Toate sunt la locul lor! (text publicat în presa economică)

Se ştie că marile descoperiri au venit în momente de criză, pentru că – întotdeauna – orice fel de criză a precipitat căutările, grăbind apariţia unor soluţii deosebite la probleme ce păreau de nerezolvat până atunci.

De pildă, în vremuri de război, lumea s-a... „îmbogăţit” cu noi arme de distrugere în masă; în perioadele de criză politică - dacă am considera că şi „societatea socialistă multilateral dezvoltată” a mers tot către o „criză politică” – au apărut bancurile cu Bulă; în crizele economice, se face haz de necaz sau crize de... nervi; iar acum - când peste criza economico-financiară se suprapune una de încredere şi nici criza politică nu este departe – le facem pe toate! Facem şi crize de nervi, facem şi haz de necaz... Numai că „hazul” nostru se rezumă la atât. În rest, nu prea mai ştim să râdem. De fapt, nici nu mai ştim dacă mai ştim, pentru că nu avem multe motive să exersăm râsul sănătos! Mai ales că românii nici cu sănătatea nu stau prea bine!

Credeţi, poate, că acum nu apar şi arme noi de distrugere în masă? Aş! Pensionarii au scăpat de tăierea pensiilor, dar staţi că vin scumpirile! Păi, ce vreţi mai „armă de distrugere în masă” decât această veste?

Nici pe Bulă nu l-am uitat, iar bancuri găsim chiar şi în viaţa de zi cu zi, fără să căutăm prea mult. Numai că, acum, Bulă este un alt personaj... Unii spun că, de fapt, toată viaţa noastră actuală este un continuu banc şi toţi suntem nişte „Bulişori”!

Înainte de 1989, oamenii îşi doreau o viaţă de vis. Acum, mulţi constată cu amărăciune că dorinţa lor s-a îndeplinit, iar viaţa li se pare chiar mai mult decât un vis; este chiar visul „suprem”, adică este... un coşmar! Se spune că trebuie să fii atent ce anume îţi doreşti, pentru că s-ar putea să ţi se îndeplinească dorinţa şi nu ştii ce să faci atunci. Perfect adevărat! Sunt destui care nu mai ştiu ce să facă pentru a scăpa de viaţa lor de „coşmar”. Sau să scape de... „coşmarul” vieţii lor! Depinde de nuanţă...

Este şi o perioadă propice socializării, înfiripării unor dialoguri cu înţelesuri multiple. Specialiştii spun că moda şi calendarul sunt la fel, după 28 de ani. În urmă cu 28 de ani, în 1982, era o „modă” ascultarea telefoanelor. Acum – la fel! Atunci era „la modă” să fii atent cu cine vorbeşti, ca nu ştiai ce grad avea omul din fata ta. Acum e tot aşa! În urmă cu 28 de ani, presa liberă era un pericol pentru instituţiile statului. Nu s-a schimbat nimic! În urmă cu 28 de ani, tu spuneai o propoziţie şi o sută de „epoleţi” încercau să găsească înţelesurile ascunse ale vorbelor tale. Acum este tot aşa! Ca exemplificare, mi-am notat vorbele pe care le-am spus unei colege de birou. Pentru că eu sunt un cetaţean model: de ce să caute alţii ce am vrut eu sa spun? Le ofer eu transcrierea corectă...

Aşadar, socializam! Iar dialogul s-a înfiripat firesc. Am fost întrebat cum este, acum, România socio-economică. Şi am căutat un răspuns cuprinzător: serviciile medicale sunt… “în comă”, învăţământul a rămas… “repetent”, agricultura este… “la pământ”, sistemul de irigaţii a intra... „la apă”, pădurile sunt… “pe butuci”, industria alimentară… “s-a alterat”, reţeaua de fabricare piese auto… “s-a gripat”, transportatorii… “au tras pe dreapta”, industria cimentului este… “praf şi pulbere”, metalurgia… “s-a topit”, mineritul a fost „îngropat”, industria de apărare... „a explodat”, iar aviaţia este… “în aer”! Ca să nu mai vorbim de faptul că şi cu fotbalul am dat-o… “în bară”!

În concluzie, toate sunt la locul lor!

Daniel Neguţ

Vizualizări: 8

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor