Salajul nu are nici un monument pe lista UNESCO

Lista monumentelor din tara noastra care sunt de interes mondial este foarte scurta. In fapt, pe lista Patrimoniului Mondial - UNESCO sunt trecute doar sapte monumente, nici unul din Salaj.

Astfel, gasim in primul rand siturile satesti cu biserici fortificate de la Calnic, Prejmer, Viscri, Darjiu, Saschiz, Biertan si Valea Viilor, situate in zona Transilvaniei.

Un al doilea monument romanesc de interes mondial este Manastirea Hurezi din judetul Valcea. O serie de biserici din Moldova sunt si ele trecute pe lista UNESCO: biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” din satul Arbore; biserica „Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Gheorghe” a fostei Manastiri Humor; biserica „Buna Vestire” a Manastirii Moldovita; biserica „Sfanta Cruce” din Patrauti; biserica „Sfantul Nicolae” a Manastirii Probota; biserica „Sfantul Gheorghe” din Suceava si biserica „Sfantul Gheorghe” a fostei Manastiri Voronet.

La fel, tot un ansamblu de biserici, dar cele de lemn din Maramures, au reusit sa obtina statutul de obiective demne de interes international. Pe lista UNESCO mai sunt trecute Fortaretele dacice din Muntii Orastiei, centrul istoric de la Sighisoara si rezervatia bioseferei Delta Dunarii.


10 criterii pentru monumente de interes mondial


Incepand cu anul 1978 Organizatia Mondiala pentru Educatie, Stiinta si Cultura - UNESCO formeaza si gestioneaza Lista Patrimoniului Mondial, care cuprinde cele mai valoroase monumente istorico-culturale si naturale din lume. Inscrierea monumentelor de patrimoniu cultural si natural in Lista Patrimoniului Mondial se face in baza unor criterii stricte, care sunt stabilite de UNESCO. Dreptul de a face propuneri pentru Lista Patrimoniului Mondial il au Guvernele statelor detinatoare de bunuri culturale sau naturale, care propun forului mondial un Dosar de patrimoniu cu informatii desfasurate despre monumentul respectiv.

In primul rand, pentru ca un monument sa fie inclus pe lista UNESCO, trebuie sa fie o opera de arta care sa reflecte genialitatea creativitatii umane, sa reprezinte un pas important in dezvoltarea arhitecturii, artelor monumentale sau urbanisticii; sa fie o marturie unica sau macar exceptionala a unei civilizatii vii sau disparute; sa fie un exemplu exceptional de constructie sau ansamblu arhitectural si peisagistic care ilustreaza un stagiu semnificativ din istoria umana; sa fie un exemplu iesit din comun al unei asezari umane traditionale, reprezentative pentru cultura (sau culturi), in special cand devine vulnerabila in fata unor schimbari ireversibile. De asemenea, trebuie sa fie direct sau tangential asociat cu evenimente sau traditii, cu idei sau credinte, cu opere literare sau artistice de relevanta universala. Acest din urma criteriu este destul de rar utilizat si doar in conexiune cu alte aspecte si valori, conform presedintelui Consiliului Mondial al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS), Michael Petzet.


Monumente salajene care ar putea fi pe lista UNESCO


Cu toate ca judetul Salaj nu se bucura de o promovare suficienta pe sectorul monumentelor, fie naturale, fie de provenienta antropica, exista aici un fond cultural si natural care ar putea fi exploatat. In general, Salajul se erijeaza in judetul bisericilor de lemn, 68 de biserici fiind inscrise in lista de patrimoniu national. Valeria Lehene, referent de specialitate la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj (DJCCPCN) spune ca, in cazul bisericilor de lemn din judetul nostru ar trebui sa avem o imagine de ansamblu la nivel de tara ca sa vedem unde ne plasam in raport cu bisericile de lemn din celelalte judete. Apoi, ar trebui facut un studiu care sa verifice bisericile de lemn salajene daca se incadreaza in criteriile UNESCO.


Elena Musca, director interimar la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, ne-a spus ca “ne gandim daca este oportuna clasarea castrului roman de la Porolissum de pe lista patrimoniului national de valoare exceptionala pe lista patrimoniului mondial. Deocamdata o luam pas cu pas, si studiem posibilitatea de a mai clasa si alte monumente, dar cel mai bine pozitionat este Porolissumul”.

Atat Valeria Lehene, cat si Elena Musca cred ca este foarte greu ca Salajul sa fie pe lista UNESCO cu un monument.

In aceasta directie ar putea insa sa se inscrie Biserica de lemn din Fildu de Sus care este una dintre cele mai bine cunoscute biserici de lemn din Salaj, studiata, publicata si considerata reprezentativa pentru regiune in numeroase lucrari de specialitate. Ea este renumita pentru coiful foarte ascutit peste acoperisul cu ape repezi si pentru pictura murala interioara de factura populara bine pastrata. Constructia este datata din 1727 insa este mai putin cunoscut faptul ca in forma ei actuala ea este rezultatul unei largiri de la mijlocul secolului 19, care cuprinde in continuare si vechea biserica.

De asemenea, s-ar mai putea lua in vedere si Pestera cu picturi rupestre de la Cuciulat, singura descoperita pana acum in tara noastra care a conservat o pictura in stil naturalist si in maniera realismului paleolitic al artei animaliere specifice acestei perioade.

Vizualizări: 161

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor