Socialitatea este considerata drept premisa constitutiva si este explicata fie ca o consecinta a naturii umane ( omul este o fiinta sociabila), fie ca o consecinta aintelegerii sau acordului rational stabilit intre oameni ( contract social ) in primul caz, natura umana este analizata ca un complex de instincte, inclinatii, sentimente, stari de spirit etc., care determina individul uman sa se asocieze cu ceilalti sau, dimpotriva, sa concureze cu acestia, ceea ce permite definirea de Socialitate ca instinct social.

In al doilea caz Socialitatea este explicata ca un produs al ratiunii si este definita, prin urmare, ca o norma sau valoare sociala. In ambele situatii Socialitatea poate fi insa considerata ca forma a inter-existentei oamenilor, a existentei sociasle, mai precis, a ordinii sociale. In analiza S. trebuie sa avem in vedere urmatoarele:
a) determinantii economici ai S. actioneaza totodata in stransa legatura cu cei noneconomici ( biologici, bioecologici, demografici, culturali si spirituali in general )

b) S. se constitue in timpuri sau forme corespunzatoare structurilor economice ale societatii (cooperativ / competitiv, participativ /coordonatoare, egalitare /inegal;itare ) si /sau structurilor care rezulta din interactiunea variabilelor economice si noneconomice ale societatii.

c) orice forma sau tip de S. are determinare istorica, in sensul ca se schimba odata cu modificarea propriilor determinanti si, in general, in sensul cate transforma corespunzator conditiilor (imprejurarilor) de loc si de timp ale existentei umane.

2. Sinonim al sociabilitatii, care defineste caracteristicile omului de a fi fiinta sociala, respectiv de a trai in societate, de a se integra in aceasta (prin procesulde socializare) sau pur si simplu de a se asocia cu alte fiinte umane. Intre S.si sociabilitatesint insa diferente, determinate de faptul ca sociabilitatea cuprinde doar manifestarile "pozitive" (G.Simmel) al S. ( altruism, cooperare, gregarism, itrajutorare etc) Prin urmare, sociabilitateapoate fi definita, prin raportare la S.doar ca o forma sau ca un tip al acesteia. Dar chiar si atunci cand in cadrul formelor sociabilitatii sint incluse si asociatiile umane realizate prin"opozitie" trebuie sa distingem cele doua concepte, fiindca S.ca premisa costitutiva a societatii, este si premisa sociabilitatii.

Vizualizări: 1018

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor