Ultimul interviu...


Am vorbit cu Adrian Păunescu în perioada premergătoare internării sale în spital. Urma să fac un interviu pentru publicaţia noastră cu cel pe care eu îl consideram a fi un titan al poeziei româneşti. I-am vorbit la telefon despre gândurile mele bune la adresa sa. Despre faptul că îl consider cel mai mare poet al zilelor noastre… Nu voi uita niciodată modestul „mulţumesc” cu care a răspuns aprecierilor mele. Chiar mi s-a părut că a avut emoţie în glas, precum un şcolar căruia i se dă nota 10. Titanul Adrian Păunescu îmi mulţumea mie, pentru că i-am lăudat talentul deosebit şi valoarea incontestabilă!

A acceptat, în principiu, realizarea interviului şi trebuia doar să stabilim ziua şi ora la care să-i fac o vizită, acasă. A urmat o serie de telefoane aproape zilnice. Am vorbit când cu o doamnă, când cu un tanar, cănd cu Maestrul însuşi…

Nu am avut noroc să-l mai întâlnesc. Ori era ocupat cu altcineva, ori nu se simţea bine, ori nu terminase ce avea de scris. Da, o dată chiar aşa mi-a spus, drept scuză: “Nu am terminat de scris”! Am insistat sa vin şi să aştept. Mi-a repetat: “Păi, dacă nu am terminat de scris!?”

Şi am mai amânat o dată vizita şi – implicit – interviul. Şi încă o dată, şi încă o dată… Aşa a trecut mijlocul lui octombrie.

Într-o zi, l-am prins din nou la telefon. Avea vocea obosită. Mi-a spus doar că nu se simte bine şi că ar vrea sa vorbim în zilele următoare. Apoi - nu a mai răspuns nimeni…

Din nefericire, tot “în zilele următoare” a murit tatăl meu! Marţi, 26 octombrie, la ora 7.20. Am aflat că – în aceeaşi zi – Maestrul a fost internat în spital. Coincidenţă?

Vorbind pe blogul personal despre dispariţia tatălui meu, am postat şi poezia lui Adrian Păunescu, “Repetabila povară”, înainte de a afla de starea gravă a poetului. Altă coincidenţă?

Şi i-a venit sfârşitul...

Marele poet a murit la ora 7.15, la 10 zile după tatăl meu! A plecat şi el să se... odihnească puţin! Dar va trăi veşnic în mintea şi în sufletul celor care au apucat măcar să-i spună două vorbe, chiar şi la telefon. Eu am avut onoarea de a sta de vorbă, la telefon, cu Maestrul...

Abia acum îmi dau seama că interviul pe care acceptase să mi-l ofere ar fi putut fi chiar ultimul interviu al lui Adrian Păunescu!


Daniel Neguţ


Vizualizări: 13

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor