Situl de la Pericei “Keller tag” / Sanda Bacuet

Valea Crasnei, la fel ca si culoarul Barcaului, s-au constituit inca din preistorie ca trasee facile de intrare in Transilvania. Daca pentru perioadele mai vechi existenta acestor rute poate fi numai presupusa pe baza urmaririi ariilor de dezvoltare a unor comunitati si a influentelor reciproce care exista intre fenomenele culturale din Transilvania si nord-vestul Romaniei, aceste rute sunt confirmate in perioada antica, cand rolul de poarta de intrare in Transilvania al “Portii Mesesene” devine evident. Geografic, acest traseu urmareste bazinele raurilor Crasna si Barcau, Valea Zalaului si Poarta Mesesana.
Unul dintre cele mai interesante situri, deja de referinta pentru perioada neolitica din nord-vestul Romaniei, este situl de la Pericei “Keller tag”, identificat prin cercetarile de suprafata realizate in anul 1984 de catre E. Lakó, muzeograf pe atunci la MIAZ.

Partea de hotar denumita astfel este marginita la nord-est de soseaua Zalau - Simleu Silvaniei, la sud-est de hotarul numit Debre tag si Husti tag, la sud-vest de padurea Csonkas si la nord-vest de hotarul Palleg. Pana in prezent urme de locuire neolitice au fost identificate pe Debre Tag si Husti tag. Dealtfel intreaga terasa a Crasnei, de care apartine si Keller tag-ul, a fost locuita in neolitic.

Situata intr-o zona extrem de favorabila locuirii, fapt ilustrat de numeroasele descoperiri (situri apartinand neoliticului, culturii Cotofeni, epocii bronzului, sec. I ien - sec. I en, epoca romana, sec. VII-VIII), pe una din principalele cai de acces dinspre campie spre Transilvania, ne-a oferit posibilitatea identificarii unor fenomene putin cunoscute pana in prezent pe teritoriul judetului Salaj si nu numai.

Pana in anul 2004 au fost efectuate patru campanii de cercetare de scurta durata, rezultatele fiind extrem de interesante.

In anul 2004, cercetarile preventive impuse de lucrari cu caracter utilitar (introducerea gazului metan) ne-au oferit posibilitatea sectionarii de la est la vest terasa cunoscuta sub denumirea de “Keller tag”. Dat fiind faptul ca cercetarile de la Pericei au vizat diferite zone ale sitului, pana in prezent nu ne putem pronunta cu privire la structura asezarilor de aici. Se poate vorbi de mai multe asezari, fapt indicat de etapizarea descoperirilor pe mai multe paliere cronologice. Chiar daca nu cunostem modul de structurare a asezarilor, suntem in masura sa precizam faptul ca locuirea incepe la sfarsitul mileniului IV ien si continua, cu intreruperi, pana in evul mediu timpuriu. In cele cinci campanii de cercetare au fost descoperite peste 100 de complexe reprezentand locuinte, morminte, cuptoare si gropi menajere.

Vizualizări: 94

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor