R. Moldova/ Și-a încetat apariția, în a doua zi de Crăciun, revista ”Tribuna copiilor”, editată de scriitorul Sergiu Afanasiu (Literatura Copii)

In a doua zi de Crăciun, am primit o veste cât se poate de proastă dinspre Republica Moldova: încetarea, chiar în aceasta zi, a apariției revistei bilunare ”Tribuna copiilor”, editată de scriitorul Sergiu Afanasiu.

"Tribuna copiilor" era o publicaţie independentă, apolitică, înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la data de 20 septembrie 2004. Apărea în opt pagini, formatul A 3 şi era editată în două culori. Avea o apariție bilunară şi se distribuia în toate oficiile poştale şi chioşcurile de ziare din republică. Tirajul a atins si cifra de 3.000 de exemplare.

În a doua jumătate a anului 2006 toate instituţiile preuniversitare din republică au fost abonate gratis la ziar, din contul redacţiei. În urma acestei campanii în mai mult de jumătate din şcoli, gimnazii şi licee copiii au făcut abonament la „Tribuna Copiilor” acest fapt fiind demonstrat prin numeroasele scrisori ale copiilor primite la redacţie.

"Tribuna copiilor" includea în paginile sale informaţii utile, de interes general, reportaje din şcolile şi liceele din republică. Subiectele la tema educaţie ecologică, dar şi cele care ajută la cunoaşterea ţinutului natal sînt publicate în fiecare număr al ziarului. Publicaţia a promoveat, in cei opt ani de apariție, un mod de viaţă sănătos, spiritul credinţei şi dragostei de ţară.

"Tribuna copiilor" a acordat spaţii importante creaţiei proprii a copiilor. Mai mult de jumătate din paginile ziarului constau din scrisorile copiilor, cu un conţinut larg şi divers. A fost unica publicaţie pentru copii care aparea şi în perioada vacanţelor, păstrînd astfel legătura permanentă cu cititorii săi.

De o atenţie deosebită din partea copiilor s-au bucurat concursul "Vrei să fii reporter la "Tribuna copiilor"? Prin intermediul ziarului, zeci de copii primesc în dar cărţi oferite de editurile din republica Moldova „Arc” „Cartier” „Gunivas” „Prut Internaţional” etc.

Au fost editate si suplimentele "Împreună" dedicat problemelor copiilor cu dizabilităţi şi integrării acestora în societate și "Tribuna isteţilor", care conţinea integrame, Sudocu, glume, diferite jocuri care-i ajută pe copii să devină mai ageri.

Vine o vreme când cel mai frumos vis se sfârşeşte tocmai când crezi că nu-i doar un vis,

ci o feerică realitate. Am visat şi noi, împreună cu voi, am călătorit pe potecile copilăriei şi am zburat. Am fost şi vulturi şi fluturi... Astăzi vă strângem în braţe şi vă sărutăm obrăjorii, cum fac prietenii când se despart.

Noi nu dăm vina pe sărăcie, care, iată, ne fură „Tribuna copiilor”. Nu criza economică este de vină, ci criza de oameni care mai pot visa. Cu siguranţă, vom reface corabia visurilor

noastre, ca să fim din nou împreună. Dar, până atunci, vă zicem „Adio”. Ne va fi dor de voi!”, a declarat, pentru Literatura Copii, scriitorul Sergiu Afanasiu, directorul și intemeietorul revistei.

Ultimul număr a apărut în 26 decembrie, cuprinzând, printre altele, articolele: Elevii

din Irlanda de Nord îşi pot nota profesorii; Copiii Moldovei citesc o carte; Povestea lui Moș Crăciun; Ce nu știați despre brad; Numele lui Moș Crăciun în diferite locuri ale lumii etc.

La ora actuală, în Republica Moldova apare revista pentru copii Florile dalbe, condusă de scriitorul Ion Anton și o altă revistă pentru copii, Spiridușii.

Sperăm că în viitor vom putea publica o altă știre, despre reapariția revistei.

Petre Crăciun

Citeste si aici 

http://www.literaturacopii.ro/stire-eveniment/r.-moldova-%C8%98i-a-...

Vizualizări: 204

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor