Peste 350 de spectatori la Ateneul din Madrid la prezentarea Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS)

Ateneul din Madrid a fost la sfârșitul săptămânii trecute, duminică 30 noiembrie 2014, gazda unuia dintre cele mai impactante evenimente de prezentare a unei asociații culturale românești din Peninsula Iberică: Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS).  Sala festivă a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 350 de spectatori care au luat cu asalt Ateneul din Madrid pentru a asista la un spectacol cultural maraton care a durat 4 ore aducând pe scenă peste 30 de scriitori și artiști români care au impresionat în mod foarte plăcut atât prin poeziile sau fragmentele de proză prezentate cât și prin muzica flok, populară sau clasică interpretată cu virtuzitate.  Evenimentul a avut loc și cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României dar a coincis și cu aniversarea Zilei Românilor de Pretutindeni. Cu prilejul lansării ASARS artiștii români din Spania dar și spectatorii  au primit un mesaj de felicitare din partea președintelui ales al României, domnul Klaus Iohannis. Președintele Guvernului Spaniei, domnul Mariano Rajoy a transmis de asemenea un mesaj pentru participanți.

La deschiderea festivității muziciana Cristina Vlașin a dat tonul imnului național al României care a fost intonat de întreaga asistență. Apoi au luat cuvântul: dl. Ionuț Vâlcu, atașat al Ambasadei României în Regatul Spaniei, dl. Pedro Garcia Bilbao, președintele Secției de Științe Sociale din cadrul Ateneului, dl. Nicolae Brânzea, dir.gen.adj, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și dl. Horia Gârbea, scriitor, președintele Filialei Dramaturgie București a Uniunii Scriitorilor din România. Prezentatoarea evenimentului a fost poeta Mioara Râșnoveanu, membru fondator și secretar al Comitetului de  Conducere ASARS susținută pe partea de traducere și interpretare de Liliana Ilie și Andreea Georgiana Petcu. Președintele ASARS, dl. Gelu Vlașin a prezentat comitetul de conducere și pe cei 21 de membri  fondatori ai Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania – ASARS după care dna. prof. dr. Iuliana Botezan de la Universitatea Complutense a prezentant Clubul Tinerilor Intelectuali din România – CTIRES.  

 

A urmat apoi festivitatea de decernare a Trofeului ASARS 2014 pentru contribuția deosebită la promovarea culturii române în Spania.  Cele 4 personalități care au fost recompensate cu Trofeul ASARS 2014 sunt: dna. prof. dr. Ileana Bucurenciu, profesor de limba și cultura română în cadrul  Centrului de Limbi Străine de la Universitatea din Alcalá, specialistă în traduceri literare; dl. Adrian Mac Liman, jurnalist și scriitor, membru al Grupului de Studii Mediteraniene din cadrul Universității Sorbonna; dna. prof. dr. Eugenia Popeangă, coordonatoarea programului de Master în Studii Literare și a programului de  Doctorat în Studii Interculturale și Literare de la Universitatea Complutense din Madrid și dna. Ioana Zlotescu, traducător, promotor cultural, fost director al Institutului Cervantes din București (2000 - 2006). Cei patru au primit și Diploma de Membru de Onoare al ASARS. 

Următoarea etapă a programului a fost un recital de poezie și muzică susținut de : Bruno Marin și Ramona Vergoti (viola + pian), Jesus Malia – poet, invitad special, Horia Gârbea – poet, invitat special, Cristina Vlasin și Ramona Vergoti (voce + pian), Vasile Eugen Barz (poezie), Nona Furnica (chitară), Alex Dica (poezie), Elena Ninerică și Angel Maxim (chitară), Dragos Popa (poezie), Nuta Craciun (poezie), Daniel Neacșu și Sebi Rotariu (vioară + pian), Alina Daniela Popescu (proză) și alții.

Apoi a avut loc lansarea volumelor  bilingve de poezie apărute la Amargord Ediciones în cadrul colecției ce va purta numele ASARS: Marius Gîrniță - "Tallar"; Marin Dumitrescu - "Mecanica Cuantica" și Gelu Vlaşin - "Tratado de Psiquiatria". Despre cărți au vorbit: criticul Aureliu Goci – invitat special din România, poeta și criticul literar Nina Vasile și Chema de la Quintana, directorul Editurii Amargord. Cei 3 poeți au recitat câteva poeme în limba română și spaniolă. După o scurtă scenetă de teatru în care protagonista principală a fost Nicoleta Lazăr a urmat partea finală a evenimentului cu recitalul de muzică folclorică românească susținut de : Nicu Petriman – taragot, Ionut Tomoiaga – vioară, Florica Badea, Geanina Cernat, Beatrice Cernat, Aurel Cojocariu, Emilia Lefca și Anita Mitrica Grama (voce)

Echipa care a făcut posibil acest eveniment are următoarea componență: coordonator general: Gelu Vlașin, președinte ASARS; reprezentant CTIRES – prof. dr. Iuliana Botezan; coordonator mass-media și machetare -  Florin Alexandru Dică; prezentator și coordonador al programaului – Mioara Rîșnoveanu; logistică – Marin Dumitrescu și Eugen Barz; acreditari si invitații & coordonare voluntari – Toni Florin Chijer, traducători / interpreți: Liliana Ilie și Andreea Georgiana Petcu, echipa de voluntari: Lorena Beatrice Bora, Iuliana Gabriela Maxim, Madeleine Bora, Ana Maria Ionescu, Loredana Elena Apostol.

Colaboratorii evenimentului: “Institutul Cultural Român - ICR”, “Asociația Culturală Diverbium”, “Grupul România+”, “Grupul Oferte şi Anunţuri Gratuite pentru Românii din Spania”, “Sergrafic”, “Amargord Ediciones”, “Secor Asesores”, “Magerit Musical” şi “4Ever Aloe Vera”.  Parteneri media: România Expres și Inforoes

Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania – ASARS a fost constituită la data de 13 iulie 2014 la inițiativa unui număr de 21 de membrii fondatori. 

Toți cei care doresc să intre în contact cu asociația ASARS pot să acceseze pagina Facebook: https://www.facebook.com/asars.iberica,  sau pot să trimită un email la: asars.es@gmail.com

Mai multe fotografii aici: https://www.facebook.com/media/set

Vizualizări: 270

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Decembrie 13, 2014 la 5:13am

Mă bucur că sufletul românesc creează frumusețe, oriunde s-ar afla! Felicitări Fam.Vlașin ca promotori ai culturii peste granițele țării noastre! Felicitări tuturor!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor