Da, din păcate, ai nevoie de ajutor.

-         E destul de grav?

-         Să spunem că nu e cancer. Hai să ne concetrăm asupra psihicului dumneavoastră. Ne tratăm  de ulcer, facem câteva perfuzii, urmăm un regim alimentar sănătos apoi mai vedem.

-         Aşa pare destul de simplu. Adevărul e că nu pot rămâne internată. Se poate rezolva în două-trei ore?

-         Sigur! Vă referiţi la facultate? Vă dau concediu, e dreptul dumneavoastră. Suntem colegi şi vă înţeleg teama mai ales acum.

-         Nu e vorba de facultate. Mă feresc de fetiţa mea.

-         Am înţeles. Câţi ani are?

-         Opt ani.

-         Să vă trăiască!

-         Mulţumesc! Bine, ne vedem mâine dimineaţă la ora 9,00?

-         Da, vă aştept chiar aici, o să fie bine.

 

Cuvântul. Cuvântul mă umple de fericire, de iubire sau de tristeţe. Cuvântul rămâne o alternativă de-a scăpa de vise. Visul. Pasul îmi pare greu. Simt pietre că duc în spate. Lumina mă răscumpără nopţii şi tăcerea vrea tribut morţii. Singurătate răsucită la infinit spre cer, cu rugă ai plecat şi cu mine precum un trofeu ciudat dus în neştire umbrelor.

Peste toată lumea liniştea se vede curcubeu, peste drum o linie continuă îţi face semn să taci, ajungi în dreptul ei şi...treci, dar dincolo de primii paşi totul se îngustează, culorile pier şi firul dispare. Rămâi cu gustul amar al încercării şi atunci e singurul moment când nu te mai întrebi nimic ci ridici ochii şi-ţi cauţi rugăciunile.

 

-         Mami, unde mergem?

-         În căminul 9. Stăm câteva zile apoi ne întoarcem în căminul nostru.

-         Dar de ce?

-         Pentru că aşa trebuie. Toţi studenţii pleacă apoi revin.

-         Şi Mihaela pleacă?

-         Da.

-         Şi de ce nu stă cu noi în cameră?

-         Ştiu că tu aşa vrei dar nu se poate.

-         Pot să-mi iau păpuşile?

-         Nu.

-         De ce?

-         Pentru că nu stăm mult şi oricum începi şcoala.

-         Uof!

-         Da, Uof!

 

Trei saci cu haine, un cuptor cu microunde şi calculatorul. Un univers apăsător într-o cameră cu patru paturi. Foarte frig. Încerc sa caut ceva mai gros pentru noapte. Nu am luat chiar hainele potrivite.

Rănile rămân deschise. Mă întreb obsedant, "sunt în viaţă, a cui glumă sunt?" Sigur, nu dorim abandonul, dorul...dar, singurătatea e vitală. Uneori luptăm împotriva memoriei, plângem pentru fiinţă, suntem oameni şi secul ce ne suflă în păr atunci când ne ridicăm ne apasă pe umeri. Aşezăm cu grijă rădăcini pe frunze uscate, pentru că ne rupem chiar de noi. Ce experienţă oceanică ne este viaţa! Să ne revoltăm asupra durerii? Dumnezeu spune că e păcat. 

Adorm la gândul că poate mâine...unde sunt? O lume normală într-un borcan cu tărâţe. Mi-e frig. Poate că doar e o poveste şi poate că o scriu chiar acum trăind starea la forma maximă. Mă voi trezi la sfârşit. Cât a  mai rămas de scris? Încerc să deschid ochii. Aceeaşi imagine. Doi gândaci merg pe tastatură. Paritate şi libertate.

Off, dar nu am vrut să-mi vedeţi tristeţea pe chip, nu vreau să plângeţi pentru mine. În sufletul meu acum, a rămas libertatea de-a găsi fericirea. Nu ştie copilul  de plânsul mamei. Nu ştiu eu de plânsul ei ascuns, dar îl cunosc. Cu cine vorbesc? Privitori indiferenţi dar cu suflet. Şi cică lacrima spală sufletul. Ce uşor! Am simţit un rid cum sapă în sângele meu şi de-acolo aud un strigăt de durere. Durerea a luat chipul meu. Am desenat pe o pânză neagră un înger cu aripi în sânge. E foarte frig. Oare dorm?

Puterea stă în lupta pe care o duci în fiecare zi pentru a ajunge în ziua următoare. Începi să visezi, îţi pare imposibil, apoi cu accentuarea unui rid, începi să crezi în probabil. Viaţa îţi devine un monodeism.

 

-         Tu crezi că statutul de femeie divorţată e bun?

-         Nu ştiu. Există acest statut?

-         Nu râde! Vei ajunge pradă bărbaţilor. Eşti visătoare, tu crezi tot ce auzi. Nimeni nut e va respecta. Tu gândeşti? Priveşte la tine! Unde locuieşti? Ce ai? Nimic. Cine crezi că te va iubi? Vor profita de tine şi atât.

-         Nu sunt aşa de naivă.

-         Ba eşti!

 

Ce rămâne din suflet? O rană. Scriem să ne convingem de viaţă. Nu-ţi mai rămâne decât să te asociezi inutil falsând fericirea. Dans de măşti prin aer. Voci. Gândurile se-ncurcă între ele. Ce-am să fac mâine? Acum e mâine? Cred că totuşi nu am dormit, ori poate că sunt în acelaşi vis? Simt fumul ţigării. Simt frigul. O mână mă atinge pe spate.

-         Locuiţi aici?

-         Da.

-         La ce cameră?

-         Nu ştiu, abia ne-am mutat. E vreo problemă?

-         Păi da, nu aveţi voie să fumaţi la baie.

-         Unde să fumez?

-         Afară. Dumneavoastră lucraţi la universitate?

-         Da.

-         Atunci, fumaţi doamnă!

-         Vă mulţumesc, domnule!

 

Izolare în libertate te reface, te adună, te izolează. Vei plânge după, ai să vezi...Am aşteptat să plâng dar nu am plâns. Ba da, am plans, dar plânsul meu de-o viaţă.

Fiinţele umane sunt singurele care se comportă iraţional în numele raţiunii purtându-şi sufletul prin toate durerile, fericirile, iubirile, împlinirile, dezamăgirile, pentru ca la final să înveţe să zboare.
De-aş putea să-mi opresc strigătul, de-aş putea să trec mai departe peste prea curând, de-aş putea...

Foto: Daria

Vizualizări: 7

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Doria Șișu Ploeșteanu pe Martie 23, 2011 la 6:23am
de unde stii?
Comentariu publicat de Mihail Dumitru pe Martie 23, 2011 la 1:45am
toate sunt trecatoare, Dorina! Toate...stiu ca esti creativa, ca te-ai nascut cu o doza neobisnuita de creativitate, ca esti daruita cu sensibilitate, dragoste pentru frumos ca ai un suflet de artist. Si mai stiu despre tine ca ceea ce cauti este armonia, esti inspirata, ca ai un talent nativ, si ti l-ai fi manifestat oricum...chiar daca nu urmai literele, cuvantul, ti l-ai fi urmat ca hobby, chiar daca urmai alta cale....si mai stiu ca esti simpatica, prietenoasa, ca ai darul vorbirii si multa, multa putere de convingere. Dar ai o problema, si aceea este ca tinzi sa te risipesti in lucruri marunte in loc sa-ti focalizezi energia pentru a-ti exploata la maximum potentialul.
Si mai stiu ca-ti poti corecta, daca n-ai facut-o deja dezordinea din viata ta, lipsa de consecventa, superficialitatea uneori, faptul ca ai stari de spirit schimbatoare. Si mai stiu ca esti tare incapatanata..:)
Dar toate astea le compensezi cu faptul ca ai o fire tandra si iubitoare, ca esti fermecatoare, seducatoare...nu degeaba primesti si ai primit atatea declaratii de dragoste..dar, pentru ca exista si un dar...ai tendinta de a-ti controla partenerul, lucru pe care acesta s-ar putea sa nu-l tolereze.Sa stii ca ai noroc in dragoste...dar e cam schimbator.
Cu multa prietenie sper, Mihai.
Comentariu publicat de Daniela Voiculescu pe Martie 17, 2011 la 11:43am

va iubesc, dragele mele!

si eu am aripile in sange!

si sangele are aripile in dor!

si curgem toate... curgem!

va iubesc! va iubesc!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor