- din ciclul Spital 2 -

 

pentru Dumnezeu mereu am fost o rană un spin în călcâi

de câte ori ne întâlneam i se umezea aerul din nimb

cred că nici el nu ştia ce e cu mine pentru ce m-a născut

strângea din dinţi şi mergea mai departe şchiopătând

 

pentru mine mereu am fost o povară o umbră ataşată de trup

Vizualizări: 82

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Petre Ioan Cretu pe Martie 31, 2014 la 7:41pm

Uf, ti spus "de aceea a venit Învăţătorul Iisus Hristos, care nu este un zeu, este un profesor...să schimbe Legea Talionului..." si a facut bine? Atata timp cat Legea Talionului era de la Dzeu, inseamna ca era / este o lege buna. Dacaa despre o singura lege dintre legile lui Dzeu se spune ca nu e buna, atunci intreaga constructie Dumnezeiasca se prabuseste.

Comentariu publicat de DUMITRU TIMERMAN pe Martie 31, 2014 la 4:49pm

CONFESIUNI PAMFLETARE

DUMITRU Timerman

PROVOCĂRILE

            Nu o dată la uşa sufletului nostru au bătut cu rugăminţi fierbinţi, oropsiţii soartei. Fie ei din alte neamuri sau, poate, chiar cunoscuţi de-ai noştri extrem de apropiaţi. Ei nu sunt mulţi şi vin arareori să apeleze la bunătatea, sfatul sau susţinerea noastră prin idei, a unei cauze disperate, în care aceştia se află fără voia lor. Dacă ar fi să rememorăm toate solicitările disperate pe care le-am primit de-a lungul vieţii, trăită până acum, dacă ar fi să le judecăm retroactiv, oare la câte am răspuns pozitiv şi la câte am răspuns negativ ?

Dacă am răspuns pozitiv, în sensul că i-am întins o mână de ajutor unui semen de-al nostru disperat, înseamnă că am gustat din bucuria celui pe care l-am sprijinit pe calea vieţii. Adică ne-am bucurat de bucuria lui nemăsurată. În sufletul nostru s-a strecurat atunci o linişte şi un sentiment de împlinire, pentru că am reuşit să dăruim aproapelui nostru, aflat în suferinţă, la nevoie, o fărâmă din averea noastră, din credinţa, ştiinţa şi experienţa de viaţă, din puterea de a face bine celuilalt. Am reuşit să ne desprindem de lumea materială, de iubirea faţă de ea, şi să dăruim fără să cerem nimic în schimb. Dar, aceste seminţe ale binefacerii, de fapt, au fost sădite de noi în pământul fertil al bunătăţii, iar mai târziu, acestea vor încolţi şi vor răsări, ca nişte flori de primavară, dăruite nouă parcă de o mână nevăzută. Seminţe bune-ai semănat, recolta recunoştinţei ai primit în dar.

Dacă am răspuns negativ, înseamnă că în noi s-a dat o luptă crâncenă. Dorinţa de a face bine s-a luptat cu orgoliul, egoismul şi judecăţile nedrepte, care ne-au învins decizia pozitivă. Câteodată apar şi procesele de conşiinţă, şi, de fiecare dată, încercăm să ne consolăm cu tot felul de judecăţi nedrepte, pe care le aruncăm ca nişte săgeţi asupra celui care a venit să ne ceară ajutorul, mila şi puterea noastră pentru ai ajuta să iasă dintr-o situaţie disperată a vieţii. Din păcate, aceste seminţe ale ignoranţei noastre, vor încolţi, iar din ele se vor naşte situaţii asemănătoare în care ne vom afla ,şi noi, mai devreme sau mai târziu. Abia atunci vom putea cunoşte starea disperată în care s-a aflat cel care a venit să ne ceară o bucăţică din bunătatea noastră. Seminţe rele-ai semănat, recolta durerii conştientizării ai căpătat în dar, pentru  a renaşte la viaţă.

Pe drumul vieţii noastre am întâlnit oameni, care trăiau în afara sistemului de valori morale şi de multe ori ne-am hotărât să trecem pe lângă ei fără să le întindem o mână de ajutor, chiar dacă nu ne-au cerut nimic. De multe ori ne refugiem în spatele cuvintelor: “ Nu e treaba mea, de ce să-l ajut eu pe acest om, pentru că nu am nimic de câştigat ! “ . Spre bucuria noastră, există printre noi oameni, care nu gândesc în felul acesta. Au fost cazuri în care, semeni de lângă noi s-au aplecat asupra acestor oameni rătăciţi pe calea vieţii, morţi din punct de vedere al valorilor morale, iar ulterior, la nevoie, aceşti oameni readuşi pe drumul cel bun, al virtuţilor, le-au întins o mână de ajutor binefăcătorilor.

Provocările vieţii sunt nenumărate şi de multe ori acestea au înfăţişări diferite, măşti ademenitoare, strălucitoare, iar omul cel slab, nepregătit din punct de vedere moral, orbit, cade în tot felul de capcane, din care nu mai reuşeşte să iasă, iar dacă reuşeşte…regretele îl urmăresc toată viaţa. Prietenii cei mai buni sunt văzuţi ca nişte duşmani nemiloşi, de cei care au luat-o pe drumul greşit al vieţii şi astfel începe lupta nejustificată, nedreaptă împotriva lor. De fapt, în realitate, lupta ar trebui să se desfăşoare în interiorul omului, pentru ca acesta să-şi poată coordona judecăţile nedrepte, ura, invidia şi lipsa de pregătire necesară pentru a-şi pune în valoare talantul, cu care s-a născut în această lume imprevizibilă, controversată şi plină de provocări. Ce ai tu cu harul meu ?, pentru că eu nu am nimic de-a face cu harul tău ! Fiecare are un dar de la bunul Dumnezeu, dar cine să fie de vină, dacă tu, omule pierdut, nu cultivi acest dar, dacă tu nu foloseşti acest dar, pentru a-ţi pune în valoare menirea pentru care ai venit în această lume. Tu, ai ce ai cu darurile altora, iar darul tău îl închizi în cuşca sufletului tău cătrănit de răutate, laşitate, şi prostie. Te uiţi la realizările altora ca la nişte provocări, când de fapt ar trebui să ai şi tu realizările tale pozitive, fie ele de natură materială sau spirituală.

Armonia convieţuirii paşnice există în fiecare dintre noi. Nu trebuie decât să întindem mâna nevăzută a bunătăţii, pentru a lăsa Lumina să pătrundă în sufletele noastre, întunecate parţial sau în întregime, pentru ca faptele bune să încolţească în pământul fertil al omeniei. Omul, prin învăţăturile sale îndreptate împotriva Răului, trebuie să-şi construiască şi să menţină în jurul lui o cetate a valorilor morale, pentru a-şi putea apăra bunătatea împotriva provocărilor iscate de Răul, care ne dă târcoale în fiecare clipă a existenţei noastre. Răul ne incită mereu, sub diferite  forme: pentru a ne ispiti, pentru a ne implica în lupte sterile împotriva celor pe care ar trebui să-i iubim creştineşte, necondiţionat, pentru a ne scoate din sfera Luminii. Un călugăr spunea, la o întâlnire religioasă, că noi, oamenii, n-am venit pe acest pământ în concediu sau în vacanţă. Noi ne-am născut în această lume, pentru a lupta împotriva Răului, care doreşte să ne stăpânească voinţa şi libertatea conştiinţei. Acesta îi oferă omului mirajul vieţii deşarte, transformat în bani, aur, diamante, dragoste trupească, răzbunare…şi multe alte provocări sentimentale “teleportate” în mintea noastră vulnerabilă.

“ Paza bună trece primejdia rea !. “

 

 

Comentariu publicat de DUMITRU TIMERMAN pe Martie 31, 2014 la 4:42pm

Păi, tocmai de aceea a venit Învăţătorul Iisus Hristos, care nu este un zeu, este un profesor...să schimbe Legea Talionului...

Comentariu publicat de DUMITRU TIMERMAN pe Martie 31, 2014 la 4:38pm

Eu mi-am expus ceea ce am perceput...Nu numai în Biblie se vorbeşte de Viaţa veşnică, ci şi la alte culturi...Cu stimă vă respect punctul de vedere...

Comentariu publicat de Petre Ioan Cretu pe Martie 31, 2014 la 2:43pm

Uf, care viata vesnic, cand nu putem, in lumea asta de carne, sa traim cel putin decent? Nu inteleg de ce, tot cartil lui Dzeu fiind, se bat cap in cap? Legea Talionului in Vechiul Testament si intoarcerea celuilalt obraz, din Noul Testament. Eu merg pe mana Celor Vechi, Anticii, cum ia mai numit cineva.

Comentariu publicat de DUMITRU TIMERMAN pe Martie 31, 2014 la 1:32pm

Adevărul e că nimeni nu este fără de păcat...şi-l supărăm pe bunul Dumnezeu, de nenumărate ori, prin atitudinile noastre rebele...Important este ca această "povară", această "umbră" să nu iasă din cercul Luminii...,care,după trecerea prin poarta morţii, să păşească în dimensiunea Vieţii Veşnice. Dacă rătăcim pe cale, Dumnezeu nu simte "rana şi spinul din călcâi" pentru că El ne oferă şansa nemărginită, la fel ca şi tâlharului de pre cruce, să ne întoarcem la El cu căinţă , chiar şi în ultimele clipe ale existenţei pământene...Cu stimă şi respect...

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Martie 27, 2014 la 11:37pm

un dramatism aproape insuportabil

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor