Obligatiile profesionale ma determina sa calatoresc des si in toata lumea. Am trecut prin sute de aeroporturi, am apreciat sau descalificat serviciile multor zeci de companii aeriene, stiu in amanunt cum functioneaza si ce servicii poate oferi scumpa noastra companie nationala aeriana, inca de stat, TAROM, iar cand apar devieri de la norma, chiar si in bine si foarte bine, nu ma pot abtine sa ma minunez, apreciindu-le desigur.

Ca sa nu fiu partinitor, de data aceasta o sa va prezint doua povesti, doua situatii reale de fapt, una cu conotatii negative in opinia mea, si alta pozitiva.

Merg des la Bruxelles la sedinte pe specialitatea mea ale unor comitete ale Comisiei Europene, merg la Paris la sedinte ale Agentiei Spatiale Europene sau ale Academiei Internationale de Astronautica, si mai totdeauna cursele sunt aglomerate, mai ales cu oficiali inalti si foarte inalti, europeni, desigur, influenti in mai toate institutiile statului nostru in plina (si obositor de permanenta) transformare sistemica.

La check-in sunt de regula deschise 2-3 ghisee, stai la coada 15-20 de minute, rar mai mult. Nu intotdeauna, desi regula este clara in toata lumea, este deschis un ghiseu pentru PRIORITY, adica pentru cei care calatoresc foarte mult si au acumulate multe mile pe carduri de fidelitate ale diferitelor aliante aeriene, sau cumpara bilete business, care le confera macar avantajul de a nu sta la cozi lungi si de a beneficia de un salon VIP inainte de imbarcare. Logica e simpla: calatorind mult, eventual si la business, aduci profit suplimentar companiilor din industria aeronautica, acestea oferindu-ti facilitati care sa te determine sa continui sa apelezi la serviciile lor. In alte aeroporturi beneficiezi de acelasi facilitati de prioritate si la controlul antiterorist. Nu ca te cauta mai putin, ci doar ca ajungi mai repede la control. Si la noi exista un astfel de coridor, dar, contrar principiilor de business, nu pentru cei cu carduri de PRIORITY, ci doar pentru alesii poporului care au pasapoarte diplomatice! Ce bine e pentru alesii statului sa nu privatizeze ci sa determine si sa tina in mana lor avantajele de care le place sa beneficieze din partea firmelor de stat! Intre altele, pentru cei care nu sunt in tema, aeroporturile sunt de stat, TAROM este companie de stat, si putem continua. Vai de sefii care nu favorizeaza interesele cui trebuie, indiferent de rezultatele obtinute in management. Aceste rezultate sunt in final apreciate de oficialii favorizati, si la nevoie pot fi mult flexibilizate.

Nu pot sa spun ca uneori la Otopeni nu sunt si eu un profitor al facilitatilor oferite alesilor poporului. Cand nu uit, imi iau pasaportul diplomatic, chiar pentru deplasari unde imi ajunge cartea de identitate, doar pentru a scapa mai rapid de controlul antiterorist. Altfel, oriunde in alta parte in lume, imi folosesc cardul de fidelitate deja de platina de la alianta SkyTeam, si beneficiez de prioritatile reglementate international.

Si acum povestea pozitiva:

De curand am fost in Israel cu cursa iubitei noastre companii aeriene, TAROM. Decolarea, seara destul de tarziu. Ajung la aeroport cu 1,5 ore inainte de imbarcare. Spre surprinderea mea, constat ca pentru Tel Aviv sunt deschise cinci ghisee de check-in si doar la unul din ele stateau la coada trei persoane. In doua minute am avut deja bagajul predat si cartea de imbarcare in buzunar. Ma gandesc ca o fi o intamplare! Constat apoi ca poarta de imbarcare este cea mai apropiata de salonul VIP (poarta 6), unde multi din pasagerii de Tel Aviv au acces. Ce optimizare a deplasarii pasagerilor, ce eficienta! Spre alte destinatii cam alergam de la salon la poarta de imbarcare, care de regula era la extremitatile coridorului.

Zbor lin, in timp, servicii ireprosabile la sol si la bord (ca de obicei, as spune de data asta). Particip la Tel Aviv la activitatile mele cosmice si revin in tara.

De obicei avioanele de Bruxelles, ca sa le luam doar pe cele care transporta parlamentarii nostri europeni, trag la unul din burdufurile de la extremitatea aeroportului, uneori chiar nu trag si esti adus cu autobuzul tot acolo la extremitate, apoi mergi sute de metri pe coridoarele aeroportului pana ajungi la controlul pasapoartelor si apoi spre bagaje. De data aceasta, cursa de la Tel Aviv trage la burduful cel mai apropiat de controlul pasapoartelor, doar am iesit din avion si am dat deja de scara rulanta care te duce la ghisee. Deja ma gandesc ca nu mai e coincidenta ci ca Tara Sfanta isi exercita puterea de a face minuni si la nivelul companiilor romanesti din industria aeronautica. Si, ca minunea sa fie completa, nu ajung bine la banda de bagaje (unde de obicei astepti si 20 de minute pana incep sa vina bagajele, chiar de la curse deloc aglomerate), si bagajele de Tel Aviv incep deja sa vina. Banuiesc ca faptul ca valiza mea a fost printre primele livrate a fost totusi coincidenta. Nu pot crede ca deja ma bucur si personal de minunile atat de des intalnite in Tara Sfanta si relatate, chiar demonstrate cu ingeniozitate evreiasca, de cei de acolo.

Da Doamne sa fie asa intotdeauna si daca se poate si la alte curse.

Uimit totusi de serviciile atat de prompte si eficiente pentru pasageri legate de cursa de Tel Aviv, am intrebat un vechi taromist cum de se poate si asa? Raspunsul a fost si el... uimitor: “Pai... nu stii ca astă cursa de Tel Aviv e... cu schepsis?”. Nu stiam. Incepeam sa cred ca este noul standard in experimentare pentru toate cursele TAROM, si ce ma bucuram...

Vizualizări: 726

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Liviu-Ioan Muresan pe Februarie 12, 2014 la 7:31pm

Fain articolul, dar vă rog să folosiţi diacriticele dacă se poate. Pentru o mai uşoară citire.

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Februarie 12, 2014 la 11:21am

Exista acum cativa ani o linie charter ,cred numita Romavia ,intre Bucuresti si Tel Aviv , la pretul mediu de 120 Dolari. Functiona imecabil ,la timp si fara reclame costisitoare, a fost un paradis turistic efemer ,caci a fost scoasa din uz de presiunea companiilor mari care incasau circa 500E de calator , comparativ cu 300E pentru un zbor la Barcelona cea cu 2000 km mai departata de Tel Aviv . 

Comentariu publicat de Sifora Sava pe Februarie 11, 2014 la 10:41pm

   Sä ne bucuräm cät mai mult de situatiiloe pozitive. Mult Succes !

Comentariu publicat de Adrian Scrimint pe Februarie 11, 2014 la 10:14pm

De acord cu domnul Anton... Întotdeauna vom întâlni avantajele şi dezavantajele unei zone geografice. Chiar dacă nu mă scoate patriotismul afară din casă, şi mi se pare o virtute deosebit de falimentară ca să fiu înzestrat cu aşa ceva, găsesc şi un duium de lucruri pozitive printre compatrioţii unde am fost de către zei trântit...

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Februarie 10, 2014 la 3:11pm

cine e coja ? un alt smeker cu cercel in ureche?

Comentariu publicat de michael arielly pe Februarie 10, 2014 la 3:04pm

....evitati   El Al....?????

     ....bravo  Adriane.......!!!!!!

            ....i. coja....te iubeste....

Comentariu publicat de Florina Marin pe Februarie 10, 2014 la 9:52am

Si totusi, de ce nu este "schepsisul" molipsitor si la cursele pe alte directii? In ce consta frana?

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Februarie 10, 2014 la 8:19am

Recomand Taromul care zboara la timp si are un serviciu relativ civilizat. Evitati El Al care mi-au spart valizele ca sa verifice niste cosmetice suspecte, Arkia care mi-au pierduta o valiza la Amsterdam ( afara erau 5 grade si haine ioc ) , Isra-Air care m-au lasat la Verona pe aeroport sa astept 13 ore un avion care nu venea. Ca sa nu mai vorbesc de sistemele de presurizare ale cabinei, deficiente , nereglate care au dat dureri cumplite de cap la 80% din pasageri. Iar acum au venit zborurile low cost in care nu capet nici macar un biscuit , cafeaua e pe bani, bagaj limitat la 6 kg iar tot restul in plus platesti ca la piata. Traiasca  vacantele!

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Februarie 10, 2014 la 8:01am

Minunile - de fapt normalitatea unui confort pe care inteligenţa reală îl năzuieşte şi îl realizează imediat  pot să le pară unora un fel de " schepsis",o ciudăţenie.

Comentariu publicat de Mănăilescu Lucian pe Februarie 10, 2014 la 6:47am

După cele spuse de cosmontul român constatăm că ni se potriveşte teribil de bine versetul biblic: "Precum în cer aşa şi pe pământ"...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor