Sergiu Cioiu - un poem al muzicii

Cînd am aflat că ICR îl aduce pe Sergiu Cioiu în turneu în Israel, mi-am adus aminte de un singur cîntec pe care l-a lansat, pe vremuri, în România, Cîntecul vîntului. Știam că Sergiu Cioiu s-a stabilit în urmă cu foarte mulți ani în Canada și mi-am zis în sinea mea " Cineva de la ICR îl scoate de la naftalină, adică din anonimat și ni-l trimite nouă, în Israel, să-l ascultăm..." Doamne, cît am greșit și cît sunt de fericită că am greșit! Noroc că avem potențialul să ne recunoaștem greșelile și, dacă se poate, să le reparăm. Îmi îndeplinesc o datorie de onoare scriind rindurile de față fiindcă la cele 3 recitaluri la care am asistat am fost cuprinsă de un entuziasm și o emoție de nedescris în față acestui fenomen artistic care se numește Sergiu Cioiu. De fapt, în afară faptului că interpreta piesele scrise de Alexandru Mandy, nu știam mai nimic despre el.

Nu știam că e compozitor, că și-a ales drept "călăuză" a melodiilor sale poeți de valoare ai României ca Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Romulus Vulpescu, Miron Radu Paraschivescu. I-a prezentat succint pe fiecare din ei și a interpretat cintecele proprii scrise pe versurile lor. Sergiu te determină să vezi plaiurile româneșți, cerul cu minunea răsăritului de soare, valurile mării, ploaia , pitpalacul, țiganii cu obiceiurile lor. Sergiu cîntă, recită, dansează, tace...

În urmă cu ani, l-am cunoscut pe Alexandru Mandy care mi-a spus că singurul interpret care poate să redea piesele lui exact așa cum le-a simțit el este Sergiu Cioiu. Abia acum l-am înțeles. Acum cînd Sergiu ne-a răsfățat cu numai o parte din cele 25 de perle muzicale scrise de Mandy pentru el, de fapt pentru noi, publicul auditor. Am ascultat cu pioșenie și lacrimă în colț de ochi piesele Cîntecul vîntului, Glasul tău (dedicat Mariei Tănase), Romanța romanței, Poarta Sărutului, Și totuși ( asta este relatarea unei vieți într-un cîntec), Îți mulțumesc, Venise vremea. Redau mai jos opinia scrisă de un comentator pe Internet, Valeriu Nuțescu.

" Sergiu Cioiu a fost și a rămas un talent unic în lumea muzicală românească. A ales o formă de interpretare neexplorată pînă la el, devenind unic și inegalabil în același timp. A recitat cîntînd și a cîntat recitînd versuri minunate alese cu multă atenție și profesionalism.În sufletele noastre, a celor care am înțeles și apreciat muzica lui, el rămîne o stea care va străluci pentru eternitate."

Aduc aici un "magna cum laudae" ICR-ului care l-a invitat în ciuda tuturor opreliștilor, impresarei Maria Mitrache Bokor, ea însăși artistă și maestră de coregrafie care l-a propulsat din nou pe scenă, cunoscîndu-i multiplele valențe artistice și, nu în ultimul rînd, celor doi tineri de mare valoare care l-au acompaniat muzical, Cătălin Ene (pian) și Vlad Crețu (chitară).

La Haifa marele maestru al saxofonului Peter Werteimer, prieten din timpuri străvechi al artistului i-a făcut o surpriză și s-a urcat pe scenă într-un dialog de zile mari cu el și cu ceilalți instrumentișți.

De fapt surpriza ne-a încîntat și pe noi, cei din sală.

" Venise, dacă nu greșesc, Venise vremea să iubesc...." sunt versurile lui

Mandy în cîntecul "Venise". Se pare că acum a venit, pentru mine, vremea să te iubesc, Sergiu Cioiu, pentru momentele inegalabile de emoție pe care le-am trăit.  Să te iubesc și să-ți mulțumesc !

                                Liana Herman

 

Vizualizări: 74

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Adrian Scrimint pe Octombrie 20, 2018 la 5:07pm

Nici eu nu știam de Sergiu Cioiu și nici de Alexandru Mandy. (nici de coregrafa Maria Mitrache Bokor). La noi se știe mereu doar de aceeași, care fac reclame pe autobuze la medicamente, sau apar pe ecranele marilor televiziuni particulare. Ma bucurat sinteza, mai aflii una-alta pe rețelele internaționale! Și oricum, adevărații propovăduitori nu-s niciodată buni în țara lor...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor