Ron Arad, Arta metalului în revers
 
Artă în revers, demolare şi apoi reconstrucţie sunt atributele artei lui Ron Arad.
Născut în Tel Aviv  în anul 1951,  Ron a învăţat Design la Academia Betzalel din Ierusalim şi Arhitectură la Londra . În 1989 s-a stabilit la Londra şi a fundat firma de Arhitectură şi Design "Arad Associates". A proiectat lămpi pentru Swarovski, sticle de parfum pentru Kenzo, Muzeul Bauhaus în Tel Aviv şi împreună cu Bruno Asa, Muzeul de Design din Holon, deschis în 2010.  
 
Găzduită de muzeul din Holon, expoziţia "În Revers" ne prezintă rezultatul a trei decenii de căutări având ca rezultat  metal sculptat, făcut mobile, scaune, biciclete şi automobilul Fiat 500 dezmembrat până la momentul când tabla devine artă. Întâlnim la Arad melanjul dintre forţa, mental, proces digital, uzul sculelor moderne, sofisticate. Procesul se termină când mâna artistului aranjează ultimele detalii şi
aplică culori fără a uita să adauge cheia maşinii la locul ei, în coloană strivită a volanului.
Ron Arad s-a dedicat strunirii metalelor. Folosind sudura, ciocanul şi nicovala, metodele primitive ale cazangiilor şi tablagiilor, artistul a dezvoltat în timp
tehnici de prelucrare care nu mai au legătură cu vechile meserii. Arad umflă şi formează structuri sofisticate din aluminiu devenit superplastic la temperatura înaltă. Apoi este polizat şi adus la forma finală care atrage şi emană căldură în ciuda răcelii inerente metalelor. Arad a cercetat proprietăţile metalelor timp de 3  decenii descoperind că se pot produce mobile şi obiecte utile din metale vechi, abandonate. Primul său studio stabilit în 1980 se numea One Off, acolo prezenta publicului noul trend.  Primul său fotoliu (" Scaunul Gânditorului" ) a fost făcut modelând tabla de oţel cu loviturile unui baston de gumă până când, spune Arad " metalul a recunoscut că este un scaun" .
 
Din 1990 Arad a renunţat la atelierul său preferând colaborarea cu industriile moderne, acolo el pune la punct noi aliaje şi tehnologii.
O colecţie nouă lansată în acelaşi an propunea mobile din metal sudat şi polizat cu mare fineţe. Unele au fost vopsite, altele orbitor nichelate.  Colecţia numită Spring ( primăvara) a fost comercializată cu succes. Intuitiv, Arad a dezvoltat un nou design, original, în care supune produse de larg consum unui proces controlat distructiv, transformându-le în obiecte unice care au conţinut estetic , dacă nu nostalgic, aşa cum este cazul Fiatului 500 presat într-un obiect bidimensional care păstrează toate simbolurile intacte, deşi complet deformate. Fiatul 500 a fost desenat de Dante Giacosa şi produs de firma FIAT între anii 57-75. Era una din maşinile preferate ale tineretului. Arad a fost martor la un serios accident pe când el şi familia călătoreau cu un Fiat Topolino.  De aici vine probabil fascinaţia artistului pentru acest model. În expoziţie se poate admira prima machetă - model  
împrumutată de Muzeul Istoric Fiat. Pe acest model, realizat de lemn, se presau şi finisau pereţii de tablă ai viitoarei maşini. Pe pereţii expoziţiei vom admira un grup de atomobile strivite folosindu-se  presele enorme ale unui port naval. Fiecare obiect este un unicat care conţine o doză de necunoscut în procesul presării, rezultatul fiind randomal şi impredictibil. 
În concepţia lui Arad strivitul maşinilor nu este un sacrilegiu ci un act de imortalizare a obiectului consumat, prin artă.
 
 AG 2013
 
 

 

Vizualizări: 210

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Octombrie 21, 2013 la 3:01pm

Prima... :)

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Octombrie 20, 2013 la 7:36pm

Penultima, esențializată...

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Octombrie 20, 2013 la 6:28pm

:)

ultima imagine îmi inspiră "ierbarul de maşini"

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor