poezie, proză, eseu, teatru, jurnalstică, evenimente literare
Nu, nu este o figură de stil, nici o metodă facilă de a atrage atenția printr-un titlu bombastic, este o realitate tristă a ceea ce am văzut astă vară în timpul unei excursii de suflet în dulcea Bucovină. Tocmai ieșeam din Cetatea de Scaun a Sucevei după două ore în care rezonasem cu istoria, când mi‑au căzut ochii pe un șir de reclame de pe zidul din fața mea, cea mai mare dintre ele preaslăvind un salon de frumusețe care oferea și epilare definitivă. Ca să fiu înțeleasă, reclamele erau chiar pe zidul vechi de secole care mărginește drumul de la casa de bilete spre podul de acces în cetate, pe lângă șanțul de apărare.
Nu știu cine beneficiază de veniturile din reclamele respective, poate, într-o formă sau alta ajung în fondurile de restaurare a cetății – asta ar fi varianta cea mai fericită – dar mi se pare trist să vulgarizăm un simbol pentru câtiva bănuți. Mi se pare trist că la poarta istoriei valoarea se măsoară în bani.
N-am fotografiat reclama, nu merita și oricum n-aș fi pus-o aici. Pun doar o poză cu intrarea în cetate pe podul de acces, cu spatele către reclama cu iz grotesc pentru salonul de frumusețe al cărui nume l-am uitat demult.
Și ca să închei în dulcele stil românesc, cu puțin haz de necaz, cred că salonul de frumusețe a dat degeaba banii pe reclamă, nu-mi închipui că vizitatorii Cetății de Scaun, în majoritate nelocalnici, au fost loviți de o dorință bruscă și de neînvins pentru câteva ședințe de epilare definitivă și au renunțat la planurile de vizitare a mânăstirilor și a altor frumuseți adevărate ale Bucovinei.
Adaugă un comentariu
Credeam că faci referire la Ştefan Stan :)
Am fost si eu pe acolo, e jale, o reclama obosita nu-i nimic comparativ cu fecale umane pe ici colea, prin cotloanele mai intunecate ale cetatii...
Reclamele sunt peste tot, doar (daca va aduceti aminte la ora de economie) ele reprezinta ''sufletul comertului''.
Eu sunt mai ingrijorat de cele puse pe autostrazi, care de multe ori se interpun cu semnele de circulatie!
Nu numai cetatea lui Stefan ar arata mai bine fara astfel de inutilitati, strazile, cladirile, aeropoartele, garile, ar arata de departe cu mult mai bine...
Cu respect,
C M
Mulțumesc pentru comentarii, mă bucur că am găsit aici, pe rețeaua literară, un loc în care să-mi pot spune gândurile...
O zi bună și un An Nou fericit!
Cu drag, Anca
.....depilare te poate duce cu gândul și la lapidare....
Nu intelegeam titlul cu aluzie la depilare definitiva. Luata aluziv la "depilare" se pare si nu numai "se pare" este nevoe poate si de o depilarea prin alte parti in Romania spre a curata fata ei nu numai de reclame ci si ce sta dedesuptul reclamelor. Asta este insa alt soi de reclama !
Felicitari doamna Vieru, mult succes.
Bine venit articolul si comentariile.
.... dee Domnul sa ajute....!!!!!
....[apropo ,la Bucuresti ma intreba daca unele blocuri din centrul orasului s-au construit pt. locatari sau....
......pt. a sustine niste MEGARECLAME de prost gust...]
Propun o epilare definitiva a parului de pe creierul zecilor sau poate sutelor de mii de distrusi care nu mai au niciun Dumnezeu si care precum se vede isi terfelesc prin noroi nu numai obarsia, ci si istoria. Pentru astfel de acte ar trebui retrasa definitiv licenta de functionare a obs-curului salon de frumusete.
”Epilarea definitivă” sună precum ”soluția finală” pentru cultura și ființa națională. Triste vremuri trăim pline de...penibil!
multe reclame de la noi sunt ca multe alte ,,activități,, comerciale și nu numai copii ale unor echivalente străine. spiritul de imitație nu este totul, mai trebuie să știi când, unde și cum să-ți afișezi intențiile.cred că nici reclamele de la televizor sau afișele care anunță spectacole,meciuri, conferințe, lipite agresiv la tot pasul pe stâlpi și pereții clădirilor nu fac o impresia prea bună.dar cui îi pasă? acționează în plasarea acestora niște marionete cărora li se pare că au și ele o profesie, un serviciu .
© 2021 Created by Gelu Vlaşin.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !
Alătură-te reţelei reţeaua literară