Ștefan cel Mare vis-a-vis de epilarea definitivă

            Nu, nu este o figură de stil, nici o metodă facilă de a atrage atenția printr-un titlu bombastic, este o realitate tristă a ceea ce am văzut astă vară în timpul unei excursii de suflet în dulcea Bucovină. Tocmai ieșeam din Cetatea de Scaun a Sucevei după două ore în care rezonasem cu istoria, când mi‑au căzut ochii pe un șir de reclame de pe zidul din fața mea, cea mai mare dintre ele preaslăvind un salon de frumusețe care oferea și epilare definitivă. Ca să fiu înțeleasă, reclamele erau chiar pe zidul vechi de secole care mărginește drumul de la casa de bilete spre podul de acces în cetate, pe lângă șanțul de apărare.

            Nu știu cine beneficiază de veniturile din reclamele respective, poate, într-o formă sau alta ajung în fondurile de restaurare a cetății – asta ar fi varianta cea mai fericită – dar mi se pare trist să vulgarizăm un simbol pentru câtiva bănuți. Mi se pare trist că la poarta istoriei valoarea se măsoară în bani.

            N-am fotografiat reclama, nu merita și oricum n-aș fi pus-o aici. Pun doar o poză cu intrarea în cetate pe podul de acces, cu spatele către reclama cu iz grotesc pentru salonul de frumusețe al cărui nume l-am uitat demult.    

           

            Și ca să închei în dulcele stil românesc, cu puțin haz de necaz, cred că salonul de frumusețe a dat degeaba banii pe reclamă, nu-mi închipui că vizitatorii Cetății de Scaun, în majoritate nelocalnici, au fost loviți de o dorință bruscă și de neînvins pentru câteva ședințe de epilare definitivă și au renunțat la planurile de vizitare a mânăstirilor și a altor frumuseți adevărate ale Bucovinei.

 

Vizualizări: 421

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Liviu Dascălu pe Decembrie 31, 2011 la 12:46pm

Credeam că faci referire la Ştefan Stan :)

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe Decembrie 28, 2011 la 10:48pm

Am fost si eu pe acolo, e jale, o reclama obosita nu-i nimic comparativ cu fecale umane pe ici colea, prin cotloanele mai intunecate ale cetatii...

Reclamele sunt peste tot, doar (daca va aduceti aminte la ora de economie) ele reprezinta ''sufletul comertului''.

Eu sunt mai ingrijorat de cele puse pe autostrazi, care de multe ori se interpun cu semnele de circulatie!

Nu numai cetatea lui Stefan ar arata mai bine fara astfel de inutilitati, strazile, cladirile, aeropoartele, garile, ar arata de departe cu mult mai bine...

Cu respect,

C M 

Comentariu publicat de Anca Vieru pe Decembrie 28, 2011 la 8:02am

Mulțumesc pentru comentarii, mă bucur că am găsit aici, pe rețeaua literară, un loc în care să-mi pot spune gândurile...

O zi bună și un An Nou fericit!

Cu drag, Anca

Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Decembrie 27, 2011 la 9:51pm

.....depilare te poate duce cu gândul și la  lapidare....

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Decembrie 27, 2011 la 9:23pm

        Nu intelegeam titlul cu aluzie la depilare definitiva. Luata aluziv la "depilare" se pare si nu numai "se pare" este nevoe poate si de o depilarea prin alte parti in Romania spre a curata fata ei nu numai de reclame ci si ce sta dedesuptul reclamelor. Asta este insa alt soi de reclama !

Comentariu publicat de Lucian-Zeev Herscovici pe Decembrie 27, 2011 la 4:57pm

Felicitari doamna Vieru, mult succes.

Comentariu publicat de michael arielly pe Decembrie 27, 2011 la 4:47pm

Bine venit articolul si comentariile.

    .... dee Domnul sa ajute....!!!!!

....[apropo ,la Bucuresti ma intreba daca unele blocuri din centrul orasului s-au construit pt. locatari sau....

......pt. a sustine niste  MEGARECLAME de prost gust...]

Comentariu publicat de Dumitru Zburlea pe Decembrie 27, 2011 la 3:47pm

Propun o epilare definitiva a parului de pe creierul zecilor sau poate sutelor de mii de distrusi care nu mai au niciun Dumnezeu si care precum se vede isi terfelesc prin noroi nu numai obarsia, ci si istoria. Pentru astfel de acte ar trebui retrasa definitiv licenta de functionare a obs-curului salon de frumusete.

Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Decembrie 27, 2011 la 2:10pm

”Epilarea definitivă” sună precum ”soluția finală” pentru cultura și ființa națională. Triste vremuri trăim pline de...penibil!

Comentariu publicat de caterina scarlet pe Decembrie 27, 2011 la 1:33pm

multe reclame de la noi sunt ca multe alte ,,activități,, comerciale și nu numai copii ale unor echivalente străine. spiritul de imitație nu este totul, mai trebuie să știi când, unde și cum să-ți afișezi intențiile.cred că nici reclamele de la televizor sau afișele care anunță spectacole,meciuri, conferințe, lipite agresiv la tot pasul pe stâlpi și pereții clădirilor nu fac o impresia prea bună.dar cui îi pasă? acționează în plasarea acestora niște marionete cărora li se pare că au și ele o profesie, un serviciu . 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor