TOP 10 Site-uri literare romanesti
Adrian Schiop
Vineri, 25 Septembrie 2009
Romania libera

» "Dintre site-urile selectate de RL, sase au profil de cenaclu, aceasta formula presupunand o interactivitate mai mare. » Proliferarea comunicarii online s-a vazut in special in privinta literaturii noi, cenaclurile literare clasice migrand spre spatiul virtual.
Literatura si democratia nu se impaca foarte bine; asadar, mai important decat traficul efectiv inregistrat de un site a fost, printre criterii, abilitatea de a impune personalitati, opinii si tendinte.

Fenomenul online prinde mai ales publicul tanar – de pilda una dintre consecintele expansiunii virtualului o constituie migrarea cenaclurilor literare din spatiul lumii reale in mediul virtual: din site-urile selectate de noi, sase au profil (sau macar o extensiune) de cenaclu literar in care se posteaza si se comenteaza texte. In afara cenaclurilor, topul nostru mai ia in discutie retele de socializare pentru literati (cum e Reteaua literara a lui Gelu Vlasin, care aduna in special scriitori din Diaspora), directoare de bloguri (proiectul de relansare a cenaclului online Hyperliteratura are o astfel de aplicatie) si revistele literare exclusiv online, cum e LiterNet (dar nu si Noua Literatura – care, desi multi o citesc pe net, nu a putut fi prinsa in topul nostru pentru ca apare si pe print).

Clubliterar.com (www.clubliterar.com)

1. Formatul este de cenaclu literar online, cu regim inchis (trebuie sa devii membru pentru a putea posta). Foarte influent pe segmetul literaturii noi - aici sunt membri cativa dintre mai cunoscuti tineri scriitori din Romania (Dan Sociu, Ionut Chiva, Catalin Lazurca, Ruxandra Novac, Claudiu Komartin, Andrei Gamart), aici au fost postate inainte de a fi publicate fragmente din carti care ulterior au facut valuri (Silviu Gherman- "Cele mai frumoase creiere", Dan Sociu- "Cantece eXcesive", Claudiu Komartin- "Un anotimp in Berceni", Vlad Moldovan - "Blank") - si tot aici aspira sa intre destui tineri, calitatea de membru clubliterar fiind valorizata si ca un fel de legitimare literara. In literatura noua, clubliterar functioneaza ca un fel de trendsetter.


Liternet (www.liternet.ro)

2. Site cu profil amestecat, de revista literara, editura, blogging, biblioteca de carti virtuale. Cel mai select site literar, concurand revistele de cultura importante si adunand nume prestigioase. Pozitie foarte buna pe trafic.ro. Comparat cu revistele literare pe print, are un aer nou; altfel, destul de clasic.

Tiuk! (www.tiuk.reea.net)

3. Revista online facuta de fratii Vakulovski (Mihai si Alexandru) si girata de ilustratiile lui Dan Perjovschi. Respira aerul insurgent al "Fracturilor" lui Marius Ianus, cu atitudine sociala si aer cool (interviuri cu staruri rock, cronici de albume muzicale). Altminteri, e revista care mediaza un dialog intre scriitorii tineri din Romania si cei din Moldova.

Rocultura (www.rocultura.ro)

4. Cat timp a fost gestionat de A. Ruse, site-ul a crescut in vizibilitate si influenta, adunand scriitorii tineri ai momentului. A contat pentru ca, pe langa activitatea de cenaclu literar, a postat si clipuri, articole din aria altor arte (arhitectura de pilda), fotografie, experimente intre arte.

Hyperliteratura (www.hyperliteratura.reea.net)

5. Foarte activ cat timp a fost gestionat de Marius Ianus, fiind alternativa mai radicala si mai democratica a clubliterar – dupa care a intrat in stand by. Da semne de revenire, de cand a fost preluat de A. Ruse (care vrea sa atraga trafic transformandu-l intr-un director al blogurilor literare).

Roliteratura (www.roliteratura.ro)

6. A fost acuzat ca e copiat dupa poezie.ro - ca incearca sa fure utilizatorii de acolo, propunandu-le un format asemanator si momindu-i, in plus, cu premii (mai nou, ele au disparut). Oricum, medie generala mai buna decat poezie.ro, comunitatea fiind mai restransa, mai selectata.

Reteaua literara (www.reteaualiterara.com)

7. Site de socializare pentru oamenii de Litere, important pentru ca aduna in special personalitati din diaspora (Spania, Israel, Canada, SUA etc). Activa mai ales in Spania, unde locuieste poetul Gelu Vlasin, cel care gestioneaza reteaua – si unde se organizeaza intalniri si seri culturale romanesti.

Agonia (www.poezie.ro)

8. Se numeste Agonia, dar toata lumea il stie de poezie.ro. E dovada vie ca romanul s-a nascut poet – are peste 50.000 de scriitori si comentatori de poezie, avand un trafic de invidiat. Din pacate, cantitatea nu lucreaza in favoarea site-ului, neexistand criterii de cernere a valorilor.

Egophobia (www.egophobia.ro)

9. Revista de nisa, specializata pe literatura de filosofie, cu aparitie lunara. In ce tine de Litere, publica literatura tanara produsa de scriitorii de pe clubliterar.com si hyperliteratura, in ce tine de filosofie – eseuri cam studentesti, cu aer de referate. Aer mai teapan, mai "universitar".

Bocancul Literar (www.bocancul-literar.ro)

10. Excesiv de politicos si de prietenos – genul care te incurajeaza sa scrii chiar daca nu ai vreo conexiune cu literatura. Ca gen de literatura, promoveaza o literatura mai kitsch, "mainstream" sa zicem – literatura "clasica". Organizeaza intalniri la care se citesc texte si se canta folk. "


* articol preluat din ziarul Romania libera

......................................................................

Dar... in mod categoric, dupa traficul realizat, Reteua literara ar fi trebui sa ocupe a 3ª pozitie in top dupa Agonia si LiterNet :). Acest lucru poate sa-l verifice oricine. Iata cateva date comparative, oficiale, de la Traffic.ro si WTA.ro - vizitatori unici in ultimele 7 zile: Reteaua literara - 3549, Roliteratura - 2232, Rocultura 1401, Bocancul literar - 608, Hyperliteratura - 524, Club literar - 519, Egophobia - 401...Tiuk nici macar nu figureaza in registrele traffic.ro sau WTA. Pe primele doua locuri se afla Agonia si Liternet. Deci...clasamentul este oarecum aleatoriu...

Vizualizări: 4912

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Cristi Giambasu pe Martie 23, 2012 la 12:02pm
Comentariu publicat de CONSTANTINESCU MARIANA pe Septembrie 25, 2009 la 10:20pm
o informatie foarte necesara:multumesc:
Comentariu publicat de mihai ganea pe Septembrie 25, 2009 la 8:29pm
Aş sugera, dacă îmi este permis, având în vedere că unele reviste literare din ţară sunt prezente şi pe pe internet şi un top al acestora, spre o bună cunoaştere din partea noastră şi îndreptăţită preţuire.
Comentariu publicat de Pena Gheorghe pe Septembrie 25, 2009 la 4:43pm
De site-ul www.poezii.biz nu se ştie, încă?. Eu postez de doi ani pe el, poezii!
Comentariu publicat de Gelu Vlaşin pe Septembrie 25, 2009 la 3:44pm
Dar... in mod categoric, dupa traficul realizat, Reteua literara ar fi trebui sa ocupe a 3ª pozitie in top dupa Agonia si LiterNet :). Acest lucru poate sa-l verifice oricine. Iata cateva date comparative, oficiale, de la Traffic.ro si WTA.ro - vizitatori unici in ultimele 7 zile: Reteaua literara - 3549, Roliteratura - 2232, Rocultura 1401, Bocancul literar - 608, Hyperliteratura - 524, Club literar - 519, Egophobia - 401...Tiuk nici macar nu figureaza in registrele traffic.ro sau WTA. Pe primele doua locuri se afla Agonia si Liternet. Deci...clasamentul este oarecum aleatoriu...
Comentariu publicat de sorin despoT pe Septembrie 25, 2009 la 2:06pm
mda... se mai apucă, din cînd în cînd, cîte unul care să refacă topul ăsta. poate românia liberă va vărsa și aici și pe celelalte site-uri menționate niște trafic. altfel... nu e cine știe ce. un top. na.

sd
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Septembrie 25, 2009 la 1:44pm
da, foarte generoase şi ingenioase moduri ,de a capta atenţia semenilor noştri, prin această contnuă comunicare şi relaţionare a oamenilor de cultură,fiind şi un mod de textare a pieţii! o textare a pieţii!
Comentariu publicat de Laurentiu Ghita pe Septembrie 25, 2009 la 11:47am
Interesantă prezentare.
AGONIA lansează azi,de la 17.00,la Muzeul litaraturii Romane,o antologie de catrene si epigrame.
Am postat acest anunt pe pagina mea,dar nu stiu cum sa o transfer in pagina principală.
Comentariu publicat de ada chifor pe Septembrie 25, 2009 la 11:45am
de data asta multumirile si felicitarile sincere d-lui Vlasin le adresez atat scriitorilor citati in articol cat si membrilor care au scontat acest rating.ada chifor

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor