R.E.M. - Andrea Hedeș | Cronică ”Onirograme” - Luceafărul de dimineață


În ”Luceafărul de Dimineață”, numărul 6/2013, revistă a U.S.R., a apărut o recenzie, intitulată ”R.E.M.”, a volumului ”Onirograme”, semnată de Andrea Hedeș. Redau mai jos câteva pasaje:


 ”Onirograme”-le lui Laurențiu Belizan sunt rezultatul unei alchimii interioare,  ”Înghițitorul de vise”  pendulând între lumi .Lumi reale și imaginare, interioare/intime și exterioare, livrești, științifice, picturale, sculpturale, lumi de anticipație și clarvedere, sacre și profane, aceste lumi sunt lupta, zbuciumul închegării unei realități analoage visului și sunt frământarea și lupta în căutarea unei definiții, unei definiri a visului, pe parcursul imperativului hipnotizant Nihil Sine Anima, care reglementează tempo-ul volumului.

Parcurgerea volumului dă cu adevărat senzația de R.E.M. – rapid eye movement, acea fază a somnului caracterizată prin mișcarea rapidă și aleatorie a ochilor, perioadă a somnului din care provin visele cele mai  ”vii” și mai în detaliu reamintite la trezire. Exerciții de visare între viață și vis, între mundan și liric.

”On ne connaît que les choses que l”on apprivoise, (...) Pentru a infirma, într-un timp al viețuiirii  ”pe repede înainte” ceea ce Antoine de Saint-Exupery afirma prin vocea unui alt visător, Micul Prinț: ”Les hommes n”ont plus le temps de rien connaître” , visele-poeme se cer îmblânzite, cunoscute. Astfel, mistuirea în tihnă a efluviilor oniro-lirice, rostuirea cu răgaz,   ar putea fi motorul metamorfozării lui Laurențiu Belizan într-un dream-whisperer al unui viitor ”uni-vers”.

Cronica o puteți citi în întregime pe blogul autoarei sau în paginile revistei Luceafărul de dimineață.


Îi mulțumesc pentru această rafinată punere în context cultural a ”Onirograme„-lor, efortul documentării, analiza atentă și plină de empatie.


Andrea Hedeș este una dintre vocile tinere, talentate ale poeziei și criticii.

Are rubrică de recenzii în Luceafărul de Dimineață, Mișcarea
Literară, Mesagerul Literar și Artistic de Bistrița-Năsăud, Răsunetul Literar.
Colaborări la Verso, Revista Hiperboreea, Revista Convorbiri Literare, Revista
Literatorul.
A primit recent Premiul Revistei Luceafărul de dimineață, pe anul 2012, pentru Critică Literară.
Debutează în 2001, în cadrul cenaclului Echinox, apărând ulterior cu poeme în paginile revistei.

2008 – Premiul Ed. Limes pentru debut, în cadrul Concursului Naţional de Poezie ProVERS), înmânat în cadrul Întâlnirilor de la Nicula; în urma Concursului, Editura Limes i-a publicat volumul Cartea cu fluturi (2008)

Poeme în paginile revistei “Mesagerul literar şi artistic” - decembrie 2008, nr. 12, anul II
Participă la Atelierul de scenarii sub îndrumarea cineastului congolez Rufin Mbou Mikima, voluntar francofon şi responsabil
audio-vizual la Centrul Cultural Francez din Cluj, urmat de un interviu în paginile ziarului Cluj Expres – 02.02.2009, anul III, nr. 311

Apariție în revista “Verso”, Dosarul “Poezia recentă”, coordonator Luigi Bambulea, cu o intervenţie asupra volumului “Cartea cu fluturi” a lui Alexandru Jurcan sub titlul “O singurătate la dispoziţie” – 1-31 martie 2009, anul 4, nr.56-57

Prezență în antologia de texte pentru copii “Cartea mea fermecată”, publicată de USR Cluj cu ocazia Zilei internaţionale a copilului, Cluj-Napoca, 1 Iunie 2009
Premiul II în cadrulConcursului Naţional “Ion Creangă” de creaţie literară-poveşti, ediţia XVII, acordat de Muzeul Literaturii Române Iaşi şi USR Iaşi - 18 aprilie 2010 urmat de publicarea poveştilor câştigătoare în volumul “Poveştile de la Bojdeucă”,
volum a cărui lansare va avea loc în cadrul ediţiei viitoare (2011) a concursului.

Premiul II în cadrul Concursului Naţional de creație literară "Primăvara albastră" - secţiunea Proză scurtă, mai 2010.
Premiul I la secțiunea proză scurtă în cadrul concursului Nora Iuga, 2010, juriul fiind alcătuit din Nora Iuga, Moni Stănilă, Miruna Vlada, Octavian Soviany, George Chiriac și Gabriela Girmacea.

Vizualizări: 407

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Laurenţiu Belizan pe Iulie 28, 2013 la 9:44pm

Victoria, Mara, Vasile, Veronica, Anastasia, vă mulțumesc mult pentru semn. Andrea Hedeș este deja un nume în critica literară și de aceea cronica dânsei m-a onorat, cu atât mai mult că această carte nu a beneficiat de mediatizare, fiind cunoscută doar la nivel local, unde a primit premiul pentru cea mai bună carte scrisă de un nemembru U.S.R. la Festivalul Primăvara poeților, ediția a șaptea, organizat în aprilie 2013 la Buzău.

Toate cele bune!

Comentariu publicat de Anastasia Moldovanu pe Iulie 28, 2013 la 12:07pm

Felicitari si succese pe mai departe!

Comentariu publicat de VERONICA OSORHEIAN pe Iulie 27, 2013 la 9:22pm

Felicitări

Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Iulie 27, 2013 la 6:22pm

Felicitări autoarei!

Comentariu publicat de Laurenţiu Belizan pe Iulie 26, 2013 la 10:57am

Mulțumesc Nuța! Am aflat recent de această recenzie și bucuria a fost cu atât mai mare, neștiind ce mi se pregătește.

Comentariu publicat de Nuta Craciun (anana) pe Iulie 26, 2013 la 9:58am

felicitari Laurentiu!! 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor