Corespondenta de la Paris,

De ziua internationala a femeii, comisia de legi a Senatului Francez a dezbatut propozitia senatorului Roland Corteau (PS, Aude) care prevede pedeapsa cu 3 ani de inchisoare ferma, pentru autorii actelor de violenta conjugala (VC), intre partenerii de viata, sau fosti parteneri de viata, indiferent daca relatia lor conjugala a fost sau nu legalizata la “altarul” primariei! (Sot-sotie sau fosti sot-sotie, concubin-concubina sau fosti concubin-concubina, respectiv oricare doua persoane care au consimtit de buna voie si nesilit de nimeni sa duca o viata in comun ”legalizat” fara a fi casatoriti, prin PACS[1]. A se vedea si articolul autorului legat de acest subiect: http://www.ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=art...)

 

Noul CPF (Cod Penal francez) intrat in vigoare inca din 1994, desi “recunoaste” sub diverse forme violenta conjugala (VC), in majoritatea cazurilor dificil de probat, mai ales in cazul violentei (terorii) de natura psihica sau hartuirii sexuale a sotiei de catre sot (!), pana in prezent, parchetele de pe langa tribunalele civile au facut relativ putine referiri la legea privind pedepsele in cazul VC, adevarat, considerate mult prea “blande”, fata de cele care se afla in prezent in dezbatere la Adunarea Nationala, precum si in lucru pe ”pupitrele” senatorilor.

Si asta este cu atat mai grav cu cat in Franta, problema este foarte mediatizata, existand chiar si un institut specializat pe aceasta tematica, Institutul National de Ajutor pentru Victimele Violentei Conjugale si de Mediatizare ale practicilor de aparare (INAVEM[2]) care atrage atentia ca 11-12% dintre femei sunt maltratate in relatiile lor conjugale si 7-8 femei isi pierd vietile lunar datorita unor acte de violenta care au loc cu o mare brutalitate, cu bestialitate!

Mai mult, in peste 55% din cazurile de omucideri din culpa (sau chiar si in asasinate !) in care sunt implicate femei, crimele sunt comise de catre partenerii lor de viata!

Noutatea aparte lansata de senatorul R. Corteau, reluata si in dezbaterile pe aceasta tema pe 29 martie, este un pas important in lupta impotriva VC, prin “oficializarea” recunoasterii violului comis de sot asupra sotiei, idee lansata deja in trecut, prin ordonantele de urgenta promulgate de catre guvern, din 5 septembrie 1990 si 11 iunie 1992, precum si ajutorul acordat victimelor violentei conjugale, prevazuta si in noua legea a divortului intrata in vigoare din ianuarie 2005.

Desi, in aparenta, noua propozitie de lege nu pare a aduce modificari “esentiale” in CPF, totusi merita o atentie deosebita pentru ca mareste considerabil pedepsele prevazute in comparatie cu cele promulgate anterior, prin “trecerea” Violentei Conjugale  la capitolul de “Agresiune cu Violenta”, pedepsita cu 3 ani de inchisoare si a “Hartuirii Sexuale” in cuplu, la capitolul de “Agresiune Sexuala-Viol”, pedepsita cu inchisoare de pina la 15 ani, in formele ei cele mai grave!

 

O ancheta de mare anvergura, efectuata recent (2008, in colaborare cu INAVEM) ne demonstreaza ca acest tip de violenta (VC) este prezenta in toate mediile socio-economice si la “indemina” tuturor categoriilor socio-profesionale, insa cu precadere in mediile defavorizate, caracterizate printr-un grad ridicat de violenta, de insecuritate, “sugrumate” de somaj, in care consumul de alcool si de stupefiante in exces, in special drogurile dure, sunt o ”vocatie”!

Asa cum mentioneaza Michèle André (PS, Puy de Dome) fosta secretara de stat insarcinata cu Drepturile Femeii (1988-1991) o masura urgenta, severa, trebuie luata in acest sens, cu atat mai mult cu cat inca din 2002, gratiile semnate de catre presedentia franceza de ziua nationala (14 iulie), sunt si au fost acordate in cazurile de VC, dar ele au fost (si sunt !) categoric respinse in cazul violentei comise asupra animalelor (VCA)!

 

In sfarsit, si in alte tari ale UE, masuri severe au fost adoptate in acest sens, in special in Germania, Suedia, Austria, dar mai ales in Spania, unde, o lege promulgata de guvern inca din 22 decembrie 2004, acorda femeilor un ajutor financiar substantial pentru a se putea “sustrage” cu demnitate din “infernul” conjugal!

Daca in Suedia, inca din 1998, codul penal sanctioneaza sever infractiunea : “Violarea Grosolana a Integritatii (VGI)”, capitol din codul penal, care include, printre altele si infractiunile sexuale, tentativa de omor din culpa (cu premezditare, asasinat) si violarea de domiciliu, comise asupra femeii, in cadrul cuplului, in majoritatea tarilor UE, dar in special in Austria, inca din 1996 a fost promulgata o lege care permite unui judecator civil, independent de orice procedura penala, protectia victimei si indepartarea agresorului de la domiciliul conjugal pina la decizia (sentinta) pronuntata de catre un tirbunal penal competent in materie!

 

In incheiere, mentionam ca exista totusi si “initiative” franceze, pentru protectia victimelor VC, cu caracter “local” inca, adevarat, dar care functioneaza deja de mult timp in diferite regiuni, de regula in cele cu un procent ridicat al VC.

Astfel, de exemplu, la Nimes, in sudul Frantei, parchetele de pe langa TGI (Tribunalul de Inalta Instanta), condamna persoanele care se fac vinovate de VC, sa frecventeze o “celula” de prevenire a VC, timp de mai multe luni sau un an, sub control judiciar!

Sau, in nordul Frantei la Douai (Lille), parchetele “prefera” indepartarea agresorilor de la domiciliul lor conjugal si “internarea” lor pe perioade de zeci de zile sau citeva luni, tot sub control judiciar, in camine SDF (Sans Domicile fixe), camine destinate celor care traiesc pe strada, de pe o zi pe alta!

Tribunalele pariziene in schimb, prefera condamnarile cu pedepse la “terapiile de grup” ai celor implicati in VC, in cadrul carora agresorii cu victimele lor participa impreuna la dezbateri pe aceasta tema, cu psihologi, psiho-pedagogi, sociologi, psiho-sociologi si juristi, in partenariat cu LFDH (Liga Franceza a Drepturilor Omului) si INAVEM!

 O asemenea “terapie” este totusi considerata destul de “severa”, in special pe plan psihologic (fiind pronuntata deci mai rar!), avind in vedere ca agresorul, deseori, este o persoana bine integrata in societate, cu un anumit statut si standard social (chiar persoana publica!), care trebuie sa suporte luni de zile criticile celor cu care intra in contact, fiind astfel umilit si obligat sa constientizeze raul pe care la comis (si poate comite, ulterior) in viata de cuplu!

 

 

 

 

 

_________________________

[1]Votat pe 15 noiembrie 1999 de catre guvernul Lionel Jospin (PS-Partidul Socialist), PACS ("Civil Partner-Ship Act", in Regatul Unit al Marii Britaniei, din 2005),  este un contract de uniune libera (partenariat contractual), intre doua persoane majore (cel putin in varsta de 18 ani), indiferent de sexul lor (hetero sau homo), in cadrul CCP (Codul Civil de Procedura) sau al Dreptului francez.

Textul acestei legi are ca scop extinderea jurisdictiei matrimoniale in Franta la cuplurile necasatorite (concubini) de heterosexuali, dar in special de homosexuali, avand in vedere faptul ca legislatia franceza nu permite la scara nationala (deocamdata!) mariajul homosexual (in cadrul unei ceremonii religioase intr-o Biserica oficiala), deja legalizat in cinci state europene si sase nord americane : Canada (din 2004), SUA (Connecticut, Massachusetts  din 2004), Vermont, Iowa si Maine (cu 21 voturi pentru si 13 contra, din 2009), precum si adoptiile de catre cupluri de homosexuali!

Statele europene, cele mai avansate din punct de vedere democratic, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, indiferent de rasa, religie si sex care reglementeaza « uniunea libera a homosexualilor » sunt : tarile de Jos : Belgia (mariaj din 2003) si Olanda (mariaj din 2001), tarile nordice : Danemarca (« Parteneriat inregistrat » din 1989, Islanda din 1996, Finlanda din 2001), Norvegia (idem Danemarca din 1993, mariaj din 2008) si Suedia (idem Danemarca din 1994, mariaj din 2009, cu 261 voturi pentru, 22 contra, 16 abtineri si 50 absente !) si una iberica, in sudul Europei, Spania (mariaj din 2005).

Mariajul homosexual este reglementat si pe continentul african, in Africa de Sud (din 2005), iar in Oceania, in Noua Zeelanda (din 2005), unde cuplul homosexual beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cel heterosexual, fara insa ca uniunea lor civila sa fie considerata un « mariaj », in adevaratul inteles al cuvantului, termen utilizat numai in cazul uniunii cuplurilor heterosexuale.

O situatie similara intalnim si in alte state europene : Germania (din 2001), Croatia (din 2003), Portugalia (din 2001), Marea Britanie (din 2005), Elvetia (din 2005), respectiv, in cele americane (California, Oregon).

Un sondaj efectuat intre 9-14 decembrie 2005, in marile tari ale Europei Occidentale (Germania, Franta, Marea Britanie), tari avansate din punct de vedere democratic si tehnologic a pus in evidenta faptul ca 53% dintre britanici, 49% dintre germani si 43% dintre francezi considera ca mariajul homosexual nu prezinta niciun pericol pentru societatea civila.

Numai un procent de 27% in medie (intre 25-29%) erau contra oficializarii unei uniuni homosexuale, iar in medie 24%  (22-26%), nu au nicio opinie legat de acest subiect (nu se pot pronunta !).

Acelasi procentaj de 48% dintre ei (57% germani, 46% francezi si 30% britanici) sunt convinsi ca mariajul homo nu reprezinta niciun pericol, nici pentru mariajul heterosexual !

Insa, 30% dintre francezi si 21% dintre britanici considera contrariul !

Daca in Regatele Unite, relatiile homosexuale sunt aprobate numai de 17% din populatie (dezaprobate de 18%, 64% sunt fara opinii), in Germania 46% din populatie accepta aceste relatii (18% sunt contra, 34% fara opinii).

Francezii, din acest punct de vedere, se afla undeva « pe la mijloc », intre germani si britanici, cu 27% pentru, 23% contra si 43% fara opinii !

Cu toate acestea, in Franta, exista o propunere inaintata Parlamentului in favoarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, conform art.14 din CEDH (Conventia Europeana a Drepturilor Omului), precum si art.13 din TICE (Tratul de Constituire a Comunitatii Europene).

Spre deosebire de « concubinaj », care este o simpla uniune, in principiu, « pe termen limitat » si « fara obligatii », in care cuplul este privat de statut juridic, protectie sociala, etc., PACS-ul este o « institutie » minutios conceputa si reglementata avand ca scop fondarea unei familii.

Intre 1999-2005, peste 200.000 PACS-uri au fost semnate atat de catre cupluri homosexuale, cat si mai mult, de catre cupluri heterosexuale.

Printr-o lege votata pe 23 iunie 2006, regimul PACS de convieturie in cuplu a fost substantial imbunatatit (in special regimul de succesiune) si in ciuda faptului ca el inca prezinta lacune (in special in ceea ce priveste : prestatiile sociale, decesul partenerilor, cu precadere in cazul cuplurilor internationale sau ai celor care l-au contractat inainte de 1 ianuarie 2007 !), PACS-ul devine o legatura matrimoniala din ce in ce mai apropiate de cel de mariaj (cu « Livret de familie », delivrat inca din 1974 insa numai cuplurilor casatorite de heterosexuali, cu « Regimul fiscal familial » aplicat numai semnatarilor contractului de casatorie, recglementarea succesiunii in cazzul decesului unuia dintre parteneri, etc.).

Évolutia in timp a numarului de PACS-uri inregistrate in Franta

Anul

Numarul

Variatia

Desfacerea

Variatia

1999

6 211

 

 

 

2000

22 276

 

 

 

2001

19 632

- 11,87 %

 

 

2002

25 311

+ 28,92 %

 

 

2003

31 585

+ 24,78 %

 

 

2004

40 093

+ 26,94 %

 

 

2005

60 473

+ 50,83 %

 

 

2006

77 362

+ 27,93 %

9 583

 

2007

102 012

+ 31,86 %

13 474

+ 40,60 %

2008

146 084

+ 43,20 %

23 354

+ 73,32 %

 

[2] INAVEM (Cu sediul social la 27, Avenue Parmentier, 75011- Paris) a fost creat in 1986 si are statut de FNAAV (Federatia Nationala a Asociatiilor de Ajutor Acordat Victimelor VC format din 150 de asociatii), obiectivul ei fiind promovarea si dezvoltarea ajutoarelor, a asistentei acordate victimelor VC, precum si mediatizarea practicilor care permit recunoasterea victimelor VC.

Si cu statut de Centru de Pregatire a victimelor VC pentru a putea face fata unei eventuale perioade de tranzitie sau crize in cadrul vietii de cuplu, INAVEM (care dispune de un fond de documentare de 3.500 de referinte : publicatii diverse, texte normative, articole de lege, lucrari universitare, etc. care acopera domeniile : politici  publice de ajutor pentru victime, maltratarile-copii ; persoane in varsta sau handicapate fizic si psihic ; violenta rutiera, scolara, la locul de munca, conjugala, sexuala, discriminare ; catastrofe colective ; dreptul victimelor, etc.) acorda printre altele :

-          Un ajutor psihologic (in caz de soc emotional, stress post-traumatic, etc.)

-          O informatie privind drepturile victimelor (in privinta demersurilor judiciare, ale procedurilor de indemnizare, etc.);

-          Un sprijin in demersurile care trebuie facute pe langa autoritatile competente (pregatirea la experetize, audierea in fata magistratilor care instrumenteaza dosarele, etc.);

-          Un sprijin social (moral si material) ;

-          O orientare, daca este necesara catre serviciile specializate (avocati, servicii sociale si medico-psihologice, asigurari, etc.) ;

O activitate telefonica sociala a fost inaugurata din 2001. Numarul: « 08VICTIMES » (08.842.846.37) “poarta” de intrare nationala in DAP (Dispozitivul de Ajutor de Proximitate), precum si « SOS Copii Disparuti » (08.10.012.014) in partenariat cu FNE (Fundatia Nationala pentru Copiii) permit acordarea unui ajutor in timp util victimelor VC.

 

Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor