Universul modestiei- Filipisme scurtisime

Univers spiritual emoţional artistic al modestiei

Modestia naturală şi mimarea modestiei

*

Date specfice

Lucrarea de faţă este doar o piesă minoră dintr-un mare ansamblu de lucrări privind arta cuvintelor proiectate pe mai multe arii artistice: cultură universală, proză scurtisimă, filipisime scurtisime, pe ţinte independente- poezie, umor, catrene personalizate şi altele.

Dacă-i dăm expresie metaforică, acest mic univers este ca o microchirurgie estetică emoţional- artistică a unui sortiment variat de modestii polivalente şi polinuanţate, puse în tirul comentariilor.

Acest univers vizează : gestica şi mimica, jocuri de scene şi ecrane, divertisment, cultură şi artă ciematografică, sunet şi lumină şi multe altele.

*

Date sinoptice comparative

Aşa cum o copiliţă neprihănită nu poate intra în ecuaţiile modestiei cu o vampă otrăvită de vicii, care falsează pudoarea modestiei, tot aşa nu poate intra în jocul nuanţelor modestiei:

ignoranţa unora care tac pentrucă nu au ce spune, şi-şi ascund prostia printr-o falsă modestie.
-firile interiorizate pe care nu le poţi dibui decât ca partener de dialog.
Uneori de la mândrie până la îngâmfare, este doar un pas, alteori de la modestie făţarnică, ipocrită şi până la umilinţă, numai o jumătate.
*

Universul spiritual al nuanţelor modestiei.
Comentariu global.
Modestia este cea mai delicată, dificilă,plină de nuanţe şi de mistere în spiritualitatea românească. Corect ar trebui să rostim modestii şi nu modestie, deoarece înglobează laturi comune, care nu prea sunt deloc comune: inteligenţă, rafinament,demnitate şi decenţă, alături de ipocrizie, prostie, ignoranţă şi alte surate ale acestora.
N-am de gând să pătrund tot universul nuanţelor modestiei, ci doar să grupez câteva din misterele ei.
*

Grupa I
Include modestia eruditului şi a savantului, a omului cu linii de gândire de mare adâncime, nivel la care ajungem greu noi muritorii, când asemenea oameni te elimină ca parteneri de dialog din start, cu: "nu ştiu", care poate fi un răspuns adevărat, sau unul diplomatic ca să scape de tine. El care are gusturi rafinate, te elimină cu "nu ştiu", aşa este şi corect.
*

Grupa II-a
Modestia neştiutorului, este una corectă, sinceră, decentă, lipsită de farafastâcuri, e răspunsul omului simplu(ignorant sau prost), care nu vrea să arate mai mult decât ştie. Şi această modestie este una corectă.
*

Grupa III-a
Este modestia ipocritului care afirmă "nu ştiu", ca tu să înţelegi că nu vrea să discute cu tine banalităţi, în realitate el spune adevărul, dar joacă teatru sub o modestie prefăcută. Acestor categorii de oameni le-am făcut urmatorul catren:
*

Modestia ipocritului
*

Din modestie se vede,
Tot zici că nu ştii nimic,
Tu o spui fără a crede
Eu o cred , dar nu ţi-o zic.
*
Adagio.
Măsuratul, cântăritul, cititul jocurilor de nuanţe ale modestiei sus arătate, nu se face cu balanţa,cu cântarul, sau cu cântarul electronic, ci din privirile omului care are puţin rafinament, in care scop, adaug alt catren:
*
Cei proşti,ca vita te-nţeleg
Dacă le spui cuvântu-ntreg,
Dar când vorbeşti c-un om cu minte
Pricepe-n ochi, nu din cuvinte.
*
Toate aspectele arătate, vor deschide în curând , o metodă de corelare multiplă, care se cheamă imagistică artistică.

Vizualizări: 57

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor