Preţul cultural al războiului. Vechiul Templu Bel (ridicat în cinstea zeului Baal al Mesopotamiei) a rezistat miraculos de bine aproape 2000 de ani sub soarele arzător alPalmirei- în Siria. 
Terminat în anul 23 AD templul a fost folosit de locuitorii Palmirei, pe atunci oraş infloritor datorită comerţului intens cu Imperiul Roman.


Până În Secolul 20, în Siria modernă, templul a rămas nevătămat fiind folosit de locuitorii sirieni care profitau de umbra zidurilor răcoroase. 
Militanţii ISIS au cucerit Palmira în Mai 2015. În august au demolat cu explozibile majoritatea zidurilor templului. Jihadiştii susţin că totce este idolatrie străină Coranului trebuie distrus. ISIS a distrus şi un alt templu vecin Baalshamin (numele provenind de la Baal Shem, un zeu semitic recunoscut în Fenicia, Siria şi Cnaan), după ce au decapitat pe Khaled al-Assad, un anticar în vârstă de 80 de ani care se ocupa de prezervarea antichităţilor. Multe statui au fost sfărâmate, fragmentele fiind vândute colecţionarilor. Prea târziu, din păcate, trupele loiale preşedintelui Bashir Assad au eliberat Palmira în martie anul acesta. Fotografii sosiţi la faţa locului au fost şocaţi de cele găsite.

Toate cele 6 monumente Siriene decarate de UNESCO patrimoniu mondial au fost devastate şi nu numai de jihadişti. În Martie 2014 trupele guvernamentale au bombardat castelul cruciaţilor Krak (sec. 12) aflat la vest de Homs. În aprilie 2013, minaretul moscheii din Aleppo (sec. 11) a fost dărâmat. Aceste structuri magnifice au rezistat timp de secole ploilor şi trecerii multor imperii dar nu şi războiului fanatic post modern.

Vizualizări: 21

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor