Univers de nuanţe scurtisime-revăzute, completate, reasamblate, retuşate.

Generalităţi

Tot acest nou univers de nuanţe polivalente, este produsul unui larg evantai de ţinte artistice multiple. Numărul şi larga lor varietate şi diversitate şi-au găsit o fomulă adecvată numită: Univers de scurtisime.

Toate aceste ţinte artistice au circulat mai întâi independente, separate, în mai multe cotidiene, ulterior în grupaje, în Trustul de presă Flacăra , într-o altă grupare incomplectă în portaluri literare inclusiv Agonia.net şi acum în premieră în acest univers .
În toate aceste perioade, ele au trecut examenele locurilor şi al timpurilor, au primit obsrvaţii critice, de care am ţinut cont în prezenta reasamblare finală.
.Cu ocazia acestei premiere aduc prinosul meu de recunoştinţă şi le mulţumesc acelor camarazi de condei, care prin observaţiile şi sugestiile lor m-au ajutat să-mi îmbunătăţesc munca mea de 20 de ani.

Ca să nu monopolizez reţeaua cu aceste lucrări, dar să-mi păstrez şi varietatea sortimentelor artistice, am eşalonat postarea acestui nou univers în loturi independente.

Lotul 1
Scurtisime de acomodare cu peisajele
*
.Dacă eşti cugetător, zic unii c-ai îmbătrânit, dacă nu eşti, cică ai îmbătrânit degeaba.
.Unul mă întreabă: cum, la 82 de ani mai ai aşa o ţinere de minte? La care eu îi răspund, citez: sunt bătrân şi rău îmi pare/eu, ţinere de minte am/ el minte ar ţine, dar nu are.
.Uneori sub o înfăţişare de aur se ascund instincte de fiare, dar niciodată invers, deşi omul este cea mai mare fiară şi se miră de ce fiarele-s aşa de crude, adică tot ca el.
.Uneori şi criminalii par nişte arhangheli puşi alături de alţii şi mai răi decât ei.
.În viaţă, e om şi om,e pom şi pom, pomul protejează, ocroteşte viaţa, natura, societatea, omul odistruge inclusiv pe a lui.
.Dumnezeu a adus şi a dăruit oamenilor, ordinea, bunăstarea, demnitatea, proporţiile, măsura şi multe altele, oamenii le-au distrus şi culmea, tot ei îi reproşează dezordinea, pe care tot ei au făcut-o.
.Politicienii sunt precum trenurile: unii vin, alţii pleacă, păcat că nici unul nu ştie ce catastrofe lasă în urma lor.
.În societate, în natură, în arte, contrastele se atrag, ele dau echilibru, armonie, universuri de nuanţe în arte.
.Catastrofele nu dau altă şansă decât lanţuri de catastrofe. Şi când te gândeşti că sunt tot contraste, dar la scară uriaşe, până la urmă-i doar o chestiune de disproporţie, de asimetrie.
.În cercetarea fundamentală, a citi fără să aplici, e nefolositor, dar a aplica fără să citeşti, la scară mare, poate fi ori dăunător, sau catastrofal.
.Cine a citit teoria catastrofelor, această bijuterie a lui Cuvier şi Orele astrale ale omenirii, a citit o comoară a tuturor filozofiilor ştiute sau neştiute ale vieţii şi umanităţii.
.În cercetare nu poţi să iei decizii dacă n-ai informaţii, calitatea deciziilor depinde de cantitatea, calitatea, oportunitatea şi neapărat de modernitatea datelor .
*
Lotul 2
*
.Tot ce-i mult nu-i bun, tot ce-i bun, nu-i mult, e puţin şi acest puţin care-i valoros, trebuie preţuit.
.La un om generos, cu sentimente umane înalte, supărarea ţine mai puţin decât stau apele ploilor în vârful muntelui.
.Viaţa nu-i doar aceea care ai trăit-o tu, ci mai ales cea pe care ţi-o aminteşti spre a o povesti frumos, să dai vieţii un sens înalt.
.Uneori un pitic se ridică pe umerii unui idol, unui uriaş, unui mentor, înălţime de la care poate vedea mai sus decât aceştia.
.A trăi fără un idol, fără o filozofie de viaţă, fără o strategie, fără o simbolistică, eşti ca un om cu capu-n sac, sau ca o corabie fără busolă, fără pânze, fără coordonate, ţinte, sens, direcţie, cam aşa ceva.
.Câteodată, prietenii te invidiază mai tare decât duşmanii, când simţi asta, lipseşte-te de o asemenea prietenie.
.Altădată, ca să scapi de belelele în care te-au băgat prietenii, ai nevoie de ajutorul duşmanilor care-ţi cunosc valoarea şi te respectă.
.Dacă vrei ca un ticălos să-şi recunoască vinovăţiile, pune-i în cârcă lucruri mai grave, şi o să-ţi spună adevărul corect, care altfel nu ţi l-ar recunoaşte.
.Când valorezi ceva, mai ales când începi să fii în vârf, îţi vin singuri fără să-i chemi şi prieteni şi dusmani, care-ţi sunt la fel de necesari, ei împreună îţi aduc preţul succesului. Să te ferească D-zeu de indifernţa lor.
.Orice creator în orice domeniu are nevoie de mediatizare, principalul e să aibă ce arăta.
.O pilă forte te ajută să intri în peisaj, acolo unde tu, talentat, pătrunzi singur greu, dar cel care intră doar cu pilă , iese repede dacă n-are talent.
.Iese repede pentru că pila nu-ţi dă şi talent, iar talentul nu-i contagios, nu se ia, nu se vinde, nu se cumpără, nu se împrumută, cu el te naşti, trăieşti, şi cu el mori, nu-i nici o moştenire de familie.
.Cine are talent, scrie bine şi pe cracă, în spital, în arestul poliţiei şi puteţi să nu credeţi, uneori te caută frigurile lui şi pe masa de operaţie dacă nu eşti anesteziat şi la bibilică.
.Cine crede că are merite şi n-a cunoscut invidia , ăla n-are nici-un merit.
.Talentul e ca banul : îl face fericit pe cel care-l are şi-l pune pe jar pe cel care nu-l are.
.Când un ignorant şi orgolios, nu-ţi înţelege limbajul, rosteşte invariabila formulă: e o porcărie. Dar când fie a înţeles această porcărie, fie este şi el în cercurile în care tu eşti apreciat, se ataşează şi el cu cealaltă formulă invariabilă- e o bijuterie.
.Cioara moartă-n copac , nu cade jos, că n-o împuşcă nimeni.
. Logica lui Gâgă : becul care arde, face mai multă lumină decât becul care nu arde; dacă puteţi, încercaţi să-l contraziceţi asupra înaltei lui filozofii.

Vizualizări: 55

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor