Scandal! Alexandru Vakulovski + cetățenia română = așteptându-l pe Godot!

Comunicat de presă

Asociația Culturală Ariergarda ia act cu stupoare de evoluția cazului scriitorului român din Republica Moldova, Alexandru Vakulovski, devenit fără voia lui un exemplu elocvent al nepăsării și birocrației kafkiene a autorităților române în problema obținerii cetățeniei. Pentru detalii, citiți aici: http://vklvsk.blogspot.com/
Trecem peste faptul că, datorită istoriei comune, niciun român născut în Basarabia nu este vinovat că s-a născut cetățean al altui stat, dar nu înțelegem ca autoritățile noastre să se complacă în indolență sau rea-voință și să ne trădeze astfel încă o dată semenii (fii rătăcitori la ei acasă!).
Ne reprimăm cu greu dezgustul când vedem că un fotbalist oarecare, dorit la echipa națională, poate primi cetățenia română în numai două zile și e întâmpinat ca o vedetă (?!), în timp ce un scriitor român, de limbă română și de valoare certă, confirmată prin numeroase cărți publicate și bine primite în România, e expulzat din țară ca un paria, după ani întregi în care a făcut toate demersurile posibile pentru a obține o hârtie. O hârtie oficială care să-i ateste ( o dată în plus, dar sine qua non!) calitatea de român.
Nu credem că se poate contesta românitatea lui Alexandru Vakulovski, ca și cea a multor cetățeni-scriitori din Republica Moldova, care ar putea să contureze un adevărat ”salon al refuzaților”. Al refuzaților nu de cultura română, căreia i-au adus numeroase servicii, ci de statul român, de reprezentanții acestuia care se recomandă fini cititori de Cărtărăscu (sic!), dar nu au habar cât mai costă…o carte de poezie.
Asociația Culturală Ariergarda, prin scriitorii Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Alexandru Potcoavă, Tudor Crețu, Daniela Rațiu, Adela Dragomir,Alexandru Colțan și Oana Doboși, înțelege să se ralieze tuturor inițiativelor menite să repare nedreptatea și umilința la care este supus confratele nostru Alexandru Vakulovski și roagă pe această cale autoritățile competente să acționeze urgent pentru soluționarea unei situații penibile, de care se fac singure culpabile.
Alexandru Vakulovski a răspuns deja, prin cărțile sale, la întrebarea ”ce pot face eu pentru România?”. E momentul acum ca și România să se întrebe ”ce pot face eu pentru Alexandru Vakulovski?”.

Asociația Culturală Ariergarda,
Timișoara, 20 februarie 2010

Vizualizări: 98

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor