ROMÂNCE CARE NE FAC CINSTE: NADIA COMĂNECI

Nadia COMĂNECI (n. 12 noiembrie 1961, Oneşti, jud. Bacău). Gimnastă, antrenoare. A început să practice gimnastica în oraşul său natal. Descoperită de cuplul de antrenori Béla şi Márta ­Károly, a devenit în scurtă vreme „piesa de rezistenţă” a lotului României. Preşedinte onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, preşedinte onorific al Comitetului Olimpic Sportiv Român, Ambasador al Sportului Românesc, iar din 2003 consul onorific al României în S.U.A. A fost desemnată „sportiva secolului al XX-lea” (Viena, 1999) şi distinsă cu Ordinul Olimpic acordat de Comitetul Olimpic Internaţional (singura sportivă distinsă de două ori, în 1984 şi 2004), Ordinul Naţional „Steaua României” (2000) ş.a. Numele ei a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame (1993).

La 11 ani a reuşit performanţa de a câştiga primul titlu de campioană naţională. La 13 ani a reprezentat pentru prima dată România la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia (1975), unde a obţinut trei medalii de aur şi una de argint. Un an mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Montréal, Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria Jocurile Olimpice moderne şi un palmares de invidiat, 3 medalii de aur (bârnă, individual compus, paralele), o medalie de argint (echipă) şi una de bronz (sol). Talentul său extra­ordinar a fost recunoscut la nivel internaţional, B.B.C. Sport i-a acordat titlul de „Personali­tatea sportivă a anului 1976”. Agenţia Associated Press a desemnat-o „Atleta anului”, iar Nicolae Ceauşescu i-a acordat titlul de „Erou al Muncii Socialiste”, devenind cea mai tânără deţinătoare a acestei distincţii. La Campionatele Europene din 1977 a obţinut două locuri întâi (la individual compus şi paralele) şi un loc doi (la sărituri), însă în ţară s-a decis retragerea lotului naţional din concurs înaintea anunţării rezultatelor finale (ca urmare a unor suspiciuni de partizanat din partea arbitrajului). În 1979 a câştigat cel de-al treilea titlu de campioană la Campionatele Europene şi locul I cu echipa naţională în cadrul Campionatelor Mondiale. Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) i-au completat palmaresul cu două medalii de aur (bârnă şi sol) şi două medalii de argint (echipe şi individual compus). Nadia Comăneci şi-a anunţat retragerea din activitatea competiţională patru ani mai târziu, cu decizia de a se implica în procesul de pregătire a tinerilor gimnaşti ca membru al Federaţiei Române de Gimnastică. A reprezentat România la o serie de manifestaţii sportive de profil din S.U.A., U.R.S.S. şi Cuba. A trecut ilegal frontiera româno-maghiară în noiembrie 1989 şi, după un parcurs itinerant, se stabileşte în S.U.A. Este căsătorită cu fostul gimnast american Bart Conner, alături de care se dedică descoperirii şi promovării tinerelor talente ce frecventează Bart Conner Gymnastics Academy. Autoarea unui volum autobiografic, Scrisori către o tânără gimnastă (Letters to a Young Gymnast, 2003). A patronat acţiuni de caritate pentru copii proveniţi din segmente sociale defavorizate şi a organizat activitatea unei clinici bucureştene. „Viaţa pe care o am în prezent – se destăinuie Nadia Comăneci – este rezultatul a ceea ce am făcut în copilărie. Când privesc în trecut, pot zice că sunt fericită că mama mea m-a dus la gimnastică. Nu m-am apucat de acest sport pentru a dobândi celebritatea, pur şi simplu aşa a fost să fie”.

Biografia se regăseşte în Enciclopedia personalităţilor feminine din România, coord. George Marcu, cuvânt înainte acad. Marius Sala, lucrare publicată de Editura Meronia, Bucureşti, 2012.

 

şi în  

Personalităţi feminine contemporane din România. Dicţionar biografic, de George Marcu, cuvânt înainte acad. Eugen Simion, lucrare publicată de Editura Meronia, Bucureşti, 2013

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor