SABATUL POEZIEI LA IOAN BARB: EVENIMENTE, ROSTIRI, MARTURII, INTRE BABILON SI MALL

 

O PICĂTURĂ DE INFINIT ÎN BABILON CU IOAN BARB

 

 

În ziua de 29 mai 2012, ora 17, în incinta complexului Deva Mall, etajul 4, Salle D’Or a avut loc o nouă lansare de carte: volumele SABATUL INTERIOR şi BABILON ale autorului Ioan BARB, sub autoritatea unei instituţii preocupate de cultură, Biblioteca Județeană “Ovid Densuşianu” Hunedoara-Deva, Director – Manager Ioan-Sebastian Bara.  Volumele de poeme scrise de IOAN BARB au fost: “Babilon”, volum apărut in anul 2011 la Editura Brumar, cu o prefaţă semnată de criticul literar Cornel Ungureanu şi “Sabatul Interior”, volum apărut la Editura Limes în anul 2011, cu o notă critică semnată de criticul şi poetul Ioan Moldovan.

La această lansare au participat mulţi iubitori de poezie, foşti colegi de serviciu, scriitori importanţi din judeţ şi din ţară, jurnalişti şi prieteni ai poetului.

Evenimentul,  aflat sub patronajul bibliotecii judeţene, a fost prezentat de domnul Ioan-Sebastian Bara care, emoţionat şi surprins de numărul mare de spectatori, a făcut o scurtă prezentare a poetului  din Călan  şi a remarcat efortul oamenilor de cultură pentru a modela sufletele celor din cetate prin algoritmul cuvintelor. Ulterior acesta a intrat pe mâna scriitorilor prezenţi care i-au făcut o bună caracterizare, cu multă căldură, cu fericirea că, iată, poetul, a reuşit să spargă zidul sonic al propriei deveniri.

Au vorbit despre cărţile aflate la dispoziţia publicului următorii: Ioan Radu Văcărescu – preşedintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor; Silviu Guga, scriitor, prieten şi apropiat a lui Ioan Barb; Ioan Evu, scriitor, bun cunoscător al omului şi operei celui sărbătorit; Dumitru Hurubă, romancier, cronicar, prieten al scriitorilor din Hunedoara; Mariana Pândaru, scriitor, editor şi comentator al vieţii literare din judeţul Hunedoara.

Ioan Barb este membru stagiar al Filialei Uniunii Scriitorilor Sibiu, iar cei din filială au ţinut să fie prezenţi, remarcabilă analiza făcută de Ioan Radu Văcărescu, generos în aprecieri, căldură în cuvinte, bucuros pentru că, iată, poetul iese în faţa cititorilor şi îşi prezintă opera şi crezul, cu mult curaj şi în stil propriu, un stil care marchează temele fundamentale pentru un artist: destinul într-o lume aflată în schimbare, apelând la înţelepciunea vechilor texte şi, în special, a Scripturii.

Silviu Guga a rememorat viaţa literară din Călan şi primele scrieri ale poetului Ioan Barb, boemul care s-a schimbat brusc, şi-a asumat responsabilităţi pentru sine şi pentru ceilalţi, este editorul revistei „Algoritm Literar”, rămâne un reper pentru comunitate şi pentru literatura română. Afecţiunea evidentă a lui Silviu Guga pentru Ioan Barb a fost una neprefăcută, deschisă, profesorul de limba română se bucura pentru că elevul a depăşit condiţia celui care iubea poezia şi a devenit scrib în cetate, cu toate drepturile şi obligaţiile necesare.

Ioan Evu a făcut o scurtă prezentare a operei lui Barb şi a vieţii acestuia, a punctat direcţiile poeziei scrise de acesta, a declamat versuri importante din cele două cărţi prezentate, a evidenţiat rolul revistei „Algoritm Literar” în peisajul literar actual şi a arătat că locul poetului în istoria literară recentă este unul important şi bine precizat.

Mariana Pândaru a rememorat timpul şi anotimpul primei cărţi scrise de Barb (debut editorial: volumul Tăcerea ca o flacără, poeme - Ed. Călăuza, Deva, 1998, colecţia “Cărţile albe”. ) şi a subliniat că există o diferenţă între poetul din anul 1998 şi poetul din anii 2010-2012, schimbarea a fost una benefică pentru poet şi pentru literatură şi că, pe bună dreptate, este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Dumitru Hurubă a ţinut să precizeze că Ioan Barb a ştiut să rămână fidel crezului său, a punctat experienţa acestuia ca jurnalist în captarea vieţii ca valoare supremă şi a promis că va citi şi va scrie despre cărţile de faţă în calitate de cronicar al scriitorilor din judeţul Hunedoara, subliniind cu umor că are curajul să intre cu acesta în jocul literar, dar nu şi să se dea pe mâna avocatului Barb care s-ar putea să fie prea liric, dar a subliniat seriozitatea celui care ştie ce înseamnă un text scris, scriitorul susţinând avocatul prin argumentele valorii evidente.

Manifestarea a durat aproape două ore, Ioan Barb a acordat autografe pe cărţile sale pentru cei prezenţi, a primit aprecieri şi felicitări, emoţionat şi surprins de căldura publicului şi de profesionalismul scriitorilor de faţă care au ţinut să pună un semn de aducere aminte pentru efortul unui poet din oficiu

Câteva date despre Ioan Barb:

 • Profesia actuală: avocat, Baroul Hunedoara.
 • Căsătorit cu Sofia. Tată a cinci copii: Oana-Paula, Emanuel, Cristina-Maria, Sofia-Teodora, Ioan-Paul. Locuieşte în Călan, Streisângiorgiu, Jud. Hunedoara.
  • Debut editorial: volumul Tăcerea ca o flacără, poeme - Ed. Călăuza, Deva, 1998, colecţia “Cărţile albe”.
 • Alte cărţi:
 • PICĂTURA DE INFINIT, poeme,Ed. ATU Sibiu, 2010, colecţia “Raftul de poezie”, referinţe critice, coperta IV, Silviu Guga.
 • SUB VIA  FIINŢEI PLÂNG  STRUGURII, poeme, Ed. ATU, Sibiu, 2010, colecţia “Raftul de poezie”, referinţe critice coperta IV, Cornel Ungureanu, Ioan Radu Văcărescu.
 • BABILON poeme, colecţia “Poeţi români contemporani”, Ed. Brumar, Timişoara, 2011, prefaţă Cornel Ungureanu.
 • SABATUL INTERIOR,  poeme, colecţia “Magister”, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2011, referinţe critice coperta IV, Ioan Moldovan.

  Putem concluziona că poetul este unul original îşi trage forţa din înţelepciunea vechilor profeţi, stilul său este marcat de logica juridică riguroasă ceea ce dă forţă poemelor, iar lecturile zilnice din opera marilor scriitori i-au dat argumentele pentru a edifica propria operă bazată pe bucuria de a scrie epistole  pentru cititorii contemporani. Explozia lui nu este una întâmplătoare, este una strict determinată de viaţa sa, de acumulările petrecute în timp şi netimp, de dorinţa de a se salva. Pe matricea vechilor scrieri el a reuşit să muleze o nouă viziune ceea ce îi dă dreptul să spere în devenirea sa şi în opera sa. Aceste acumulări, deşi l-au găsit captiv în Babilonul său interior, i-au dat şansa unui sabat special, sabatul întâlnirii cu sine şi cu destinul migrator al scribului prizonier în opera sa…

La final, Ioan Barb a mulţumit lui Dumnezeu pentru harul ce i-a fost dat să prindă câte ceva din cunoaşterea prin poezie şi apoi le-a mulţumit celor prezenţi pentru clipa de sinceritate ce i-au     acordat-o, clipă devenită o picătură de infinit, s-a fotografiat cu cei ce au dorit să-l cunoască şi să-i fie aproape…

 

 

Constantin Stancu

30 MAI 2012

 

 

Vizualizări: 133

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor