Socrate: "O viaţă lipsită de conştientizare nu e trai de fiintă umană"

Constientizarea/Awareness

Socrate: "O viaţă lipsită de conştientizare/autoexaminare/auto observare nu e trai de fiinţă umană"
Socrates said: "The anaware/unexamined life is not worth living"

Vedeti mai mult in grupul: Za Moksha Calea Trezirii sau Eliberarii
https://reteaualiterara.ning.com/group/caleaeliberarii

Ultimul material adăugat la lista de instruire de pe:

http://mirahorian.ning.com/
Aceasta carte este atasată in format pdf
si sub fiecare capitol gasiti adresa youtube pt a auzi direct conferintele parintelui iezuit Anthony de Mello, S.J.,

publicate in cartea de mai jos

Constientizarea/Awareness
Trezirea oamenilor la realitatea maretiei lor

Waking people up to the reality of their greatnessIn Apologia Socratis (Apărarea lui Socrate): "Zeul îmi rânduieşte, după cum am socotit şi am înţeles eu, că trebuie să-mi petrec viaţa cugetând şi scrutându-mă pe mine însumi şi pe alţii, acum eu, temându-mă sau de moarte, sau de orice altceva, mi-aş părăsi postul".. (fiindca) "viaţa lipsită de această cercetare nu e trai de om"

Awareness/ Constienta
http://www.docuter.com/viewer.asp?documentid=14041574844c5cada27c5bb1281142178


"Spiritualitatea inseamnă trezire. Cei mai mulţi oameni, chiar dacă ei nu o ştiu, sunt adormiţi. S-au născut adormiţi, trăiesc adormiţi, se căsătoresc in somn, fac copii in somn, mor in somn, fără să se mai trezească vreodată. Ei nu înţeleg farmecul si frumusetea acestui lucru pe care îl numim existenţa umană.
Dumneavoastră ştiţi, toţi mistici-catolici, creştini, non-creştini, indiferent de teologia lor, indiferent de religia lor, sunt unanimi cu privire la un singur lucru: că totul este bine. Desi totul este un dezastru, totul este bine. Ciudat paradox. Dar, tragic, cei mai mulţi oameni nu ajung sa vadă că totul este bine, deoarece sunt adormiţi. Ei au un coşmar".

Spirituality means waking up. Most people, even though they don’t know it, are asleep. They’re born asleep, they live asleep, they marry in their sleep, they breed children in their sleep, they die in their sleep without ever waking up. They never understand the loveliness and the beauty of this thing that we call human existence. You know, all mystics—Catholic, Christian, non-Christian, no matter what their theology, no matter what their religion—are unanimous on one thing: that all is well, all is well. Though everything is a mess, all is well. Strange paradox. But, tragically, most people never get to see that all is well because they are asleep. They are having a nightmare".
Introducere la editia in limba romana
Foreword to Romanian Edition
Lucrul cel mai important si cel mai practic din lume este trezirea, eliberarea(moksha). Fără trezire nu există spiritualitate autentică, nu este posibilă cunoasterea directă (de sine), fără trezire nu ia sfarsit orbirea si ignoranta (avidya), nu incetează neputinta, suferinta, singurătatea, depresia, boala, nebunia si durerea permanentă din lume; fără trezire nu este posibilă eliberarea din realitatea secundă, in care am cazut prizonieri, ca urmare a conditionării eronate, si rămanem prizonieri ai lumii iluzorii(maya) a proiectiilor de pe peretele pesterii(ecranul mental); fără trezire nu există iubire, contact real intre două fiinte(nu “vedem”, ci “privim” umbra celuilalt), nu există cunoastere nemijlocită, nu realizăm pacea in lume si in noi insine(impăcarea); fără trezire nu există reintoarcere, pocăintă (“Pocăiţi-vă (teshuvah: reintoarcere), pentru că Impărăţia Cerurilor este aproape”; "Repent (teshuvah: returning), for the kingdom of heaven is at hand") revenire la statutul nostru divin (trezirea oamenilor la realitatea mareţiei lor; waking people up to the reality of their greatness), la starea in care se manifestă omnicunoasterea, omnipotenţa(puterea directă sau nemijlocită) si reconectarea la izvorul vieţii, la fericirea necondiţionată, care izvoreste in fiecare dintre noi, dar de care am fost rupţi printr-o programare eronată. Această trezire este posibilă prin constientizare(awareness), adică prin auto-observare, veghere, vigilentă, prin intrarea in starea de martor impartial. Din această cauză auto-observarea, constienta(awareness) este lucrul cel mai pretios din lume (11.Auto-observarea/Self-observation)
Parintele iezuit Tony de Mello, s-a trezit si a inceput sa vorbeasca, sa tina conferinte, in care a dezvaluit exact lucrurile de mai sus. Autorul introducerii in limba engleza (J. Francis Stroud, S.J.) relateaza ca odata pe cand se afla printre prieteni, Tony de Mello a fost invitat să spună câteva cuvinte cu privire la natura activitatii sale. S-a ridicat, a spus o poveste pe care a repetat-o mai târziu, în conferinţe, şi pe care o veti recunoaşte in cartea sa "Song of the Bird"(Cantecul pasarii). Acelasi autor al introducerii (J. Francis Stroud, S.J.) spune: ”spre uimirea mea, el a spus că această poveste se aplică in cazul meu”.

Un om a găsit un ou de vultur şi l-a pus în cuibarul unei găini din hambar. Dupa ce a fost clocit alaturi de puii de gaina, puiul de vultur s-a nascut si a crescut alaturi de ei. Toată viaţa vulturul a făcut ceea ce au făcut si pui hambar, El a zgâriat pământul pentru viermi şi insecte. El a cloncănit. Şi-a intins aripile şi a zburat câţiva metri în aer. Anii au trecut şi vulturul a ajuns foarte batran. Intr-o zi el a văzut o pasăre magnifica deasupra sa, sus pe cerul senin. Plutea într-o graţioasa măreţie pe curentii puternici de aer, cu abia o bataie din aripile sale puternice, care pareau din aur. Vulturul bătran crescut printre gaini privea în sus cu veneraţie. "Cine e acela ?" a întrebat el. "Acela e vulturul, regele păsărilor", a spus vecinul său. "El apartine cerului. Noi apartinem pământului, noi suntem gaini.
"Asa ca vulturul a trăit şi a murit ca o gaina, pentru că asta a crezut si a gândit el că a fost.(devenim ceea ce credem si gandim)."
Autorul introducerii in lb. engleza (J. Francis Stroud, S.J.) scrie in continuare:
“Am fost uimit ? Mai degraba la început m-am simţit de-a dreptul insultat!
Pur si simplu m-a asemanat in public cu un pui de gaina dintr-un hambar ?
Într-un sens, da, şi, de asemenea, nu. Insultător? Niciodată. Insulta nu a fost modul de a proceda al lui Tony. Dar el mi-a spus mie şi acestor oameni că, în ochii lui am fost un vultur "de aur", inconştient de înălţimile la care as fi putut sa-mi iau zborul. Această poveste m-a făcut să înţeleg măsura a omului, dragostea lui reală şi respectul pentru oameni, în timp ce spunea intotdeauna adevarul."
Daca suntem atenti vom observa ca J. Francis Stroud, S.J se maguleste singur, isi panseaza rana, care nu s-a putut vindeca. In opera lui Tony de Mello a fost vorba despre dezvaluirea adevarului si despre trezirea oamenilor la realitatea măreţiei lor. Acesta a fost Tony de Mello, la cel mai inalt nivel, proclamând mesajul "constientizarii", văzând lumina care este in noi înşine şi raspandind-o apoi noua si altora, recunoscând ca suntem mai buni decât ştim. Aceasta carte surprinde ciclul de conferinte in care iI descoperim pe Tony în zbor, facand chiar asta- într-un dialog viu şi interacţionand-atingand toate temele, pt a anima inimile celor care asculta.
Pastrarea spiritului cuvintelor sale pline de viaţă, şi menţinerea spontaneităţii sale, care raspundea publicului este dificil de descoperit intr-o pagina tiparită( “mai ales daca se schimba termenii si se cenzureaza textul original” Nota : DM), desi aceasta a fost sarcina cu care s-a confruntat cel care a facut introducerea la editia in limba engleza (J. Francis Stroud, S.J.), după moartea lui Tony de Mello(“otravit in cantina universitatii iezuite Fordham University printr-o conspiratie a celor care voiau sa suprime mesajul, care astazi este disponibi pe youtube; vedeti adresa fiecarui videoclip sub titlul fiecarui capitol” Nota : DM)
Care este lucrul cel mai pretios dintre toate?
El se numeşte auto-observare, constientizare.

Insa auto-observarea- urmărirea pe sine-nu este acelaşi lucru cu auto-absorbţia. Auto-absorbţia este o auto-preocupare, în cazul în care sunteţi interesat sau ingrijorat pentru dumneavoastră.
Aici ne referim la auto-observare.
Ce e auto-observarea, constientizarea? Aceasta înseamnă să urmăriţi totul pe cât de profund posibil , înăuntrul şi în afara dumneavoastră, şi să urmăriţi ca şi cum aceasta ar avea loc pt. altcineva. Ce înseamnă această ultimă frază ? Aceasta înseamnă să nu personalizati, nu vă identificati cu ceea ce se întâmplă. Aceasta înseamnă că priviţi la lucruri ca şi când nu aveţi nici un fel de legătură cu ele.
Motivul pentru care dumneavoastră suferiţi de depresie si de anxietate este că vă identificaţi cu ele. Spuneti: "Sunt deprimat/ă", dar acest lucru este fals.
Dumneavoastră nu sunteti deprimat/ă. Dacă doriţi să va exprimati corect, puteti spune, "Eu experimentez o depresie, chiar acum." Dar este gresit sa afirmati "Eu sunt deprimat/ă"
Nu sunteti depresia. Acesta este un ciudat truc al minţii, un tip straniu de iluzie. Am fost înşelaţi în a gândi, dacă nu suntem conştienţi de ceea ce se petrece, că dvs. sunteţi depresia, că dvs. sunteţi anxietatea, că dumneavoastră sunteţi bucuria, sau senzaţiile pe care le percepeti.

"Sunt încântat/ă !" Dumneavoastră cu siguranţă nu sunteti incantat/ă !.
Incantarea poate fi în dumneavoastră chiar acum, dar aşteptaţi si se va schimba; ea nu va dura; niciodată [un anumit gen de impuls] nu durează ; [impulsurile] sunt in permanenta schimbare. Nori vin şi se pleacă: unii dintre ei sunt negri, iar altii albi, unii dintre ei sunt mari, iar altii mici. Dacă vreti să continuaţi analogia, dumneavoastră sunteti cerul, care observa norii, sunteti ecranul imuabil, pe care este proiectat filmul.
Incercaţi sa fiţi un observator pasiv, detaşat.
Asta e şocant, mai ales pentru cineva din cultura occidentală.
Nu interferaţi. Nu interveniti. Nu "fixaţi, reparaţi" nimic.
Uitati-vă! Urmăriţi! Observaţi ! Problema cu oamenii este că ei sunt preocupaţi să repare , sa aşeze lucrurile, pe care nici măcar nu le înţeleg. Noi aranjăm întotdeauna lucrurile, nu-i aşa? Niciodată nu sesizăm că lucrurile nu trebuie să fie fixate, reparate. Ele chiar nu au nevoie de asta. Aceasta este o mare iluminare. Ele au nevoie să fie înţelese. Daca le-aţi înţelege, ele s-ar schimba/


Cuprins/Contents

Cuprins/Contents
Introducere/Foreword
1.Despre trezire/On Waking Up
2.Va voi fi de folos in acest seminar ? Will I Be of Help to You in this Workshop ?
3.Despre genul benefic de egoim /On the Proper Kind of Selfishness
4.Spiritualitatea este cel mai practic lucru din lume/ Spirituality is the most practical thing in the whole world
5.Este psihologia mai practica decat spiritualitatea? / Is psychology more practical than spirituality?
6.Nici renuntarea prin lupta nu este o solutie/Neither Is Renunciation the Solution
7.Asculta si dezvata-te/Listen and Unlearn
8.Falsitatea altruismului si a caritatii/The Masquerade of Charity
9.Ce ai in minte ?/What’s on Your Mind?
10.Bun, rau sau norocos/ Good, Bad, or Lucky
11.Iluzia noastra despre ceilalti/Our Illusion About Others
12.Auto-observarea/Self-observation
13.Constienta fara a evalua nimic/Awareness Without Evaluating Everything
14.Iluzia recompensei/The Illusion of Rewards
15.Gasindu-te pe tine / Finding Yourself
16.Dezbracarea lui Eu /Stripping Down to the “I”
17.Sentimente negative fata de altii/Negative Feelings Toward Others
18.Despre dependenta/atasare /On Dependence
19.Cum se intampla fericirea/How Happiness Happens
20.Frica-Radacina violentei/ Fear—The Root of Violence
21.Constienta si contactul cu realitatea /Awareness and Contact with Reality
22.Religia buna- Opusul lipsei de constienta/Good Religion—The Antithesis of Unawareness
23.Etichetele/Labels
24.Obstacolele in calea fericirii/Obstacles to Happiness
25.Patru trepte catre intelepciune/Four Steps to Wisdom
26.In pace cu lumea /All’s Right with the World
27.Somambulism/Sleepwalking
28.Schimbarea ca lacomie/Change as Greed
29.O persoana schimbata/A Changed Person
30.Ajungerea la tacere/Arriving at Silence
31.Pierderea cursei soarecilor/Losing the Rat Race
32.Valoarea invariabila/Permanent Worth
33.Dorinta, lipsa de preferinte/Desire, Not Preference
34.Atasarea de iluzie/Clinging to Illusion
35.Amintiri care ne tin captivi/ Hugging Memories
36.Devenind concreti/Getting Concrete
37.In pana de cuvinte/At a Loss for Words
38.Conditionarea culturala /Cultural Conditioning
39.Realitatea filtrata/Filtered Reality
40.Detasarea/Detachment
41.Iubirea drog/Addictive Love
42.Puterea cuvintelor/The Power of Words
43.Agende ascunse / Hidden Agendas
44.Nu te opune (let go; relaxare; renuntarea la lupta)/ Do not resist
45.Mine de teren (credinte locale; ideologii) asortate/Assorted Landmines
46.Moartea egoului(mine; meu)/The Death of Me
47.Intuitie si intelegere/Insight and Understanding
48.Nu imita si nu forta/Do Not Imitate and Not Pushing It
49.Devenind real/Getting Real
50.Despre lipsa de efort/About Effortlessness
51.Fara sa spunem nimic despre iubire/Saying Nothing About Love
52.Pierderea controlului/Losing Control
53.Ascultarea vietii/Listening to Life
54.Sfarsitul analizei/The End of Analysis
55.Moartea in fata/Dead Ahead
56.Taramul iubirii/The Land of Love
Despre autor
Carti publicate /BooksAnthony de Mello - Awareness pt.12 self-observation
Anthony de Mello - Awareness pt.13a awareness w/o evaluation
Anthony de Mello - Awareness pt.13b awareness w/o evaluation
Anthony de Mello - Awareness pt.14 the illusion of rewards https://www.youtube.com/watch?v=lYpOhQKiYFE&feature=related

Vizualizări: 103

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Comentariu publicat de Odiseea Spatiului pe Februarie 14, 2012 la 6:58am

alte articole

 Necesitatea vegherii sau a prezenţei conştiente imparţiale in trezire
In ce consta adevarata rugaciune ? Necesitatea vegherii sau a prezenţei conştiente imparţiale in trezire
http://reteaualiterara.ning.com/group/caleaeliberarii/forum/topics/...

vedeti eroarea din articolul "Ultima religie: Constienta – Calatoria Inimii" de Horia Ţurcanu un comentariile articolului: Necesitatea vegherii sau a prezenţei conştiente imparţiale in trezire
In ce consta adevarata rugaciune ?
http://reteaualiterara.ning.com/group/caleaeliberarii/forum/topics/...

Cineva m-a intrebat: Ce parere am despre "respiratia holotropica" a lui Stanislav Grof ?
http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/cineva-m-a-intrebat-...

Comentariu publicat de Odiseea Spatiului pe Februarie 14, 2012 la 6:57am

Despre traducerea gresita a cartii "Puterea lui ACUM" de Eckhart Tolle in limba romana/About the Romanian translation of "The Power of NOW" by Eckhart Tolle
http://reteaualiterara.ning.com/group/caleaeliberarii/forum/topics/...
Noi suntem intr-o trecere pe acest pamant, adica intr-o "pe-trecere", daca il citam pe Nichita Stanescu, in care am uitat prezenta, am uitat sa ne traim viata in clipa de Acum si atunci ajungem sa fim traiti.... Am uitat sa ne locuim -si atunci ajungem sa fim locuiti... Am uitat sa fim prezenti in ceea ce facem acum si aici;
Ce este graba de a termina mai repede ceea ce facem, daca nu o evadare in viitor ( trecerea la o alta actiune, in care gasim mai multa placere). Orice atasare de efecte, de rezultate impiedica prezenta, constienta, trairea in acum. Ce este nerabdarea, daca nu o rupere de prezent, o stare de prizonierat fata de dorinte, fata de simturi care ne piloteaza viata,
Cei ce merg obsedati sa ajunga la destinatie, ocupati de asteptari (sperante , dorinte, expectatii.. ), vor constata ca nu au vazut nimic, fiindca ceea ce ne ocupa nu ne lasa sa vedem nimic. ( unde iti este comoara acolo iti este si inima- atentia, investitia afectiva).
Trairea in Acum ne cere constienta, prezenta, fiindca degeaba ne detasam de viitor (asteptarea efectelor) daca fugim in amintiri, idei, regrete, adica in trecut..
Putem sa ne asezam in Acum daca ne oprim din ceea ce facem automat ( cand suntem traiti, locuiti) si ne golim de tot ceea ce ne ocupa ( agitatie, griji, planuri, program).
Constienta dupa oprire si golire sunt obiective ale metodei de relaxare pilotata (http://reteaualiterara.ning.com/group/caleaeliberarii). Meister Eckhart: "Indumnezeirea nu este atinsa printr-un process de adăugare a ceva în suflet, ci printr-un proces de golire."
Meister Eckhart : "God is not attained by a process of addition to anything in the soul, but by a process of subtraction." [vedeti: Capitolul 11 Principiul golirii Laozi Capitolul 11
http://www.danmirahorian.ro/11LaoTzu.pdf]
Reamintiti-va ca scopul oricarei miscari este oprirea, repausul, ajungerea la destinatie.

Comentariu publicat de Odiseea Spatiului pe August 8, 2010 la 3:13pm
vedeti articolul completat si cartea Constientizarea/Awareness a parintelui iezuit Anthony de Mello in editia in lb engleza si romana in atasari la articolul:
Socrate: "O viaţă lipsită de conştientizare nu e trai de fiinţă umană"
http://reteaualiterara.ning.com/group/caleaeliberarii/forum/topics/...
http://mirahorian.ning.com/group/AWAKENINGTREZIRE/forum/topics/awar...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor