"...Aici începe scurta mea poveste: există un blog numit Reţeaua literară, inaugurat de poetul Gelu Vlaşin (https://reteaualiterara.ning.com//), după întoarcerea lui din Spania. Reţeaua literară a organizat în primăvară un concurs de poezie şi proză. Am fost membru în juriul care-i cuprindea pe Octavian Soviany şi pe Cosmin Ciotloş (ultimul nu a ajuns însă la nici una din cele două finale) şi care a desemnat doi tineri cîştigători: Elena Gabriela Lazăra (17ani, elevă la Balş), pentru poezie şi Veronica Plăcintescu (25 de ani, Bacău), pentru proză. Premiul a venit însă mai tîrziu, şi anume în toiul verii, în urmă cu cîteva săptămîni. Gelu Vlaşin i-a invitat pe cei doi, alături de alţi concurenţi evidenţiaţi, într-o tabără de creaţie, la Telciu, satul lui de baştină. Am fost şi eu acolo, pentru doar trei zile, pentru a conduce unul dintre cele patru ateliere de creaţie propuse de Gelu Vlaşin. Generos şi întreprinzător, împreună cu soţia lui, jazz-woman, Cristina Vlaşin, a reuşit să găzduiască vreo cincisprezece tineri scriitori în propria casă, timp de cinci zile, iar cu ajutorul autorităţilor locale le-a (ne-a) pregătit un program cultural cu excursii şi workshopuri. Itinerariul a cuprins Casa memorială „George Coşbuc“, Muzeul de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi (unde am fost primiţi de Marin Mălaicu-Hondrari), Liceul din Telciu (unde am cunoscut cîţiva elevi minunaţi şi cîţiva profesori care au reuşit să le ocrotească starea de graţie) şi, în final, Galeria Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa (unde, alături de Ion Mureşan, ne-am întîlnit cu cititorii). Workshopurile au fost conduse, în ordine cronologică de Sorin Despot (laureat al Concursului de poezie Cartea Românească, 2009), Răzvan Tupa, de suprasemnatul şi de poetul A. Ruse. Dacă unii traineri au insistat pe oralitate (Răzvan Tupa), pentru a sublinia ideea unei poezii pop, ca mecanism de creaţie deopotrivă scrisă şi orală, într-o tradiţie postmodernă care reînnoadă cu bahtinianul dialogism medieval, alţii au propus teme scrise care să exploateze raportul dintre tot ce înseamnă invariant literar şi creativitate liberă. Pornind de la celebrul experiment al lui Georges Perec La Vie. Mode d’emploi (din 1978), sper să pot prefaţa mai devreme sau mai tîrziu un roman în bucate, alcătuit din poveştile fiecăruia dintre locatarii unui imobil imaginar de locuit, fiecare poveste reglată de cîte un consemn cultural pe care sper să-l pot dezvălui la momentul realizării proiectului... "

* continuarea articolului aici: http://www.observatorcultural.ro/Republica-Literara-Telcia*articleID_24228-articles_details.html


* articol publicat de Alexandru Matei in revista Observator Cultural, Nr. 540 / 2010

Vizualizări: 66

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Marius Ghilezan pe Septembrie 19, 2010 la 8:22pm
bravo
Comentariu publicat de ANA DOBRE pe Septembrie 19, 2010 la 4:45pm
Foarte frumos! Cred ca poetul Gelu Vlaşin care a creat Reţeaua literară scrie un capitol important de literatură română în epoca digitală. Să nu uităm că trebuie despărţite apele. Succes tuturor care s-au angajat în această muncă!
Comentariu publicat de Emil Druncea pe Septembrie 19, 2010 la 3:49pm
Am avut impresia ca Reteaua literara este un forum,dar vad ca se impune ideea ca este revista.Eu n-am propus schimbarea denumirii retelei ,ci schimbarea denumirii revistei ,precum si imbunatatirea grafica ,tinand cont de efectul pe care il da imaginea.Mai clar,ma gandeam ca in retea sa existe o revista enciclopedica.Majoritatea invinge intotdeauna,dar vreau sa stiti ca ma gandeam la progres si ca iubesc la fel de mult ca si voi Reteaua literara si sunt bucuros ca fac parte din ea.Totusi,cititi Agero ca sa vedeti cum este si pe la altii!Poate ca....
Comentariu publicat de ANA-IRINA IORGA pe Septembrie 19, 2010 la 2:16pm
Cred că semnul de nobleţe al Reţelei Literare este deja evident. Iar "noblesse oblige".
Comentariu publicat de Liviu-Ioan Muresan pe Septembrie 19, 2010 la 1:02pm
Frumos. Orice popularizare a Reţelei e importantă şi binevenită.
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Septembrie 19, 2010 la 11:31am
Alexandru Matei întregeşte, prin cele relatate, imaginea pe care ne-o făcusem despre întâlnirea de la Telciu, " baza teoretică " - ca să spun aşa - a experimentului care, iată, este încă în plină desfăşurare ... Bine venite amănuntele şi precizările pe care le aduce.
Despre Reţeaua Literară, iniţiatorul şi realizatorul ei, Gelu Vlaşin, mi-am spus părerea admirativă într-o recentă postare, aşa că nu mai revin. Vreau doar să mă alătur părerii celor care afirmă că nu trebuie schimbată denumirea. De ce să schimbi un nume, care şi-a câştigat deja un Renume ?!
Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe Septembrie 19, 2010 la 9:45am
Cand [si cat] am citit poezii de MARIANA GHICIOI din Valea Jiului [era sa scriu Jalea Viului] am fost sigur ca ea e cea mai fermecatoare si cea mai talentata de pe Retea. Din ce se zice pe aici [si din ce se premiaza] nu prea reiese... Astfel ca [inteleg eu] eu nu ma pricep la asa ceva si, ca atare, tac. Desi, imi place mult, mult de tot.
Comentariu publicat de CANDEA FLOARE pe Septembrie 19, 2010 la 9:29am
ploua...ploua ..ploua.ca-n tomnele bacoviene, succese tuturor, sa ne intalnim si pe aceste carari de poezie..cu bine
Comentariu publicat de serrena nickoleta pe Septembrie 19, 2010 la 9:26am
Sincere felicitari pentru initiativa , pentru efort, pentru echipa care contribuie in acest mod, real, la viata activa a unui mediu cultural romanesc!
Comentariu publicat de Popa Gabriela pe Septembrie 19, 2010 la 9:11am
Frumos,odata ce voi cultiva o anume experienta in arta scrisului,mai cu seama in arta de a scrie poezii,imi va face o deosebita placere sa ajung in Telciu si in Bistrita.In Bistrita am mai fost si este un oras de care m-am indragostit;este un oras frumos,istoric si medieval.Mult succes pe mai departe!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor