Scrisoare deschisă către Preşedintele României, Domnul Klaus Iohannis

Stimate domnule Președinte

 

 

Sunt un român din străinătate, unul dintre cei care iubesc România la fel de mult ca și dumneavoastră, un român care a decis acum aproape 15 ani să ia drumul pribegiei, drumul dureros al străinătății. Decizia mi-a aparținut în întregime dar a fost condiționată de lipsa unei perspective în România anului 2001, atunci când părea că s-au spulberat din nou toate speranțele românilor.  N-am plecat nici eu - și cred că niciunul dintre milioanele de români care au plecat la fel  ca mine -  cu ideea că-mi părăsesc definitiv țară sau că o las atunci când are mai mare nevoie de mine.  Am plecat cu gândul să trăiesc mai bine, să am cel puțin o minimă perspectivă asupra viitorului, să nu mă mai terorizeze ideea că nu pot să mă gândesc mai departe decât la ziua de mâine. Și vreau să vă spun că nu regret deloc decizia pe care am luat-o atunci.

 

A fost foarte greu, mai ales în primii ani de străinătate. Am parcurs toate etapele prin care trece un emigrant român într-o țară străină: de la muncă în agricultură până la muncitor necalificat într-o fabrică sau cărător de materiale pentru  construcții la un șantier.  Dar  niciodată nu mi-a fost rușine să muncesc  oriunde pentru că așa am fost educat în familia mea:  „rușine să nu-ți  fie să lucri, rușine să-ți fie să furi” – spunea tatăl meu parafrazându-l pe bunicul meu, fost prizonier la ruși.   

 

Speranța mi-a fost mereu călăuzitoare în drumul meu care a fost presărat cu atâtea obstacole dar până la urmă multe dintre visele care altădată păreau imposibile s-au realizat.  Am reușit să-i conving pe străini că n-am făcut școala degeaba și că pot avea încredere în energia mea și în capacitățile mele profesionale, am reușit să-i conving și pe alți români că ei sunt cu adevărat ambasadorii României în străinătate și că numai prin aportul personal  putem să contribuim la promovarea imaginii României  în străinătate,  am reușit să transmit și altora faptul că avem nevoie de o schimbare majoră în primul rînd la nivel de mentalitate și apoi la nivel de receptare a realității.

 

Am cunoscut atât de mulți români din străinătate încât acum pot spune cu mâna pe inimă că fiecare dintre aceștia are o poveste personală impresionantă, că fiecare a trăit propria dramă și că suferințele îndurate sunt uneori de neimaginat.  Numai speranța că într-o bună zi o să apară o schimbare majoră în România a făcut ca mulți dintre românii din străinătate să treacă peste obstacole care păreau imposibil de depășit. Numai gândul că într-o  bună zi se vor putea întoarce acasă, în România, a făcut ca umilințele și suferințele îndurate să fie lăsate uitării. Pentru toate aceste lucruri și situații prin care a trecut fiecare român din străinătate ar merita cel puțin o medalie.  

 

Și cred că prima și cea mai importantă medalie ar fi reducerea sau chiar eliminarea unor taxe consulare aflate în acest moment la un nivel greu de justificat.  A doua medalie ar fi constituirea unei punți de legătură instituțională între administrația prezidențială și românii din străinătate – punți directe stabilite nu prin intermediarii care sunt absolut rupți de realitate ci o punte de legătură care să reunească la un loc liderii de opinie și punctele de reper , adevăratele valori ale comunităților de români, oameni care prin prestația lor profesională au făcut să fie cunoscut și recunoscut numele de român și de România.  Mulți dintre aceștia sunt dispuși să-și  aducă o contribuție voluntară  la dezvoltarea strategică a României în raport cu românii din străinătate, să contribuie cu expertiza lor la elaborarea și structurarea viitoarelor programe destinate românilor din afara granițelor. Trebuie doar să le dați un semn. Dumneavoastră în calitate de președinte al tuturor românilor.

 

Știu că aveți multe priorități în acest început de mandat și mai știu că unele sunt de importanță deosebită.  Însă  vă rog să luați în considerare această epistolă care încearcă să sugereze faptul că suntem alături de dumneavoastră nu numai atunci când trebuie să mergem la vot ci și atunci când ni se solicită sprijinul pentru a contribui  la schimbarea României în adevăratul  înțeles al cuvântului. Pentru că așa cum spuneați chiar dumneavoastră: “așteptările mari  pot duce la rezultate mari”.

 

 

Cu deosebită încredere și  speranță

 

 

Gelu Vlașin

Scriitor

Președinte ASARS

Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania

http://www.asars.es

Vizualizări: 720

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Tiberiu Popovici pe Decembrie 26, 2014 la 9:20pm

Inger, ingerasul meu...

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Decembrie 25, 2014 la 11:54pm

Susţin cele scrise. Excelentă idee! Crăciun fericit, alături de cei dragi!

Comentariu publicat de Justinian Cioroianu pe Decembrie 25, 2014 la 10:26pm

Asa este aveti multa dreptate cand afirmati ca romanii au plecat de acasa in speranta ca vor gasi un loc sub soare unde sa munceasca si sa traiasca mai bine, multi dintre ei s-ar intoarce in tara daca s-ar crea si la noi conditii de munca si de trai ca si in occident, insa pana atunci eu unul cred ca mai este un drum lung... in primul rand trebuie sa faca ordine si sa existe disciplina in tara, sa se faca o reforma eficienta in sectoarele de baza precum justitie, sanatate si educatie, sa se dezvolte industria, agricultura, comertul exterior si turismul si pentru ca sa se faca toate acestea este absolut necesar ca mai intai sa se caute, dezvolte, promoveze si utilizeze la in nivel ridicat valorile autentice nationale .
Doamne ajuta sa vedem romani fericiti aici la noi acasa!
CRACIUN FERICIT!

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Decembrie 25, 2014 la 7:37pm

Subscriu!

Sărbători fericite!

Comentariu publicat de SILVIU GUGA pe Decembrie 25, 2014 la 9:07am

Stimate domnule Gelu Vlaşin,

Avem un Craciun plin de speranţe. Să credem cu tărie că se vor făptui.

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Decembrie 25, 2014 la 1:51am

Felicitari!

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Decembrie 24, 2014 la 11:51pm

Domnule Gelu Vlaşin...,  Klaus Johannis Werner, astăzi preşedintele României, din câte ştiu, fiind sibian de 40 de ani, a avut în urbea sibiană un mediu de viaţă propice idealurilor sale de viaţă, atât sub aspectul material cât şi sub cel cultural-spiritual, şi nu a trebuit să plece în pribegie, cum a fost obligată să plece mulţimea  românilor, dintre ei, mulţi intelectuali de valoare , printre care vă număraţi şi dumneavoastră, domnule Gelu Vlaşin. Aceste personalităţi contribuie astăzi, cu competenţa lor intelectuală la dezvoltarea altor societăţi naţionale, altele decât cea română..., în timp ce România se zbate în sărăcie şi în stagnare!.... Se pare că în ţară au rămas dintre intelectuali, mai mulţi dintre cei învăţaţi în cultura afacerilor mai puţin curate, mediul politic din perioada după 1990, fiind foarte favorabil numai şi numai acestora... Tot din câte ştiu, Klaus Johannis Werner a reuşit să ajungă preşedintele nostru numai şi numai cu voturile românilor din diaspora şi ale celor din ţară, mobilizaţi tot de copii lor şi rudele lor din diaspora... Ce mai este de spus?... Şi mai ştiu că preşedintele Klaus Johannis Werner este o persoană sensibilă care poate să realizeze condiţia obligaţiilor sale faţă de această populaţie numeroasă de români care îşi aşteaptă ziua întoarcerii  din bejenie, în ţara - patria lor, la locurile, rudele şi prietenii de care se simt monolithic legaţi , iar  proprii lor părinţi şi  locurile natale îi aşteaptă în lacrimi pentru o revenire la ei, la obârşie, la patria mamă, spre oreîntâlnire de eternă mângâiere şi îmbrăţişare!... Personal , deşi intrăm acum în iarnă, am încredere că preşedintele nostru va face totul ca primavera să vină mai devreme în România pentru cei care l-au dorit preşedinte, numai ca întreg sufletul pământului românesc să amiroase a reavăn, sfinţit de recunoaştere  şi într-o eternă sărbătoare!.. Vă doresc sărbătorile iernii, fericite!... Gheorghe Apetroae, Sibiu

Comentariu publicat de florentina craciun fabyola pe Decembrie 24, 2014 la 10:55pm

Cu totii speram ca se va schimba ceva! Sarbatori fericite si urari de bine tuturor celor plecati de acasa!

Comentariu publicat de Alexandru MAGHIAR pe Decembrie 24, 2014 la 6:38pm

Buna seara,

Am fost si eu candva un "auslander". Poate cunoasterea ar fi trebuit sa ma faca mai intelegator, dar totusi nu am putut accepta "aerele" din second hand-urile la mana a doua cumparate a impresiona pe vecinii din sat. Mai tarziu am inteles ca de fapt au plecat numai cei care intradevar au avut o cultura a muncii, se traia numai cateva zile pe an, in rest era munca, lupta cu prejudecatile unor societati care i-ar fi folosit fara sa-i bage in seama.

Acum ma simt intreg si-mi aduc aminte din poezia lui Vasile Alecsandri, Penes Curcanul:

"Noi am schimbat langa Balcani,

Porecla in renume"

Pentru mine Capshunar este sinonim cu ROMAN. Cei care nu vor fi spus cu mandrie, sunt mai saraci cu o pagina in istorie, cu momentul in care demnitatea noastra este redata de cei care au ales munca si nu nemunca.

Va multumesc. 

Comentariu publicat de Popescu Carmen Georgeta pe Decembrie 24, 2014 la 6:11pm

Sărbători fericite !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor