Un Ambasador al Păcii în România: Lucreţia Berzintu

Un Ambasador al Păcii în România: Lucreţia BerzintuÎn urmă cu peste 20 de ani, în Haifa, Israel, Prof. Ada Aharoni a pus bazele unei organizații internaționale care să promoveze pacea prin intermediul culturii și literaturii – IFLAC, adică Forumul Internațional pentru Literatură și o Cultură a Păcii.

Pe data de 14 iunie a.c. jurnalista şi scriitoarea româncă Lucreţia Berzintu a primit recunoaşterea internaţională de Ambasador IFLAC al Păcii din partea conducerii IFLAC. Doamna Lucreţia Berzintu a desfăşurat de-a lungul a 3 decenii numeroase activităţi culturale prin care a promovat principiile păcii şi toleranţei, dialogului intercultural, în armonie cu conţinutul Cartei IFLAC. Această apreciere subliniază şi evidenţiază munca şi eforturile, dedicarea dânsei acestui ideal atât de nobil, care este pacea şi înţelegerea între oameni, şi este o mândrie şi pentru imaginea ţării noastre pe plan internaţional.

IFLAC reunește intelectuali din toată lumea în viziunea comună pentru o lume paşnică şi echitabilă, în care inițiativele culturale, artistice și educaționale constituie un element cheie în promovarea dialogului pentru pace şi cooperare internaţională. Înspre aceste scopuri, IFLAC a organizat ”Conferinţe Internaţionale asupra Rezoluţiei Conflictului prin Cultură şi Literatură”, în Shavei Zion, Galileea, Israel (1999) , în Sydney, Australia (2001), la Londra, Anglia (2002), la Bursa, Turcia, (2003), în Los Angeles, S.U.A. (2005), în Tel Aviv, Israel (2007), în Ierusalim, Israel (2009) şi Netanya, Israel (2012).

”Sunt foarte mişcată şi onorată să primesc această distincţie. A fost ceva neaşteptat, şi am să continui chiar cu mai mult elan să promovez valorile Păcii prin intermediul culturii şi literaturii” a declarat doamna Lucreţia Berzintu.

Pacea este o femeie şi o mamă

(poezie de Ada Aharoni)(traducere: M. I. Tatomir)

Cum ştii că pacea este o femeie?
Ştiu, pentru că am întâlnit-o ieri
Pe calea mea şerpuită în călătoria în jurul lumii.
Ea avea o faţă atât de tristă ca şi prima floare aurie
Ofilită înainte să înflorească.
Eu am întrebat-o de ce era atât de tristă?
Ea mi-a spus că bebeluşul ei a fost ucis la Auschwitz,
Fiica ei în Hiroshima, şi fii ei în Vietnam, Irlanda, Israel, Liban,
Bosnia, Rwanda si Cecenia.

Şi tot restul copiilor ei, ea a spus,
Sunt pe lista neagră nucleară a morţii,
Tot restul, doar dacă nu,
Întreaga lume înţelege că pacea este o femeie.

O mie de lumânări s-au aprins apoi
În ochii ei înstelaţi, şi am văzut
Pacea este cu adevărat o femeie adevărată,
Pacea este o mamă.

Corespondent: Ion-Marius Tatomir

Sursa: http://ajrp.org/2020/06/24/un-ambasador-al-pacii-in-romania-lucreti...

Vizualizări: 56

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Iulie 3, 2020 la 6:26pm

Mulțumesc dragă Ben, mai ales că aprecierile (cam multe!) vin de la un OM, un creator de mare valoare, așa cum ești tu! Îți doresc inspirație pe mai departe și tot ce e mai frumos pe lume!

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Iulie 3, 2020 la 3:41pm

Felicitari draga Lucretia! Sunt mandru pentru nominarea ta si pentru ca te cunosc, te admir pentru curajul si talentul tau de Jurnalist si Broadcaster, de literat si poet, pentru spiritul tau creator, mereu tanar si inventiv, un prieten adevarat, devotat si plin de inspiratie, perseverenta si abnegatie, un distins luptator pentru pace si frumos care aduce deosebita mandrie intregului nostru neam de pe pamant! Cu doriri de vis si impliniri, Ben Todica

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor