maria Ileana | Categoria:Poezie La data:2011-01-09 18:59:4

 

 

Ileana face colaje de pe net...dar tot plagiat se numeste.
restul "poeziei"este din forumul softpedia, iata!

Doua icoane mi s-au infipt in psihic in anii de eleva silitoare de generala,care jumate de zi repeta la montajul literar-artistic pentru Cintarea Romanieisi jumate tocea comentariul la romana pentru treapta intii: Ceausescu siEminescu.

Oficiali, schematici si deasupra analizei, pilonii establishment-uluieducational romanesc, identificabili pina la confuzie mitica, "mindrucirmaciul" vs. "poetul national", "marele om de stat"vs. "Luceafarul poeziei romanesti". Figuri incontestabile, interzisejudecatii noastre, mitice, unidimensionale, inumane si profund antipatice.

Pe Ceausescu l-am avortat, total si definitiv, odata cu tara, Eminescu a ramasneatins, neinteles, antipatic si stralucitor in Panteonul Figurilor Nationale,la soare ne putem uita, dar la ele ba, rezultind ca nu ne mai uitam niciodata.Iar intelighentia juvenila romaneasca a reactionat la masiva supraexpunere lamit: si-a ales drept idol absolut pe Adrian Copilul Minune si pe Becali.Fiindca, prin ochelarii estetici de cal prin care este focalizata coercitivreceptarea poeziei eminesciene, Eminescu a ajuns ilizibil.

Ceausescu a avut sansa sa se tridimensionalizeze in psihicul nostru de pionierisecret frustrati ca nu au fost niciodata facuti utecisti, dovada ca il maipomenim cind si cind ca sa facem bancuri sau ca sa il injuram. Am avut sansa sail auzim bilbiindu-se, macar, si sa ne ridem de el ca pustanii, dar Eminescu epastrat in stratosfera, intangibil, uscat, deificat. Oamenii seriosi se revoltaastazi daca ricii sclipiciul genialoid-national de pe poetul care ar trebui saapartina natiunii nu pozelor de la gazeta de perete, si apropierea de tragismulmizer al vietii lui, sau de versurile "impure", cenzurate cu maimulta hotarire decit analfabetismul lui Ceausescu in anii epocii de aur,echivaleaza cu o mortala tradare de tara si de educatie.

Eminescu a ajuns ilizibil.

 


Fiindca de Eminescu nu se ride nici pe ascuns si nici o ucidere rituala macar,asa cum se face in orice literatura sanatoasa care isi omoara regulat idolii casa ii reconstruiasca mai tirziu, nu s-a performat de incremenitii nostriformatori de opinie literara. O mare strepezire de dinti, asta a urmatcomentariilor, anilor aniversari, omagiilor, odelor si imnurilor catreEminescu.

Vreau sa multumesc pe aceasta cale to'arsilor si domnilor profesori degenerala, liceu si facultate care mi-au anesteziat simtul literar cu idolatrialor idioata national-masturbatorie intr-atit incit n-am deschis niciodata vreocarte de Eminescu fara sa simt inchizitia estetic-nationala suflindu-mi inceafa si fara sa imi vina, consecutiv, sa o pun pe foc. Cristina Ştefan
Creator site Postat la: 2011-01-09 22:41:18

 

Maria, ai tupeul sa spui ca nu ai luat versuri intregi dinarticolul de mai jos? si mai ai tupeul sa spui ca ai coincis in idee cu marinSorescu?

nu pot sa cred.

Două imagini mi-au rămas în minte,
în anii de elevă silitoare de liceu:
Ceauşescu şi Eminescu.

in articol

Doua icoane mi s-au infipt in psihic in anii de eleva silitoare de generala,care jumate de zi repeta la montajul literar-artistic pentru Cintarea Romanieisi jumate tocea comentariul la romana pentru treapta intii: Ceausescu siEminescu.


"luceafărul poeziei româneşti",
este ochiul plin de pace şi lumină,
este glasul de clopot şi sărbătoare
pe care-l păstrez în stratosfera inimii,
intangibil, deificat.

in articol

Am avut sansa sa il auzim bilbiindu-se, macar, si sa ne ridem de el capustanii, dar Eminescu e pastrat in stratosfera, intangibil, uscat, deificat


contrazici evidenta? ai luat versuri intregi din articol. ce munca ai facut tu?de furat. Cristina Ştefan
Creator site Postat la: 2011-01-10 08:57:55

 

Vizualizări: 364

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Georgevici Friedlander Jr. pe Februarie 27, 2011 la 12:13am

Sigur ca exista un anume adevar pe aici pe undeva. Insa, urmarind cu atentie desfasurarea evenimetelor am constatat urmatoarele:

* anumiti utilizatori de pe alt site intra pe aici doar ca sa-si regleze conturile cu anumiti membri

* idea de baza este sa-si promoveze site-ul generand cate un scandal din cand in cand

* de la inceputul retelei literare acesti "oameni de bine" n-au facut altceva decat sa fire idei si oameni de pe retea ca sa-i transfere in "interes de seviciu" pe alt site

* eu sa fiu in locul administratorilor as exclude fara drept de apel pe toti acei care fac o concurenta neloiala acestui site

* cam asta-i tarisoara noastra - un loc unde se fura la greu orice ! de la idei si pana la propriul buzunar :)

Comentariu publicat de RODICA CERNEA pe Ianuarie 15, 2011 la 6:14pm
Cred ca trebuie sa facem front comun aici si nu numai. Toti cei ce fura trebuiesc exclusi, marginalizati, poate asa vor realiza candva ca au gresit si isi vor repudia faptele. Pentru unele persoane a devenit un obicei de a se incununa cu ce nu le apartine!
Comentariu publicat de GABRIEL CRISTINEL pe Ianuarie 15, 2011 la 6:02pm
FĂRĂ CUVINTE!!!
Comentariu publicat de BOTA LUCIAN pe Ianuarie 14, 2011 la 12:18pm

a-ti dat persoana  respectiva afara 

acum ce mai vreti  ?

vreti cumva sa-i faceti si statuie 

 si nu-mi spune mie   ca-s penibil 

 ca nu scriu marafeturi si nici barfe 

 care sa ma  desprinda  de a fi OM

 acestea lucruri  nu se discuta  doamna draga

se discuta numai in jungla 

 

si sa nu credeti ca  daca am facut parte din  asa zisi adevarati  scriitori  .. vai Doamne 

 trebuie sa-mi pun mintea cu dvs 

din pacate  daca erau adevarati oameni nu faceau aceste lucruri

 si ce daca am fost dat afara  oricum  sunt alte surse de a ma promova  si nu prin altii

nu depind nici de  clovni si nici de mapeti

 si cred ca a-ti ajuns prea departe pupand in cur o doamna vezi DOAMNE MAREA SCRIITOARE ADA

 cum am spus si o repet 

nu sunteti in deajuns de maturi sa stiti  sa respectati   niste oameni
Comentariu publicat de Delia Staniloiu pe Ianuarie 14, 2011 la 12:04am

Regret nespus  ceea ce se întîmplă. Credeam că cei ce sunt dăruiţi de dumnezeu cu un talent nu se pot preta la astfel de practici care-l fac pe om ieftin, mărunt.Constat cu mare tristeţe că lucrurile acestea se întîmplă din ce în ce mai des, parcă e o molimă.Chiar nu înţeleg de ce se întîmplă, doar nimeni nu poate lua talentul nimănui iar ceea ce nu-ţi aparţine şi-ţi însuşeşti ca fiind al tău, mai devreme sau mai tîrziu iese la iveală.Nu ştiu dacă oprobiul colegilor sau prietenilor este de preferat atunci cînd se descoperă plagiatul. Imi pare rău că Maria Belean a putut avea asemenea slăbiciuni cînd vorba Catalinei, scria tot mai bine.Personal nu cred că a meritat, ceea ce a primit a fost mult prea dureros dar, fiecare gîndeşte în felul său...... nici colegii nu cred că merită o asemenea dezamăgire.Cînd postezi într-un site, cînd comunicarea cu colegii este activă, nu pui acolo numai talentul şi abilităţile tale în domeniu ci şi sufletul tău cu siguranţă cineva nu s-a gîndit deloc la asta. Poate ar trebui să te gîndeşti Maria Belean pe viitor dacă merită, poate să fie o lecţie din care să înveţi ceva, ar fi păcat de ceea ce ai făcut bun pînă acum.

Comentariu publicat de Any Tudoran pe Ianuarie 13, 2011 la 7:15pm

Lucian Bota,tu esti cel mai penibil,cu acuzatiile tale,Doamna Ada,nu o sa-ti raspunda cu siguranta,pentru ca nu se va coborî la nivelul tau,foarte urat din partea ta,sa improsti cu noroi gratuit,pentru ca nu suporti niste critici din moment ce postezi public,este normal ca te expui si criticilor,dar tu nu suporti,critica,si vocabularul tau vad ca se reduce la cateva cuvinte,simple domnule'' inginer''Bota Lucian,razbunarea ta este evidenta,poate mai pacalesti pe cineva pe ici colo,pana se dumireste,lumea,doamna Ada,a avut multa rabdare cu tine;)si ti-a vorbit mereu frumos,cred ca ai nevoie de un psiholog,cu siguranta,pacat ca nu mai am raspunsurile tale de pe Lira,esti repetitiv-obsesiv,si vad ca inca nu te-ai vindecat faci parte cumva dintr-o secta,si pe CTS,ai facut aceleasi valuri de mare geniu neinteles te crezi cumva vreun Eminescu ?las-o mai moale Lucian,nu te mai ambala,ca strici bunatate de'' creer'' de geniu si noi ne protejam geniile.

 

Comentariu publicat de BOTA LUCIAN pe Ianuarie 13, 2011 la 5:39pm

oamenii Adevarati  nu barfesc   si nu discuta tampenii

pacat ca doamna Ada  MAREA SCRIITOARE   A UITAT  CA CLADESTE   PE VERSURILE LUI EMINESCU 

SUNTETI CHIAR PENIBILI 

FACETI NISTE AFIRMATII STUPIDE 

AR TREBUI  SA VA FIE RUSINE CA OM  , CA PERSOANA , SUFLET

A-TI DAT PERSOANA ACEEA AFARA   .. GATA NU O TOT LALAIM ATATA 

Comentariu publicat de BOTA LUCIAN pe Ianuarie 13, 2011 la 5:31pm
aici nu sunteti  oameni Adevarati
Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Ianuarie 13, 2011 la 5:30pm

Nici nu ma gandesc la vreo polemica. Mi se pare intolerabil sitemul de EXECUTIE fracturista facut aici.Se invart pe net pedofili, raufacatori si adevarati PLAGIATORI care nu sunt sanctionati. Dreptul la  expresie este sfant si "darea asta afara " e jalnica si ma jigneste. EU MA SIMT profund  jignit , am crezut ca s-a terminat cu comunismul si  metodele de " turnare ",  de critica tovaraseasca in public.  Si nu e prima oara ca RL filtreaza membri cu usurinta si fara discernamant. IN NUMELE ETICII ELEMENTARE PROTESTEZ ! 

Fara sa ma intereseze  daca  cineva a plagiat sau nu . THIS IS NOT THE ISSUE. 

Comentariu publicat de BOTA LUCIAN pe Ianuarie 13, 2011 la 5:30pm

politica lingailor  laso pe seama lingailor

sunteti chiar penibili discutand marafeturi

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor