Ştiţi povestea cu omul din Alexandria care visează că dacă va merge în Persia va găsi o comoară? E o poveste minunată! Un om sărac visează că dacă va merge în Persia va descoperi o comoară. Disperat …

Ştiţi povestea cu omul din Alexandria care visează că dacă va merge în Persia va găsi o comoară? E o poveste minunată! Un om sărac visează că dacă va merge în Persia va descoperi o comoară. Disperat din cauza sărăciei, se hotărăşte să plece. Călătoria este grea, omul trece prin multe primejdii, dar izbuteşte să ajungă. Aproape de palatul şahului, într-o piaţă, este prins într-o învălmăşeală alături de nişte hoţi. Este arestat şi dus în faţa acestuia pentru a fi judecat. Omul îşi pledează nevinovăţia, iar şahul îl întreabă ce căuta alături de hoţi. Bărbatul povesteşte cum şi-a urmat visul sperând să afle comoara din Persia, şi cum a nimerit în învălmăşeală. Şahul se amuză copios, apoi îi spune că este un prost. Îi spune, că el însuşi visase despre un drum în Alexandria. Acolo, în casa unui om sărac, care nu are decât un chiparos şi un vas pentru apă, dacă va săpa sub vasul acestuia va descoperi o mare comoară. „Dar spre deosebire de tine care eşti un prost, eu n-am crezut în vise despre comori şi n-am plecat nicăieri.” Mai apoi îl iartă, îi dă câţiva bănuţi şi-i spune să plece acasă. Omul nostru, amărât, face drumul îndărăt la fel de lipsit. Ajuns în Alexandria se apropie de locuinţa sa şi îşi aminteşte spusele şahului. El nu avea decât un chiparos şi un vas pentru apă. Îmboldit de speranţă, sapă sub vasul de apă şi descoperă comoara.

Îmi place foarte mult povestea aceasta. Îmi aduce aminte mereu de o altă poveste foarte frumoasă în care ne sunt descrise păţaniile fiului risipitor, care-şi regăseşte căminul după ce cunoaşte ce înseamnă întru totul străinătatea. După ce află ce înseamnă să fii mereu nimeni într-o lume care nu te priveşte şi care nu te bagă în seamă, care e mereu departe în afara ta. O lume pe care nu poţi s-o atingi, care nu poate să dea simţire nevoilor tale. O lume care nu-ţi poate oferi ceea ce-ţi trebuie chiar dacă e uneori generoasă.

Se pare că trebuie să facem mereu o călătorie în afara noastră pentru a putea afla, înţelege, găsi. Ceea ce se întâmplă tot mai rar. Lumea modernă se cramponează nefiresc de ceea ce poate stârni lăuntricul ei, fără să mai cunoască experienţele care se consumă alături, în paralel. Nu de multă vreme s-a schimbat în mod dramatic forma înţelegerii. Fără să fiu un panicard, mi se pare primejdios ceea ce se întâmplă; o orbire generală ne împiedică să mai vedem existenţa, iar ceea ce ne orbeşte este doar vieţuirea. Vieţuirea a devenit o condiţie esenţială a pământenilor şi asta nu cred că va aduce ceva bun. Niciodată nu a adus ceva bun. Momentele acestea în care vieţuirea devine elementul primordial al gândirii s-au repetat ciclic în istoria omenirii şi au fost urmate de tot felul de necazuri. Acesta este motivul pentru care iubesc din ce în ce mai mult povestea omului care a făcut o călătorie în Persia. Iubesc drumul său plin de primejdii care îi deschideau ochii şi-l legau tot mai mult de condiţia sa, de esenţa condiţiei sale; iubesc firea sa, care primeşte totul cu uimire şi înţeleaptă resemnare. Dar, mai ales, iubesc comoara aceea care a stat sub găleata sa de apă, neştiută, nevăzută, nebănuită, până în momentul când omul nostru a cunoscut un şah arogant şi limitat.

Din păcate, sunt conştient că astfel de călătorii sunt tot mai puţin posibile astăzi. Să nu mă întrebaţi de ce pentru că nu o să ştiu a vă răspunde. Să nu vă întrebaţi nici pe voi, pentru că o să fiţi tentaţi să înşiraţi o listă lungă de justificări. Şi nu vor folosi la nimic. Niciodată justificările nu au slujit, au sprijinit doar o stare de fapt, au întărit-o până într-atât, încât multă trudă a trebuit, mai apoi, pentru a fi clintită, pentru a fi demolată.

Iată de ce zic: e bine să iubiţi comoara de sub vasul vostru de apă, pentru că e motivul inefabil care v-ar putea îmboldi să plecaţi într-o călătorie lungă şi aventuroasă.

Vizualizări: 45

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Mihaela Suciu pe Septembrie 11, 2012 la 12:39pm

Şi totuşi drumul înseamnă experienţă, chiar dacă-l facem dus-întors, ne oferă posibilitatea comparării şi alegerii. Aş merge şi în Alexandria şi în Persia :)

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe Iunie 30, 2010 la 11:51pm
Foarte frumoasa parabola pe marginea povestii!
Da, asa este, comoara si raspunsul la multe se afla in noi si sub ochii nostri.
Nu trebuie sa cautam in afara (vezi trecutul si viitorul de care stam atarnati majoritatea cu ambele maini, fiind striviti de prezent), aici si acum se deruleaza totul...
Felicitari!
Cu respect,
Cristian Moroz
Comentariu publicat de iakab cornelia pe Iunie 30, 2010 la 1:03am

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor