Pontormo - Agenda unui pictor
 
Jacopo Carucci (1494-1557) s-a născut  la Pontormo, lângă  Empoli. Vasari povesteşte despre Jacopo Pontormo: un tânăr orfan, melancolic şi singuratic care se învârtea prin toată Florenţa căutând un mentor.  Cineva îl trimite la Leonardo da Vinci , trece pe la Piero di Cosimo, apoi în 1512 face ucenicia la Andrea del Sarto care nu-i aduce noroc, pleacă la Roma ca să vadă operele lui Michelangelo, în final Carucci se întoarce  cu numele de Pontormo înapoi la Florenţa, unde va reuşi să capete diverse comenzi de la casa Medici. O frescă specială (Vertumnus şi Pomona) se află la vila Poggio a familiei Medici, lucrare executată de Pontormo în 1520, în stil pastoral, un gen total necunoscut florentinilor. Ulterior capătă o comandă pentru scena Vizitării, executată pentru mănăstirea din Carmignano, o face într-un stil aparte, figurile sunt alungite şi contorsionate. Ca la Andrea del Sarto personajele sunt aşezate la jumătatea înălţimii tabloului, înghesuite la grămadă, cu mai mult decât admitea clasicismul vremii. 

 O altă pânză celebra este " Iosef în Egipt" ,care  ne arată stilul evolutiv, acum manierist al pictorului. În tablou apare chipul lui Bronzino, tânărul său ucenic în ale picturii.  În anul 1522 ciuma izbucneşte cu violenţă în Florenţa. Pictorul se refugiază la o mănăstire Carthusiană, Certosa di Galuzzo, unde călugării nu-şi vorbeau. Pictează acolo fresce despre calvarul lui Iisus, din păcate lucrare serios deteriorată de vreme.
După molimă , întors la Florenţa, execută o mare pânză instalată în Santa Felicita, în capela Capponi (desenată de Brunelleschi) având subiectul Coborârea de pe Cruce (1528). Personajele sunt pictate în culori strălucitoare , formele bine conturate unite într-un complex enorm, compoziţia fiind găzduita de un spaţiu care apare gol şi plan  Un personaj cu barbă este bănuit a fi autoportretul pictorului.
După mulţi specialişti, acesta este capodopera de seamă a lui Pontormo. Alte lucrări manieriste sunt expuse azi la Galeria Uffizi , Galeria Naţională din Londra, Luvru, la muzee de artă din New York, San Francisco, Palatul Pitti, Chicago, Ermitage..etc
 
Un pictor deosebit.
 
Mai puţin cunoscut, Pontormo oferă o viziune specială scenelor biblice cu care împodobea capelele şi bisericile Florenţei. Desenator genial, schiţa mult concentrându-se pe trupul uman şi relaţionarea sa cu mediul plastic. Multe lucrări s-au pierdut sau au fost grav deteriorate, dar în cele rămase descoperim tensiune şi halucinaţie. Un bun exemplu este " Ultima Judecata " în care personaje confuze sunt înlănţuite într-o atitudine turmentată şi complicată. Coaste şi membre dislocate  produc nelinişte privitorului. Isus, în această pictură se răsuceşte sinuos ca şi cum s-ar ondula spre cer într-un dans final. Îngerii îl înconjoară într-o scenă parcă lipsită de gravitaţie. Pictorul realizează un efect de eliberare, personajele sunt purtate de spiritualitate printr-un aer rarefiat cu atât avânt încât D-zeu ramăne jos la picioarele crucificatului în totală disonanţă cu dogmele teologice la modă. Vasari critică scena, o erezie în ochii lui:
" Nu înţeleg această pictură, Jacopo este destul de deştept, a citit şi văzut multe, cum de îl pune pe Crist mai înalt , sub picioarele lui  D-zeu Tatăl, cel care a creat pe Adam şi Eva. Iar în colţ cei 4 Evanghelişti, nuzi, cu cărţile în mâna de parcă nu s-a gândit la compoziţie, ordine , măsurători, timp şi nici diversitate în culoarea pielii. Într-un cuvânt, nu respectă regulile, proporţia şi perspectiva, coloristica ..pictura lui e o gloată de nuduri făcute după gustul lui,  pictate cu melancolie şi atât de puţină satisfacţie pentru el care e stăpânul picturii dar şi pentru mine care deşi sunt pictor, nu o înţeleg ". Vasari este atât de decepţionat încât declară că s-ar îngropa de viu dacă ar fi irosit 11 ani în a produce o astfel de pictură fără valoare. Ce nu a înţeles Vasari este că avea în faţa prima pictura modernistă, Pontormo îndrăznise să rupă normele clasicismului, cu mult timp înaintea altora. Azi se ştie că la vremea sa Vasari era într-o strânsă competiţie cu atelierul Pontormo/Bronzino. Pontormo, obsesiv şi paranoic ascundea de curioşi Ultima Judecată , ambii pictori râvnind la sprijinul pecuniar al casei Medici.  Ni se pare explicabilă critica neloaială aplicată de Vasari rivalului sau, de fapt tot ce dorea Vasari era să capete favorurile Medicilor, distrugând voit imaginea oponentului său. 
 
 Defăimarea lansată de Vasari în cartea sa "Vieţile Pictorilor", dar şi capriciile gustului estetic general l-au plasat pe Pontormo la marginea artei, timp de secole.  Neglijată total a fost şi opera lui care s-a pierdut sau a fost grav deteriorată din lipsa de atenţie a contemporanilor. În secolul XX  Pontormo este redescoperit şi reevaluat. 
Azi înţelegem cât de originală şi puternică este munca sa. Excentricitatea lui duce la rezultate spectaculoase, frizând expresionismul la care nimeni nu visa în secolul XV. 
 
    Agenda unui pictor
 
Între  Ianuarie 1554 şi Octombrie 1556 Pontormo reuşeşte să umple 23 de pagini de desene, schiţe şi notiţe legate de execuţia frescelor în biserica San Lorenzo din Florenţa, ultima sa comandă de mari proporţii.
Agenda a supravieţuit timp de 500 de ani ca să fie descoperită la librăria Naţională 
a oraşului Florenţa. După ce povestea cu amănunţime ce a mâncat, pictorul descrie ce personaj a început să picteze, adăugând schiţe despre poziţia acestuia în ansamblul frescei. Frescele sale, provocative, pline de viziuni şi frământări au fost distruse în secolul 18 cu ocazia reconstrucţiei bisericii.  Agenda cu pricină este o colecţie neobişnuită de scurte remarci asupra hranei avute, simptome de boală, starea vremii, starea ieşirilor sale, în contrast cu orice agendă trivială. Deasemeni, pictorul pomenea cum se ascundea de amicii veniţi la atelier, curioşi şi atraşi de flecăreli. Şi mai remarcabile sunt comentariile legate de starea sa psihică: menţiona că este deprimat, fără speranţă, iritat şi într-o ocazie în care asistentul său Naldini lipseşte o noapte întreagă, se declară disperat de singurătate. Agenda sa descrie un om obsedat de dietă, trup, emoţii, un melancolic care preferă singurătatea, evitând interacţiile sociale. Ciudăţeniile sale psihice se reflectă în ultimele sale picturi. Textul notat de Pontormo în agenda sa confirma ipotezele lansate la începutul secolului 20 care afirmau că dezechilibrul psihic al individului este o garanţie a creativităţii şi a geniului.
În acest spirit, Pontormo a fost clasificat ca fiind un dereglat dar totodată un artist talentat. O diferită citire a agendei sale este necesară în lumina altor scrieri legate de  evenimentele din Florenţa timpului ca de exemplu: cărţile de bucate, sfaturi şi diete medicale, prognozele vremii, evenimente religioase sau laice la care pictorul era expus. Se pare că nu o extravaganţă personală radiază Agenda cu pricina ci avem demonstraţia că Pontormo era profund amestecat în cultura populară a vremii sale. O întărire a acestei ipoteze o găsim în scrierile filosofului renascentist Marsilio Ficino care pledează pentru controlul melancoliei în scopul optimizării inspiraţiei. Pontormo a folosit stările sale sufleteşti adresând pictura ca fiind o sarcină nobilă, în care trupul trebuie să se afle în cea mai sensibilă stare a interacţiei cu divinitatea. Astfel citită agenda lui Pontormo devine o încercare vie şi dureroasă de a imortaliza prozaicul zilelor unui meşteşugar simplu dar inovator, plin de har artistic.
 
  Agenda lui Pontormo -  (fragmente)
 
7 Ianuarie, duminică seara, am căzut de pe schele şi mi-am lovit braţul şi umărul
..ce dureri.. Am stat în casa lui Bronzino (*)  şase zile, apoi m-am întors acasă şi m-am simţit rău până de Mardi Gras 6 Februarie. 
 
(*) Agnolo Bronzino (1503–1572) primul elev al lui  Pontormo mai târziu artist de curte la casa  Medici.
 
 11 Martie. Duminică dimineaţă am mâncat cu Bronzino, găină şi viţel şi m-am simţit mai bine . Recunosc că zăceam în pat când a venit la mine acasă. Era deja târziu,  când am coborât după masă, m-am simţit balonat şi plin . Afară  este o zi foarte frumoasă . Seara am mâncat puţină carne friptă care mi-a făcut sete.
 
A doua zi seara am mâncat varză şi o omletă. Marţi seara am mâncat jumătate cap de oaie şi o supă.  Miercuri seara cealaltă jumătate friptă, struguri şi 5 felii de pâine cu salată de capere. 
 
 Joi dimineaţa m-a prin o ameţeală teribilă care a durat toată ziua, chiar şi după ce a trecut m-am simţit rău, capul meu slăbit.
Vineri seara: salată cu oaie şi două ouă făcute omletă.
 
Sâmbătă, desfrâu. Era în seara dinainte de Paşte, toţi se grăbeau la slujbă, eu cu oaie fiartă, salată, pâine şi vin.
Luni, după masa de seară m-am simţit minunat, viu , a fost plăcut.
Marţi: Salată , supă de oaie şi o omletă
Miercurea Sfântă: 2 pumni de migdale, şi nuci. Am desenat mult capul şi altă figură ( o schiţă miniatură apare jos în foaie).
Ducesa vine la San Lorenzo, şi Ducele şi el vine  deasemenea. 
 
 Duminică, dimineaţa de Paşte şi Duminica Anunţării, am mâncat la  Bronzino dimineaţa dar şi cina de seară. Miercuri am postit.
 1 Aprilie, Duminică : prânz cu Bronzino. Seara nimic. 
Sâmbătă am intrat într-o tavernă: salată şi omletă, brânză, m-am simţit bine.
 
Joi 24 Mai – Sărbătoarea Trupul Domnului: iau prânzul cu Bronzino. Vin grecesc, carne şi peşte. Seara o bucată de tortă, nu carne, nu am poftă de mâncare.. 
 
 2 Iunie, am cumpărat un scaun , l-am primit, m-a costat 16 lire.
9 Iunie : Marco Moro prepară pereţii şi umple crăpăturile în San Lorenzo după cum i-am spus.  18 Iunie, de Sfântul Luca:  am început să dorm pe jos pe o pătură nouă.  
 
19 Octombrie. Am simţit boală, asta e, era frig şi mi-a fost greu să-mi clătesc gâtul. Mă doare şi scuip cu greu, ca şi altă dată. Cred că vremea este de vină , deşi a fost frumos şi am mâncat bine. Acum consum 300 de grame de pâine la o masă ,  mă va ţine trei zile, beau puţin. Am 6 sticle de vin Radda.
***
 
Adrian Grauenfels 2013
 
  
 

 

Vizualizări: 460

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor