Titlu : Cum mă joc c-un pui de lup, pe care pe bot îl pup

Poezie :

_ Bună ziua, pui de lup

unde vrei tu să te duc ?

_ La altă cetate

ziduri preacurate

fără jale

fără dor

La tron necoborâtor

la vreme uitată

la pace neturburată

_ Hai cu mine, pui de lup

într-acolo să te duc

La pace neturburată

la vreme uitată

La tron necoborâtor

ci urcând pe scări de dor

ziduri preacurate

LA - ALTĂ - CETATE

Vizualizări: 277

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de catalina pe Noiembrie 7, 2010 la 6:48pm
Doamna Sanziana,
nu pot decat sa va multumesc din suflet! Acum am inteles!
cu drag, ioana
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Noiembrie 7, 2010 la 12:17pm
Dragă Ioana, fiindcă ţi-a plăcut puiul meu de lup, îţi spun cum se explică faptul că am scris ultimul vers cu majuscule şi aşa, spaţiat.
La momentul debutului meu ( 1999 ), aveam pe masă vreo 5-6 volume în aşteptare. Le structurasem tematic, le desenasem imaginea de pe copertă şi hotărâsem, în funcţie de conţinut, ce culoare urma să aibă coperta fiecăruia. Între ele există o continuitate " spiralată " şi, ca să semnalez asta, fiecare volum deschide o " poartă " spre următoarea " cetate ", prin versul final, în acest fel scris. SPRE- ALTĂ - CETATE încheie volumul " Zodia Lupilor " . Cel mai recent volum al meu, " Odaie sub cer ", se încheie cu versul :
AŞA - SE NAŞTE - N - LUME - DUMNEZEU

Şi să ştii că asta-i o explicaţie pentru tine, special !
Sânziana Batişte
Comentariu publicat de catalina pe Noiembrie 7, 2010 la 10:32am
Cu drag citesc poeme scrise parca pentru mine!
o duminica frumoasa,
ioana
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Noiembrie 6, 2010 la 6:04pm
Cind treci printr-un impas si realizezi cit de fragila este viata...daca ai norocul sa-ti poti mentinne spiritul optimist, atunci, simti cum incepe sa se intareasca dimensiunea eului tau, actual si viitor. Cind Dumnezeu te pune la incercari, o face cu un anume motiv, dar, constient fiind ca singur n-ai putea sta impotriva acestor incercari, rugindu-te fara preget, pina cind harul milostivirii dumnezeiesti, simnti ca te intareste, ridica si te vindeca.

Si eu ma bucur sa va regasesc si sper sa comunicam, iar prin discutiile pe care le purtam, sa gasim calea cea mai eleganta de a ne exprima, astfel ca oricine sa aiba sentimentul ca orizontul lui s-a largit, prin simpla experienta a comunicarii.

Va doresc o zi minunata !
Cu drag, Liliana
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Noiembrie 6, 2010 la 3:45pm
Da, Liliana, aşa se întâmplă uneori, trebuie să fim departe, ca să ne dăm seama cât de aproape suntem...

Mă bucur enorm că ai revenit, alături de noi, pe site. Venind eu mai de curând pe reţea, apucasem să te " văd "doar un pic, înainte de pauza pe care ai făcut-o. Acum am intrat pe blogul tău, să aflu mai multe... Nu este exclus să fi trecut una pe lângă alta în anii în care eram eu la Someş Odorhei...

Lucrurile pe care le spui tu în legătură cu relaţia dintre un creator şi craţia populară sunt extrem de importante. Sunt mulţi tineri pe site şi e bine să fie spuse aceste lucruri, pe care, la rândul nostru, le-am învăţat de la alţii...
Mulţumesc şi pentru sfaturile sănătoase, legate de ieşirile mele " la bătaie "...

Cu drag,
Sânziana
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Noiembrie 6, 2010 la 4:18am
Si eu va iubesc ! Regret ca nu ne-am cunoscut in perioada Somes _Odorhei...sau Cluj...eram atit de aproape.

Nu este cazul sa sfasii, e o pierdere a energiei creative, care ar fi putut fi materializata intr-un alt poem.E greu sa-i faci pe oameni sa inteleaga, ceea ce pina la o anumita virsta, nu au stiut sau nu au inteles. E ca si cum i-ai trimite la scoala sa invete ca: bogatia unei limbi consta in cuvinte, dar adevarata bogatie consista totdeauna in locutiuni, in acele tiparuri neschimbate, care se formeaza in curs de mii de ani si dau fiecarei limbi o fisionomie proprie...acesta parte netraductibila a unei limbi ( locutiunea) formeaza adevarata ei zestre de la mos stramosi, pe cind partea traductibila este comuna gindirii omenesti in genere.
Ar trebui sa le amintesti de Eminescu... a carui interes inepuizabil pentru folclor si lirica populara, ne-a lasat in colectiea sa, Lirica populara, o doina, indiferent de ce categorie, o strigatura, cintece de lume...iar poemul " Fata in gradina de aur" era un poem original de inspiratie folclorica, din care Eminescu a dedus si construit marele sau poem Luceafarul.

Numai un om cu predilectie spre foclor si bun cunascator al folclorului romanesc, un mestesugar al versului alb, ar putea scrie un poem, ca acesta scris de tine.
Lasa-l pe domnul care si-a luat un pseudonim atit rasunator, caci nici un barbat din acea familie, nu s-a incurcat vreodata cu vreo romanca, sa scoata si-o progenitura...de care nu am fi aflat. Daca mai adauga si un "DE" , poate l-am fi confundat cu proprietarul Bancii franceze, presedintele Comunitatii evreilor din Paris - dar cum lipseste de-ul, nu-mi ramine sa cred decit ca, in spatele acestui nume se ascunde, un grande frustrat "Alin"- cum l-a botezt dl. Grecu
O zi buna si plina de poeme !
Cu drag, Liliana
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Noiembrie 6, 2010 la 2:04am
Scuze, Liliana, am scris Vasile Voiculescu, în loc de Vasile Lovinescu !...
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Noiembrie 6, 2010 la 1:00am
Dragă Liliana, eşti providenţială !
Începusem să simt ca într-un alt scurt poem al meu din " Zodia Lupilor ":

Sufletul meu ca fiara
Singur în pustie ca fiara
Sufletul meu ca fiara
Umflându-şi nara

S-a şi văzut, dealtfel, eram gata să sfâşii : )

Iată că,din nou, am certitudinea că nu sunt singură ! Incursiunea ta în lumea simbolurilor are darul de a pune poemul meu în lumina sub care trebuie citit. Nimic nu este gratuit în ceea ce scriu...Spun asta privind în ochi pe oricine ( pe oricine poate să înţeleagă ).
În copilărie am auzit, în casă, de la nana Florica , de la baciul Toader şi de la cineva căruia i se spunea domnul V. (pentru că, deşi se purta îmbrăcat semiţărăneşte, era un om cu carte, chiar multă carte ), am auzit deci poveşti cu Vâlva băii ( cea din mină ) şi cu Vâlva lupilor. Vâlva lupilor este un lycantrop. În " Formula AS " nr. 928/ 2010, Bogdan Lupescu relatează ceea ce află despre David Gheorghe, din Potingani, cel are a murit anul acesta, la 86 de ani, şi era considerat Vâlva lupilor. ŞI el îşi aduna " copiii " - lupii în noaptea de Sf. Andrei. Şi el, sunt convinşi mulţi dintre cei ce l-au cunoscut, se putea transforma în lup. Deşi aparenţele n-ar fi spus-o, avea o bibliotecă uriaşă şi cunoştiţe enorme din toate domeniile. inclusiv ezoterice. Reportajul este senzaţional ( cum sunt majoritatea celor din F.A. ), dar mă refer nu la un senzaţional ieftin, ci la calitatea excepţională. Se poate citi pe internet.

În ceea ce priveşte rolul dacilor, ca protectori ai centrului spirtual al lumii, despre care vorbeşti, mi-am amintit şi am căutat ceva interesant în " Dacia hiperboreană ".Vasile Voiculescu spune că oprirea daco-geţilor în ţinuturile acestea ( e vorba despre migraţia hiperboreană ) se datoreşte următorului fapt : " Dacă pământul nu este decât o oglindă a cerului, după această geografie , să observăm că lanţul Carpaţilor are forma Cnstelaţiei Dragonului, cu capul în Podişul Boemiei, corpul ( inima) în Carpaţii noştri şi coada în Balcani. Polul cerului ( centrul Cercului de precesie şi nu Steaua Polară ) care se găseşte în spira principală a corpului Dragonului, proiectat pe pământ apare în platoul transilvan, determinând aici un important Centru spiritual ." Aduce şi ipoteza că " munţii Balcani, ca şi munţii Vâlcan, includ un radical ( balc ), a cărui semnificaţie este de balaur sau de lup. Ambele animale se regăsesc în stindardul dac, balaur cu cap de lup. "

Mulţumesc, Liliana ! Te iubim ( eu şi puiul meu de lup ) !
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Noiembrie 5, 2010 la 9:43pm
Sanziana draga, m-am hotarit sa-l pup si eu pe bot pe dragutul tau pui de lup !

" Buna ziua, pui de lup
unde vrei tu sa te duc?

- M-am hotarit sa te duc in lumea simbolurilor...

Simbolul lupului.

Un loc aparte in spiritualitatea poporului roman il ocupa lupul, simbol care se poate urmari din primele momente ale existentei stramosilor nostri si pina in contemporaneitate, prin manifestarile sale in [i] imaginarul religios al geto-dacilor, in ritualurile religioase ale acestora in textele istoricilor din antichitate, in literatura religioasa de mai tirziu, in descoperirile arheologice mai vechi sau mai recente din tara noastra, ajungind pina la sciitorii contemporani. ACESTIA valorifica simbolul prin noi interpretari si analize, conferindu-i ipostaze spirituale dintre cele mai neasteptate.
Stindardul geto-dacilor, balaurul cu cap de lup este unic in lume. Lupii apar ca simbol pe multe obiecte descoperite de arheologi pe tot cuprinsul tarii si in vecinatate. De asemenea, lupii sunt considerati de unii certatatori ca fiind Simbolul sanctuarelor dacice.
Simbolul Lupuli ca aparator al acestor pamanturi nu se opreste numai la perioada geto-dacilor, in alte legende in marea lor majoritate demonstrate de catre istorici, Sfantul Andrei a fost trimis sa propavaduiasca in " taramurile lupilor" si a fost veghet pe tot parcursul sau inspre sanctuarele dacice de catre Marele Lup Alb. De asemenea una din versiunile cu privire la originea numelui dacilor ia in considerare originea in cuvintul daoi- provenit dintr-un dialect al limbii trace, semnificind lup. Aceasta atributie este dupa alti autori legata de rolul dacilor ca protectori ai CEntrului Spiritual al Lumii. ( Legendela dacilor liberi )
" In codri batrini, sub bolta instelata, in bataia calda a vintului de libertate, cei cu inima pura pot auzi si acum la chemarea la lupta a Marelui Lup Alb. Pamantul frunzele si cerul il cunosc prea bine. Voi il auziti ? (Legendele dacilor liberi)
Lupul este sinonim cu salbaticia dar mai ales cu darzenia si nesupunerea. El este un simbol pozitiv, el poate vedea noaptea, si este un simbol al luminii, solar, erou razboinic, stramos mitic.

Lupul poate fi un simbol totemic colectiv, in maniera freudiana lupul ar putea fi Tatal ucis ritualic si care devenind stramos protejeaza ginta. Nu este de neluat in seama mitul Lupului Alb, cel care vegheaza si ajuta trecerea catre "CELALALT TARAM"

Puilul nostru de lup, descendent al Marelui Lup Alb, are o nostalgie ascenstrala "la vreme uitata/ La tron necoborator / ci urcand pe scari de dor/ ziduri preacurate / LA- ALTA- CETATE "
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Noiembrie 5, 2010 la 7:48pm
ASOCIAŢIILE SCRIITORILOR,UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA SUNT ÎN DOLIU!ROMÂNIA ESTE ÎN DOLIU!CORPUL NEÂNSUFLEŢIT AL POETULUI ADRIAN PĂUNESCU,ESTE DEPUS LA USR

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor