Era ajunul crăciunului, în casă mirosea plăcut a brad amestecat cu aroma vinului fier şi a plăcintei prospăt scoase de la cuptor…părea că doarme acolo pe fotoliu cu chipul destins, liniştit, chiar surâzător…în mâna dreaptă avea o pagină cu o poezie…,,RUGĂ PENTRU MOŞ AJUN” şi toate astea ar fi fost doar aparenţe  dacă în faţa lui, covorul de la picioare nu ar fi avut o pată mare de un roşu închis!

                 Afară ningea cu fulgi mari şi pufoşi, acoperind cu albul lor pur, totul, poate şi mizeria şi ipocrizia din sufletul oamenilor, măcar de sărbători să fie curaţi la suflet, nu doar trupeşte…ruga lui îi fusese ascultată…ea putea fi fericită acum, o lăsase în liniştea ei pe care şi-o dorise, nu o va mai tulbura cu nimic!

Cu câteva zile înainte…înainte de ajunul Craciunului…

                 Se întâlniseră, pe seară la locul lor secret, el aşteptând-o cu sufletul ghem…de un timp se comporta ciudat, era tăcută, ceva se întâmpla cu ea, nu o mai înţelegea, momentele ei de cinism, aroganţa îl dădeau peste cap, o iubea ca un nebun, era însăşi viaţa lui!

                 O astepta să îi împărtăşească planurile, ce îi pregătise pentru seara de crăciun, era fericit şi multumit, EA era însăşi sensul lui…descoperise motivul de a fi!

                 În sfârşit a apărut, doamne… i se înseninase chipul, era ca un cer după o ploaie de vară în seninul lui de lacrimă…mergând maiestos ca o prinţesă ce era pentru el, dar ceva sa rupt în momentul când s-a apropiat de ea şi a vrut să o sărute… în loc de buzele pe care i le căuta altădată flămândă, acum l-a evitat sărutându-l pe obraz şi strecurândui-se alunecoasă din îmbrăţişare!

               -Bună, ii spuse ea, sec, glaciar!

               -Bună  Dor , răspunse el!

               -Ştii? Am să îţi dau o veste, sper să mă înţelegi, nu mai putem continua, poate a fost ceva plăcut pentru tine, nu ştiu, dar pentru mine a fost un chin, nopţi nedormite, familia, raţiunea îmi spune că nu mai pot continua, s-a terminat!

              -Gata? Ştergem cu buretele tot sau dăm delete precum la un hard ce are un virus de care vrem să scăpăm?

              - Nu ştiu ce vei face tu, e decizia mea… întelegi?

              -Şi totul a fost…?

              -Erai un visator disperat, o să îţi treacă, ce să îţi fac acum, tu şi visurile tale aiuristice despre sufletul pereche, iubire, dragoste, cu ce se mănâncă alea, doar vorbe, s-a terminat… rămâi acolo unde eşti, mai la urma…

             - Şi  totul…toate vorbele tale Dor, totul, ce a fost? Poţi să îmi spui, sau poate am fost jucăria preferată şi atât? O scoţi din cutie când ai nevoie, o pui la loc când te plictiseşti de ea, spune, măcar acum fii sinceră, daca nu cu mine, eu până la urma nu contez, te rog fii sinceră cu tine însuţi… poţi?sau îţi este frică de ce simţi şi de a face pasul acela peste prag, pragul unde te opreşti mereu?

             -Crăciun fericit şi sărbători liniştite îţi doresc, un an mai bun! Îi spuse ea şi a plecat… a plecat dispărând în noapte.

                  Era dărâmat, cerul se prăbuşise peste el, dar nici greutatea lui încă nu îl îngenunchease, încă nu, îşi spuse, mai avea ceva de terminat şi apoi… apoi final de călători.

                 Întorcându-se către casă, pe străzile pustii, părea ca va fi un crăciun fără zăpadă, murdar, în minte i se derula filmul povestii lor, dar mai ales a glasului cind ii spunea TE IUBESC! Ce mai conta acum, se terminase, nu fusese decit o iluzie a lui, cei drept frumoasa la inceput, acum? …acum mai amara decit amarul!

                  Cele câteva zile până la crăciun le petrecuse finalizând cartea pe care o scria, povestea a doua suflete sălbatice şi prizoniere, unul prizonier al ipocriziei societăţii în care trăia, celălalt prizonier al uni corp bicisnic şi hâd, grotesc!

                 Scria cu febrilitate, nu îi mai trebuia nimic ,se mulţumea cu cafeaua tare îmbunătăţită de picătura de rom şi trabucul ce ardea mereu în scrumiera plină! Tuşea , tuşea cutremurându-se tot, o tuse adâncă din piept, într-o zi ceva roşiatic se strecurase în scuipatul său, dar îl ignorase, acum nu îşi mai dorea decât să termine cartea şi apoi…apoi să dispară!

                 Era ajun de crăciun… când se trezise, afară totul era alb, minunat, o adevărată feerie dumnezeiască! Se apucă de treabă, împodobi bradul, se apucă să facă mâncare, de toate, mâine era crăciunul, dar  nu se mai gândea la el, voia să le lase celor ce îl vor găsi totul pregătit , să nu stea înfometaţi sau însetaţi la căpătâiul lui!

                 Manuscrisul cărţii îl pusese la poştă expediindul editorului, era liniştit, îş ţinuse promisiunea pe care o făcuse, o făcuse nemuritoare, pe ea şi iubirea ce îi purta! Se duse apoi în baie, spălă proaspăt gresia încălţându-se cu o pereche de şlapi ce ştia că alunecă, lua oglinda şi îi dădu drumul ca şi cum ar fi scăpat-o, apoi... apoi parcă secerat cazu cu capul de cadă si cu corpul în cioburile de la ea! Un flash îi trecu prin faţa ochilor, apoi…apoi nimic, întuneric!

 Când îşi reveni, simţi căldura sângelui în care stătea acum, un ciobi se înfipsese între coaste iar de la cap, de la tâmplă un firicel de sânge se prelingea pe faţa lui, galbenă acum! Chinuindu-se se prinse cu mâinile de cadă, se ridică, apoi aplecat, mai mult târâindu-se decât mergând, reveni în sufrageria caldă şi împodobită de sărbătoare, luă de pe biroul unde mai fumega trabucul, o pagină scrisă cu o poezie, se aseză în fotoliu şi începând să o recite, îşi începu RUGA…                     

 

 

                    RUGA PENTRU MOŞ AJUN

 

Când din fecioara s-a născut în adăpost, acolo printre oi ,ISUS,

De semne-n timp EL prorocit de cei trei magi sosiţi pe la apus

În noaptea sfântă pentru noi, în noaptea luminată de crăciun

Din sacul tău cu daruri plin, încărunţit de nea, uncheşule ajun

 

Te rog, te rog, dorinţa mea cea arzătoare, te rog să-mi împlineşti!

Să-i duci în somnul ei adânc, sufletul meu, cu grijă să o înveleşti

Ascunde-n visul cel senin ,pe albii trandafiri, acum îmbobociţi

Şi dragostea mea pură ce-a înflorită pe-aripi de îngeri, fericiţi.

 

În numele acestui adevăr să i le duci ca dar şi-apoi să îi mai prinzi

La ea în păr şiragul cald de lacrimi şi dorul nesecat acolo să-l ascunzi

Cunună nestemată am strâns cu drag, şi zi, şi noapte, să-i fie amintire

Pentru o viaţă luminată de raze aurii, un dar din neştiuta mea iubire.

 

Albit de nea bătrâne-ajun îmi mai doresc o rugă mică, de tu vei vrea,

Fă o minune pentru veşnicie, te rog uncheşule, să îi rămână ei aievea

Lumina ochilor să-mi fie ea şisă-mi rămână-acolo…floare-albastră

Luceafărul din răsărit şi zori înflăcăraţi ce-i va privi de la fereastră.

 

 

Aprigul  soare în crucea din amiază, apusul cel târziu de zi, înmiresmat

Şi miez de noapte plin de stele, cu ea să le privesc, iubind-o fermecat,

O zi, o noapte, frumoasa nemurire...să le trăiesc, să spun, sunt fericit

Iubita! Tu eşti eu, un vis al meu în noaptea de crăciun, acum s-a împlinit!

 

 

Albit de nea bătrine-ajun, nu mă uita, te rog nu mă uita!  Eu te implor

Din ale tale plete albite s-aşterni în calea ei, covorul de ninsori cu dor.

În noaptea sfântă, voi rămâne pe undeva, drumeţul cel obosit, însingurat

Şi poate v-a veni! Eu o aştept pe o cărare, cu-n brad împodobit şi-nfrigurat

 

 

………………………………lăsând ca viaţa să se scurgă din el, încet, încet!

                De afară se auzea glasul cristalin de copii ce colindau la fereastra, dar el îşi începuse călătoria lui nesfârşită şi irepetabilă, corpul rămase acolo în fotoliu, EL…sufletul în sfârşit era liber, liber să o iubească şi să o ocrotească nevăzut şi neştiut de nimeni! Era noaptea de ajun… îşi găsise liniştea ce o căutase de atâta amar de vreme, îşi împlinise visul şi ţinuse promisiunea, era fericit…o va iubi o veşnicie!

 

 

 

                            

 

Vizualizări: 35

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor