Chiar dacă nu este oficial în ziua de azi noi suntem implicați într-un război, este vorba despre războiul purtat de consumatori, ONG-uri, companii private și stat.
       Acest război se rezumă la protecția consumatorului împotriva companiilor multinaționale, referitor la încălcarea drepturilor consumatorului datorită puterii  superioare pe care companiile o au. Pentru acest lucru consumatorii au nevoie de ajutorul ONG-urilor și a statului pentru a putea câștiga acest război.
        Veste proastă este că cel puțin în țări în curs de dezvoltare ca România, mișcarea consumeristă (lupta împotriva multinaționalelor și apărarea drepturilor consumatorului) nu este vizibilă, iar din acest motiv globalizarea a transformat consumatorul tradițional într-un consumator modern.
        În articolul de mai jos putem vedea dacă aceste modificări au fost benefice sau nu...
        Societatea de consum apare ca expresie în lucrările de specialitate în anii 1920 şi devine cunoscută în anii 1950 – 1970. Anii 1990 au fost caracterizaţi de perioada consumului de masă, caracterizată prin apariţia reţelelor informaţionale şi atingerii ultimei trepte a piramidei lui Maslow referitoare la exprimarea sinelui şi înţelegerea sensului vieţii.
        Tranziţia a decurs foarte repede iar, micile pieţe locale au devenit marile pieţe naţionale datorită infrastructurilor moderne de transport şi comunicaţii, iar marketing-ul a abordat o filozofie bazată pe economia de scară, prin care afirmă că trebuie vândută o cantitate mare de produse cu o marjă mai mică de profit.
         Produsele au primit un ambalaj atractiv, un nume (marca), iar toate acestea au fost ajutate şi de apariţia marilor magazine (comerţul de masă). Mai mult specialişti în marketing au inventat noi tipuri de consum: consum-seducţie şi consum-distracţie.
         Această perioadă mai poate fi numită şi societatea abundenţei . Specialiştii în domeniu o asociază cu economia fordistă în care a fost definitivat procesul cumpărării bunurilor de folosinţă îndelungată , iar caracteristica dominantă este cantitatea.
Mai multe găsiți pe blogul meu: Revoluția Gândirii Capitolul 7

Vizualizări: 10

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor