Situl de la Aghires „Sub pasune” - Sanda Bacuet

Gratie lucrarilor edilitare si de infrastructura demarate de Primaria Municipiului Zalau, Muzeul Judetean de Istorie si Arta a avut oportunitatea realizarii unor cercetari arheologice preventive de-a lungul a noua km, cat insumeaza soseaua ocolitoare a orasului. Conform legislatiei din Romania inaintea unor lucrari de anvergura, si nu numai, sunt obligatorii evaluarile de teren si cercetarile preventive. Initial, din bibliografia de specialitate si in urma cercetarilor de suprafata pe traseul soselei, erau cunoscute trei situri arheologice (zone in care sunt identificate urme de locuire) care puteau fi afectate de lucrari, iar in urma evaluarii de teren au mai fost identificate inca doua situri.
Dintre cele cinci situri identificate si in mare parte cercetate, cel din puncul Aghires, denumit „Sub Pasune”, este de departe cel mai interesant. In momentul inceperii cercetarilor prin materialele culese la suprafata, situl se putea data undeva in evul mediu timpuriu, ca apartinand secolului XI. Azi, dupa luni intregi de cercetari, am putut constata nu numai dimeniunile apreciabile ale sitului, pana in prezent 300 m lungime, ci si perioadele diverse de ocuparea a zonei, incepand din preistorie pana in evul mediu timpuriu, secolul XIII.

Pana in prezent au fost cercetate 120 de complexe reprezentand locuinte, anexe, cuptoare de bucatarie dar si cuptoare de ars ceramica, gropi de provizii si un mormant. Locuirea incepe cu bronzul timpuriu, perioada reprezentata numai de un vas ceramic, probabil scurs de pe panta dealului. Ceva mai numeroase sunt descoperirile de secolele IV-III. Secolului IV ii sunt atribuite o locuinta, o groapa si un mormant de incineratie. In termeni istorici, decoperirile de secolul IV reprezinta amurgul epocii fierului si primele contacte ale populatiei locale cu cei veniti dinspre vest - celtii. Nu sunt singurele decoperiri care atesta celtii pe teritoriul judetului Salaj, dar in marea lor majoritate urmele acestora au fost reprezentate de morminte (la Zauan, Dersida, Zalau in ”Dealul Lupului”). In cazul nostru, fara a fi surprinse urme de asezare, au fost cercetate doua cuptoare de ars ceramica din care au fost recoltate numeroase vase mai mult sau mai putin fragmentare. La ceramica se adauga cateva piese din bronz si un fragment de bratara din sticla.

O alta perioada istorica - epoca romana tarzie - este reprezentata la Aghires tot de un cuptor de ars ceramica, care se adauga unor descoperiri mai vechi (Zalau in zona „Mihai Viteazu 105-106) sau recente (la Recea, „Cemacom”). In epoca romana zona Aghiresului se plasa in afara granitelor imperiului roman - in barbaricum (barbar - nume dat, in antichitate, de greci si de romani celor care apartineau unei populatii straine). In acest context barbarii erau reprezenati de dacii liberi la care s-au adaugat populatii de neam germanic - de exemplu - vandali.

Evul mediu timpuriu este perioada cea mai bine reprezentata, descoperirile insirandu-se pe parcursul a cel putin 300 de ani, cele mai tarzii apartinand celei de a doua jumatati a secolului XIII (dupa anul 1250). Fiind vorba atat de locuinte cat si de anexe gospodaresti, putem spune ca au existat cel putin trei sate. Extrem de interesant este faptul ca din satul apartinand secolului XIII provin cinci pinteni de cavalerie, la care se adauga alte piese de harnasament. Avand in vedere raritatea acestor piese, am putea spune ca in aceasta zona a functionat un important centru nobiliar si militar.

Prin numarul mare de descoperiri, situl arheologic de la Aghires „Sub pasune” reprezinta unul dintre cele mai importante descoperiri din judetul Salaj si nu numai.

Vizualizări: 90

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor