POEME PENTRU YERUTONGA LA EDITURA BRUMAR

Timisoara, Joi, 17 Iunie, 2010. De la stanga la dreapta, Cornel Ungureanu, Hanna Bota, Robert Serban

Ieri după amiaza Editura Brumar din Timişoara a lansat volumul de poezii “Poeme pentru Yerutonga" al Hannei Bota. Volumul, apărut în condiţii grafice excelente, este ilustrat cu fotografii făcute de autoare în Vanuatu, un arhipelag aflat la 1700 de kilometri de Australia, format din 83 de insule, desfăşurate pe hartă în forma literei Y . Alături de valoarea poetică, volumul , aşa cum menţiona în deschidere criticul Cornel Ungureanu, are potenţialul unui adevărat studiu de antropologie dat fiind faptul că Hanna a stat cu băştinaşii acestor insule, a trăit acolo, a venit în contact cu obiceiurile, cultura şi religia lor şi a avut privilegiul de pune pe peliculă ritualuri sau obiecte de cult care de obicei sunt ascunse privirilor celor din exterior. Oamenii locului trăiesc în Vanuatu la nivel tribal, pe insulele de sud încă există teama că au rămas în stadiul de canibalism.( Bine ai revenit între noi, Hanna, va spune cu umorul său caracteristic, criticul Robert Şerban, dacă am fi fost la Severin , ai fi văzut pancarta cu BINE AŢI VENIT, MÂNCAVA-AŞ!!! Acum serios, să stai zece zile printre canibali, fără doi gealaţi cu spate lat, şi doi bodyguarzi, cum a stat Biju Morar la singurul hotel din capitala arhipelagului, nu este ceva lipsit de temeritate. Apropo, Biju lanseaza in curand o firma de prelucrarea santalului :) Hanna s-a întors din această peripeţie cu o coajă de lemn de santal şi un volum de poezie care sunt convins că nu va trece neobservat, volum în care se simte profunda ei iubire faţă de om şi admiraţia faţă de capacitatea sa de supravieţuire, precum şi o mare disponibilitate de identificare cu spiritul său nealterat de încercările la care a fost supus de civilizaţie. Recomand tuturor acest volum de poezie despre Yerutonga, cum i-a numit cu drag Hanna Bota pe toţi locuitorii din Vanuatu. Nu în ultimul rând trebuie menţionat aici şi fiul Hannei, Roland Bota, care este răspunzător pentru excelenta prezentare grafică a copertei şi prelucrarea materialului fotografic. Felicitări Hannei Bota, şi editorului Robert Şerban. Aşteptam în curând şi volumul de reportaj despre experienţa fascinantă pe care a avut-o Hanna în Noile Hebride, volum care va face un pandant justificat cu cel de poezie, şi care va apare sperăm, tot la Brumar.

http://www.brumar.ro/colectii-detalii/poeme-pentru-yerutonga/

Vizualizări: 102

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de adrian ionita pe Iunie 22, 2010 la 4:31pm
Dear Hanna, am facut rectificarea legata de fiul tau. Fiind atat de tanara nici prin minte nu mi-ar fi trecut sa ai un baiat atat de mare . Sa iti traiasca si sa aveti succes in continuare. Cu drag, Adrian Ionita
Comentariu publicat de Hanna Bota pe Iunie 22, 2010 la 4:23pm
draga Nu-ma-uita, multumesc pentru comentariu; ma bucur pentru cei care au fost la lansare si se pare ca le-a placut atat volumul, cat si prezentarea plus comentariul imaginilor din Vanuatu. De notat, Roland Bota nu este frstele meu, ci este fiul meu de 16 ani, un adevarat artist intr-ale prelucrarilor foto, sunt bucuroasa ca e prima carte pe care ne apare numele in tandem. Si multumesc pentru preznta la fata locului.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor