Seara culturală ,,Mihai Eminescu’’ în Arganda del Rey - Madrid

 

Primăria din Arganda del Rey (Madrid) în colaborare cu Asociaţia socio-culturală ,,Dor Românˮ organizează sâmbătă, 19 ianuarie 2013, cu începere de la orele 17.00: Seara culturală ,,Mihai Eminescuˮ. Evenimentul va avea loc în incinta Conservatorului de Muzică Monserrat Caballe din Arganda del Rey (Camino de Molino, 1) şi are ca invitaţi: Asociaţia culturală „Juan Ramon Jimenez şi Lucian Blaga” şi Uniunea Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania.

 

Programul serii:

 

1. Cuvânt înainte al preşedintelui Asociaţiei socio-culturale ,,Dor Românˮ: Vasile Moldovan.

 

2. Microrecital pe teme eminesciene al Corului ,,Dor Român”.

 

3. Fragmente din viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu, montaj literar pregătit de cercul literar ,,Dor Românˮ, coordonator Dragoş Popa.

 

4. Omagiu adus lui Eminescu de către elevii cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Arganda del Rey, pregatiţi de profesoarele Mihaela Marton şi Octavia Iancu.

 

4. ,,Hiperionˮ - recital de poezie eminesciană în limba spaniolă realizat de actorul Antonio Luque, regia Marian Mocanu.

 

5. ,,Metafora în versul eminescianˮ - conferinţă prezentată de scriitorul Gheorghe Vinţan,  preşedintele Asociaţiei culturale „Juan Ramon Jimenez şi Lucian Blaga”.

 

6. Prezentarea volumul de poezii Ayla, Editura Cartea Românească al poetului  Gelu Vlaşin, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Evenimentul va fi acompaniat de o expoziţie a artiştilor plastici Ioan Oniciuc, Viorel Copaciu şi Marian  Mocanu.

Prin bunăvoinţa Uniunii Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania, la finalul evenimentului va avea loc o expoziţie cu vânzare de carte românească.

 

 

Colaboratori:

Asociaţia culturală

„Juan Ramon Jimenez şi Lucian Blaga”

*

Uniunea Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania

 

 

Vizualizări: 567

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Florin GRIGORIU pe Ianuarie 15, 2013 la 10:34pm

15 ianuarie 2013 în București- coropane de flori la statuia de Anghelde la Ateneu a lui M. Eminescu, mare de oameni la mormânt la Cimitirul Bellu, de sub tei- coroane de flori, lumânări, flori, cântece , poezii de Eminescu, cântece pe versuri de M. Eminescu, lansare de carte DOR DE CUVINTE, elevi de lice (M. Eminescu, Vuia etc.), de școli generale, pensionari, militari etcTOȚI, COPIII LUI MIHAI EMINESCU, iubindu-l, omagiindu-l, cântând (O superbă cântare pe versurile Luceafărului -ca o  doină, ca un cântec de tulnic- zisă de un militar bătrân) etc. Mai devreme Slujbă cu preoți întru pomenire, cu ofrandele pentru marele doctrinar național, pentru marele poet, dramaturg, publicist, revizor școlar, biblioteca, savant, călător prin țările românilor...Și la Academie sesiune științifică. Și la Biblioteca Academiei-expoziție de tipăritri și publicații. Și la Sala Rondă a Centrului Milita Național- expoziție de medalii și insigne cu scriitori români și Eminescu. Iar la Sala Brâncui de la Parlamentul României Expoziția de medalii, insigne, plachete Mihai Eminescu, grafică de M. Cătruna, plicuri prima zi din Moldova și virine cu ilustrate MONUMENTE MIHAI EMINESCU în Republica Moldova, Iar în panouri monumente M. Eminescu din întreaga lume. La Muzeul de Istorie a Bucureștilor, Palatul Șuțu, Expoziția de pictură și sculptură Câmpiile verticale- Valeriu Stoica și invitații - Melania Florescu, Manuela Petre, Ana Maria Vasilescu (prezentator prof. univ. dr. Doina Ișfănoiu), dar și poeți și scriitori de la HELIS- Slobozia, recital poetic, cu Costel Bunoaica, Florin Ciocea, Loredana Dalian,Gheorghe Dobre, Dan Elias, Nicolae teoharieTeoharie ș.a. În sală și alți scriitori-Aureliu Goci, Gim Laurian, Violeta Petre, Florentin Popescu, pictori- familia Alexandra și Tudor Meiloiu ș.a. Pentru că ZIUA CULTURII NAȚIONALE ne cuprinde pe toți COPIII LUI MIHAI EMINESCU- sfinxul românesc (definiție auzită la vernisajul expoziției de la Parlamentul României, din 9 ianuarie, citată fiind de Mihai Costin, președintele Grupării colecționarilor de insigne și medalii Eminescu, din cadrul Societății Numismatice Române, grupare organizatoare cu panouri expoziționale din întreaga țară). Și cred că și Dumneavoastră din Spania, cum și Ecaterina Negară, poetă din repubica Moldova, care a tipărit cărticica-poem LAUDĂ MAGNIFICĂ, EMINESCU- Oda în metru sacru, în Orhei, copertă *Hyperion*de Aurel David- Arborele Eminescu, dar și octogenarul Ioan Nedelescu din București, care-și publică prima carte - cu smerenie-Omagiu lui M. Eminescu, de Crăciunul 2012! sunteți COPIII LUI MIHAI EMINESCU. Cum și cititorii și corespondeții acestui sait. Sănătate și Felicitări, Dumneavoastră, și Lor și tuturor unde cuvântul, scrisul, gândul eminescian trăiește! (Florin Grigoriu) 

Comentariu publicat de Ionescu pe Ianuarie 14, 2013 la 9:00am
eminescu-orpheu
(sau dorul de absolut)
eminescu este orpheu al românilor,
va rămâne ca homer o legendă,
poeziile lui sunt psalmi biblici de dragoste
care întrec poezia lui solomon
și ne devoră până la lacrimi
cu tragicul lor dureros de dulce.
natura la el este un templu mirific
în care iubirea e regină
și tronează peste păduri,
ape, mări și țări,
se răsfață în iarba de omăt,
într-un văzduh de basm, tămâiet
de mirosul florilor,
într-un concert vivaldian
acompaniat de puzderia gâzelor
pe care poetul le umanizează.
când îl privim se face depărtare
pentru că el vine din mit,
e frate cu soarele, cu luna, cu stelele,
el e zeul tutelar al limbii române,
a rupt orizontul limbii în două,
a despărțit apele de uscat,
dând sonoritate limbii
și cununând-o cu graiul popular.
acest tânăr cu ochii mari
va umbla prin sufletele noastre
ca un orpheu și ni le va răscoli
cu dorurile lui,
ne va înduioșea, ne va bucura, ne va întrista,
cât va dăinui limba românească.

duminică, 13 ianuarie 2013
Comentariu publicat de TRAIAN TANASA pe Ianuarie 14, 2013 la 12:35am
Comentariu publicat de Florin GRIGORIU pe Ianuarie 13, 2013 la 8:01pm

BĂRBATUL Bărbatul acesta s-a născut la Ţară, Lângă-o pădure şi lângă un lac, Dar apa vieţii i-a fost mult amară Şi traiul i-a fost mai mult sărac. A învăţat la şcoli departe de casă, Dar mult mai mult în seri, lângă foc, Iar vorbirea sa a fost melodioasă Că se opreau uimite stelele-n loc. A fost fericit-nefericit, ca bărbat, Vroind o căsuţă cu-n strat de bujori, Dar a fost de ielele nopţii mereu alungat Şi drumul zdrumicat de zâne şi nori. Şi totuşi a mers pe drumeagul de stele, Cât a putut, lăsând semne de dor, Ca toţi din neamu-i să vadă în ele Nădejde şi-ndemn şi viitor. Bărbatul acesta a fost ca bărbaţii Un luptător pentru neam, lege şi grai Şi dac-a fost să cadă, l-au plâns Carpaţii Şi Marea şi florile acestui plai, Dar Lacul şi Codrul, şi Floarea de Tei, Nistrul şi Marea, Munţii, faguri de miere, L-au luat ţărână şi doină-ntre ei, Sporindu-ne Dorul, Doamne, de Reînviere! (Florin Grigoriu, din ciclul de poeme pentru Mihai Eminescu, publicat în antolgia omagială DOR DE CUVINTE, Editura Amurg sentimental, București, antologia a 7-a a iubitorilor de literatură din Cenaclul Amurg sentimental, București,de Florin Grigoriu și Ion Machidon- alături de poeții Maria Adam- București, Ioan V. Maftei- Buhăiești, Magda Bădoiu- Unirea,Călărași; Elena Silvia Bădoiu, Teodora Ioana Bădoiu- eleve, București, Milen Badralexi- București, Eleonora Blidar-București, Ioan Ioan Căprăroiu-Deva, Radu Dănăilă- Târgu Neamț,  Gh. Popescu-Ger, București; Paula Isac- București, Nicolae Iștoc- Oradea, Cleopatra Luca- București,  Leopold Mateeni- Brăila, Constntin Mironescu- București, Elena Olariu-Răducăneni- Iași, Mariana Popa-Brașov, Alexandrina Ecaterina Tudor- București, Giurgiu; Miron Țic- Ilia-Hunedoara. 250 de pagini, din care se va citi pe 5 ianuarie la mormântul lui M. Eminescu de la Cimitirul Bellu din București) 

Comentariu publicat de Serban George pe Ianuarie 13, 2013 la 7:51pm

Frumoasă inițíativă, felicitări! Îl ador pe Eminescu. Am să vă trimit un mic cadou:

 

http://www.youtube.com/watch?v=GsSicyTCQWA

Sper să vă placă!

Comentariu publicat de TRAIAN TANASA pe Ianuarie 13, 2013 la 7:14pm
Comentariu publicat de TRAIAN TANASA pe Ianuarie 13, 2013 la 7:12pm

Consider ca particip si eu: 

http://www.youtube.com/watch?v=P50nG42zh7E

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor