Tatonări la sugestia doamnei profesoare Calotă Rodica.- Musca domestică-artistă în paharul de cidru din cartea lui Flaubert(sinucidere)

Visuri(fantezie)
*
Fuge des de haimanale,
Este emotivă-n glas,
Are visuri estivale:
Visează la Montparnasse.
*
Cu burta goală, măi să fie,
Vede Hugo, vede Baudelaire,
Are cultură pân’la cer
Şi munţi înalţi de poezie.
*
Demnitate peste poate,
Nu loveşte pe la spate.
Nici nu minte, nici nu fură,
Ea visează în natură.
*
Admiră sâni şi umeri goi
Şi are gusturi rafinate,
Nu are ţinte de război
E pacifistă, peste poate.
*
Mişcări de dans unduitoare,
Are instinct de paraşută.
Aterizează în pahare
Şi-acolo moare ca o tută.

*

Calotă Rodica

Aquila non captat musca

Filip, mă bucur că ţi-am stârnit adevărate cavalcade lirice, dar văd că ai vise şi nu visuri. Îmi arog “dreptul” să-ţi dau un sfat: găseşte o insectă mai importantă decât musca, ştii proverbul latinesc:”Vulturul nu umblă după muşte!”

*

Filip Tănase

Talentul artistic al muştei

Aquila non captat musca

Dacă natura are enigme, mistere, miracole, femeia care este un produs al naturii, de ce n-ar avea şi ea dreptul la toane, la capricii, la tot felul de suceli.

Păi, nu mi-ai sugerat tu, fata moşului, s-o aşez pe muscă în dreptul ei ce i se cuvine, adică în paharul cu cidru din cartea lui Flaubert? Asta am şi făcut.

Şi-acum mă sfătuieşti să renunţ la toată încărcătura emoţională şi la muzele mele care au venit buluc să-ţi execute ordinele. Vreau o explicaţie. Atât. Musca mea este o artistă şi nu una oarecare, un sortiment ales care dansează cu graţie şi care are o sensibilitate mai mare decât mouss-ul. Păi merită s-o părăsesc tocmai acum când am făcut-o artistă? Că Flaubert o ţinea aşa, de serviciu într-o cameră, iar Emma n-a lăsat-o să se sinucidă.

*

Calotă Rodica

Trecem la corbi, da?

Filip, ziceam să lăsăm muştele, cucului, nu te-ai prins? Tu, care ai o altă anvergură, nu trebuie să zăboveşti prea mult la acest nivel. E doar o altă treaptă pe care te-am invitat să descrii alte arabescuri lirice, de pildă, corbii lui Villon, ai lui E.A. Poe, ai poetului Tradem, etc. După aceea vine agonicul care nu ştie să agonizeze: spumegă, dă din picioare, e bolnav. Dacă îi explici că nu are ce căuta la compartimentul liric, nu înţelege, dacă eşti tranşant, devii duşmanul lui pe veci. Dacă ne menţinem ocupaţi, nu disperăm ca ei. E o propunere sănătoasă, zic şi eu, mai contribuie şi tu la ameliorarea ei!

*

Filip Tănase

Referitor la corbi:

Trecem la corbi, dar nu acum, ci mai târziu într-un context mai larg, aşa cum mia-i sugerat şi sunt fericit că ai ţinte bune, la care eu îţi răspund cu alte ţinte potrivite, ca să transmitem pe aceeaşi undă artistică, de pildă: în cazul nostru de faţă cu domnul Cucu, am o gândire genetică ce se aplică multora, citez:

*

Dispreţul ignoranţilor

Sunt şi genii care trebuie să suporte dispreţul ignoranţilor, prin neputinţa lor de a-nţelege spiritul înalt. Dacă umanizăm această idee şi ei trebuie să fie înţeleşi. Atâta pot, atâta ştiu.

Vizualizări: 16

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor