TREI APARIŢII EDITORIALE ÎNTR-UN AN( 2011). VALENTINA BECART

1. Volumul de poezie "Pe muchia instabilă dintre existenţă şi neant", editura STEF, Iaşi, 2011.autor, Valentina Becart.
2. Volumul de poezie "Obsesia deşertului", editura STEF, Iaşi, 2011. autor, Valentina Becart.
coperta şi grafica - Mihai Cătruna.
3. Antologia de poezie "Artă sfâşiată" ( 73 de poeţi contemporani), editura Arhip Art, Sibiu, 2011. coordonator, Valentina Becart.
1.
„(...) Desi a publicat mai multe cărti în format electronic si a apătut în cîteva antologii în format clasic, mărturisesc că despre numele ei ca autoare de poeme am aflat relativ tîrziu si pentru faptul că am o părere foarte proastă despre literatura care se publică pe site-uri si mai ales despre comentariile lipsite de orice fel de gust estetic si de profesionalism care însotesc versurile cu pricina. Am aflat tîrziu si cu totul întîmplător si pentru faptul că literatura în format clasic este într-o reală suferintă de... prezentare. Cartea despre care vorbesc si o prezint cititorilor aici îmi arată o poetă serioasă, cu un discurs liric destul de coerent, cu tentă filosofică asupra existentei omului. Un anume orgoliu bine întretinut se degajă din majoritatea poemelor sale, despre care de-a lungul timpului s-au exprimat nume serioase din literatura contemporană, fie si amintindu-i pe Ioan Holban sau pe Cassian Maria Spiridon. „Poemele becartiene” constituie o probă destul de îndrăzneată de orgoliu poetic, poeme ce se conturează într-o invocatie prin versuri cum ar fi: „...si-n candelă/ să torni/ un strop de apă vie”. Exact asta face fiecare poet, să toarne în candela poemului pe care îl scrie un strop de apă vie căci altfel, fără această licoare de natură divină, totul ar fi desertăciune.”(...)


Emilian Marcu
Cronici. Articol apărut în revista Convorbiri Literare.
2.

„(...) Singurătatea omului în înfruntarea destinului şi singularitatea poetului în incantarea dramei umane. « la un singur pas – de gândul “născut” /dintr-o spaimă –/se deschide abisul/starea de veghe te va purta pe fâşia îngustă/a non-sensului/mereu va exista o fântână/ la jumătatea drumului/tu vei bea însetat/şi vei coborî – treaptă cu treaptă –/ spre infernul nedumeririlor…
nedumeririlor…. »
Uneori se pare că singurătatea amplifică angoasele. Nimic de zis – sunt utilizate metafore, comparaţii, interogaţii şi alte figuri de stil potrivite stării de spirit, frumoase ca stil de gândire, născute din trăirile unei vieţi paradoxale care sunt eclerate mai optimist pe axa cognitivului. De exemplu, printre primele poeme se afirmă : caut lumina la umbra ruinelor, paradox în contextul logic, oximoron din punct de vedere literar. de o rară frumuseţe ş.a.m.d.
Deşi o fire fragilă, plăpândă uneori, în poezie se răzvrăteşte cu cele mai crunte arme împotriva destinului format din forţe şi oameni potrivnici trăirilor sale, de altfel înălţătoare; amplifică revolta, dându-i proporţii incomensurabile, dar izbutite din punct de vedere artistic. Deşi conştientă de limitele omului, totuşi, poeta luptă cu optimism împotriva aneantizării cu mijloacele poeziei, amintind omului apropierea limitei şi destinul sisific al acestuia de a continua existenţa făcând ceva pentru a nu fi uitat şi asimilat existenţei ca frunza şi iarba, de a nu se pierde în deşert, adică neantizat. „(…)


Prof. Dr.Mihai Păstrăguş

3.

“(…) Şi… ne mai amintim de Divina Comedie a lui Dante, Cântul III - ,,Lasciate ogni sperenza, voi ch’entrate!”, să ne resemnăm docili că nu e prea înaltă Golgota, iar ,,mea crucis” nu e chiar atât de grea.
Cititorul constant, dar şi cel care deschide accidental cartea ca pe o poartă de intrare întru ospitalitate şi bună găzduire, va găsi în această antologie poeţi merituoşi, din ţară şi din diaspora română, membrii ai LSR ori USR, - cu volume mai multe ori mai puţine, publicate la diferite edituri din ţară şi din străinătate, care au scris despre orice mişcă-n univers, pornind din atemporalitate, de dincolo de Zidul lui Planck, de 10 la puterea minus patruzecişitrei de secunde, dincolo de Big Bang, din haos, din absolut, o poezie antropologică, a existenţialităţii din micro şi macrocosmos, în altă ecuaţie, - ontologică.
Nu voi numi nici pe poet, nu voi menţiona nici poezie, aş face, cred, o gafă de neiertat.
Cum s-a scris?
Fondatorul Academiei Române, - I. H Rădulescu afirma la vremea aceea: ,,Scrieţi, băieţi, scrieţi, orice, numai scrieţi”.
În anul de graţie, - 1873, Titu Maiorescu, în ,,Beţia de cuvinte în Revista Contimporană”, ca un îndemn tinerilor junimişti, spunea cu aproape aceleaşi cuvinte: ,,scrieţi, copii, numai scrieţi”.
,,Băieţii”, ,,copiii” din această antologie nu scriu de dragul artei, ci pentru a face artă, scriu cu seriozitate şi pasiune, încercând, cât le stă în pricepere şi putinţă, a stârpi ,,Les Fleure du Male” pe care le-a cultivat Charles Baudelaire pentru tot stârpirea Răului, precum o autodevorare a furnicii - buldog. Scriu o poezie cu mesaj direct, cu formă şi fond… şi instructivă… şi educativă… pentru că… mare nevoie avem şi de una şi de alta.”(...)

Prof. Vasile Popovici

Vizualizări: 72

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de valentina pe Ianuarie 8, 2012 la 6:13pm

Dragă Nina,

multumesc.

un an nou cu multa fericire şi inspiratie.

ganduri frumoase,

valentina

Comentariu publicat de nynna_vizireanu pe Ianuarie 8, 2012 la 5:14pm

Felicitari !

Comentariu publicat de valentina pe Ianuarie 7, 2012 la 3:00pm

Dragă Floarea,

Ileana Popescu Bâldea,

gândurile lăsate în pagină sunt ca un balsam.

vă mulţumesc!

fie ca muza să vă fie mereu aproape şi să vă

răsfeţe cu multe versuri deosebite!

cele mai frumoase gânduri,

valentina

Comentariu publicat de Ileana Popescu Bâldea pe Ianuarie 6, 2012 la 11:05pm

Ţi-am văzut pozele, Valery. Pozele din suflet. Şi cuvintele.Graţioase.

Şi-m gândit la nevoia de frumos care adună oamenii.

Prezenţi sau risipiţi peste tot. Legaţi prin ceva inefabil.

Care doar printr-o artă desăvârşită poate fi surprins!

Gânduri din gând frumos şi bun!

Ileana

 

Comentariu publicat de valentina pe Ianuarie 6, 2012 la 9:56pm

Comentariu publicat de valentina pe Ianuarie 6, 2012 la 9:55pm

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor