Cândva, martirul Valentin
Tămăduia băieţi şi fete,
Ducând doar flori, nu amulete
Şi nici paharele cu gin!

Acum se fac şi mari banchete
Şi se iubeşte cu pelin!
Cândva, martirul Valentin
Tămăduia băieţi şi fete...

Se face chef care să-mbete,
Să dea iluzia din plin,
Cum că iubirea-i doar în vin
Şi nu există Dragobete…

Cândva, martirul Valentin!

Vizualizări: 126

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Marian Malciu pe Martie 19, 2013 la 8:53am

Mulţumesc mult pentru întregul dialog, pentru gândurile frumoase, November!

Comentariu publicat de November pe Februarie 21, 2013 la 11:10am

Invidioasa nu sunt nici eu! Va repet...a fost doar o gluma! Am constiinta propriei valori...invidia nu face parte din defectele mele! Apreciez modestia dumneavoastra, dar e o placere pentru oricine sa va citeasca! 

Comentariu publicat de Marian Malciu pe Februarie 19, 2013 la 10:38am

Nu, nu trebuie să fii geloasă nici în glumă, dragă prietenă!

Fiecare om are darul său de la Dumnezeu. În plus, să nu neglijăm profesia, experienţa, studiile în domeniu etc.

În fişa persoanei în cauză stă scris, printre altele: profesor de limba şi literatura română, scriitor, poet, critic literar, pictor, autor de copertă carte etc. Este suficient de grăitor... Personal, sunt la... degetul mic al acelei persoane, dar nu sunt gelos, invidios ori altcumva. Sunt doar onorat că m-a băgat în seamă, cum spune tot românul!

Comentariu publicat de November pe Februarie 19, 2013 la 9:27am

Sunt putin geloasa...ca cineva a scris mai frumos decat mine! Nici nu ma indoiam ca sunteti foarte apreciat, domnule Marian! 

Comentariu publicat de Marian Malciu pe Februarie 19, 2013 la 9:21am

Da, dragă November, sunt de acord, dar... dacă uităm să mai şi glumim, unde ajungem?!

Cât priveşte poezia mea, iată ce spune o cititoare avizată în domeniul literaturii, pe Confluenţe Literare:

"... In alt registru, cu seriozitate si raspundere pentru menirea poeziei, Marian Malciu, incadrand mesajul in definoitoria-i forma de expunere, rondelul , urmareste prezentarea "sarbatorii" in combinarea unor traditii romanesti , cu preluarea altor "valori" de imprumut. Titlul atrage atentia asupra necesitatii alegerii: "Valentin ori Dragobete"... Faptul ca cel ce a dat numele este numit "martir", stimuleaza , cui vrea sa inteleaga, interesul pentru cercetare. Vocabularul coboara in timp, la o perioada veche : "tamaduia" (tot prin studiu, cititorul poate afla in ce fel si de ce boala!). Si o facea fara daruri scumpe: doar flori (de rugaciune), departe de superstitie (fara "amulete") si desfrau (cum se petrece acolo, departe altundeva, nu la noi ( pahare de gin). Traditia necrestina e preluata si de la noi (se iubeste cu pelin - vin autohton, nu gin) si adusa in prezntul in care "acum se fac si mari banchete... Necesara reluare in rondel a celor doua versuri, ajuta aici si exprimarii regretului penrtu ajungerea la un alt mod de sarbatorire a unui sentiment curat. Trairea se transforma in iluzie, de care se imbata voit prin "chef care sa-mbete, sa dea iluzia " - acceptare a ideii imposibilei existente a unei iubiri adevarate. Si iar, versul referitor la izvorul ideii ( Sf Valentin), intareste ideea regretului sincer pentru aceasta involutie a sensului unui sentiment, care, candva, a fost definitoriu sufletului omenesc... Este aici un gand frumos si de mare valoare, transmis prin mereu mai cizelata forma si consructie unitara, inlantuind firesc dezvoltarea subiectului! Din toata inima: Sincere felicitari si multumiri, mereu prezentule cu frumuseti, Marian!"

Deci... te cred!

Cu dragă prietenie,

Comentariu publicat de November pe Februarie 19, 2013 la 6:57am

Domnule Marian...bine ca nu-si lasa copilul afara! Cand uiti ziua indragostitilor e semn ca ceva...in interior...acolo, nu mai functioneaza bine? Dar nu despre asta este vorba...ci despre  frumoasa dvs. poezie! 

Comentariu publicat de Marian Malciu pe Februarie 19, 2013 la 12:10am

Se întâmplă şi la case mari...

Alţii uită data naşterii soţiei, altele uită adresa de domiciliu ori a grădiniţei şi intră cu copilul de mână la amant...!

Mulţumesc pentru apreciere!

Comentariu publicat de November pe Februarie 18, 2013 la 6:56am

Da pe 24! Mea culpa! Nu e admisibil sa uit "ziua indragostitilor"...trebuie sa fac niste introspectii (in sinea mea proprie!) Da...poezia mi-a placut! 

Comentariu publicat de Marian Malciu pe Februarie 15, 2013 la 11:10am

Ei bine, ai spus exact ceea ce trebuie: "a picat în derizoriu..."! Pentru că sunt interese mari în joc, dar de ce trebuie să îmbrăţişăm şi noi acest aspect? Noi avem în moştenire sărbătoare mult mai frumoasă şi curată...

Cred că pe 24 februarie va fi Dragobetele.

Mă bucur că ţi-a plăcut poezia. Sunt încântat!

Comentariu publicat de November pe Februarie 15, 2013 la 4:42am

"Evolutia"...a deviat adevarata semnificatie a ..."martirului Valentin". Nu am nimic impotriva emanciparii...nu sunt dusa atat de des la biserica, dar ...parca prea a picat in derizoriu sarbatorirea "zilei indragostitilor". Poezia cu rima...imbratisata(asa...ca de "Valetine's day")...imi place! (Dragobetele e pe 23 februarie, nu?)

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor