Valer demonizatul, roman, episodul 19

Acum câţiva ani buni, aveam de bătut un material la maşină, o singură pagină A 4, nu mai mult, dar pe care o greşeam de fiecare dată în altă parte. Ţin minte că mă apucasem de scris bine dispus pe la ora nouă şi m-am ambiţionat să scot o pagină impecabilă, pentru care dam la o parte foaie după foaie dar simţeam şi cum mă montez pentru nereuşită.
O virgulă, un punct care nu era pus la locul lui, un cuvânt sărit, până când am devenit din ce în ce mai nervos dar nici de cedat nu voiam. Cum adică, nu sunt eu în stare să scriu o pagină ca lumea la maşină?!
Tare nefolositoare se arată ambiţia la supărare!
Şi cu cât deveneam mai nervos, şansa de a greşi era cu atât mai mare. M-am retras atunci pentru rugăciune, zicând:
- Doamne, mai puternic l-ai făcut Tu pe om decât pe ispititor. Te rog, vezi-mă, auzi-mă şi nu mă ajuta! Nu mă ajuta Doamne la această lucrare, că sigur voi reuşi. O să-i arăt eu lui!
Am lucrat, mai bine zis m-am chinuit până la cinci după amiază. Şi insistenţa demnă de o cauză mai bună, mi-a demonstrat că nu am reuşit. O zi întreagă, ratată pentru o singură pagină de bătut la maşină. Şi aceea ratată la rândul ei.
Am aşteptat să-mi limpezesc gândurile şi m-am rugat apoi să-mi dea Dumnezeu să înţeleg ce trebuie din ce mi s-a întâmplat. Măcar cu atâta să mă aleg. Şi am ajuns la concluzia de bun simţ dacă vreţi, că omul nu poate să facă singur cu de la sine putere nimic, chiar nimic, dacă nu primeşte şi ajutor de sus. Dar cum ni se acordă acest ajutor şi, în ce condiţii, nu aş putea să spun.

Mă întâlnesc cu Leana care îşi ţine palma la frunte:
- Nu mai pot, of, nu mai pot şi gata. Mor şi pace bună.
- Ce e, dadă?
- Mă doare capul de nu mai pot şi la farmacie e închis. Îmi trebuie o aspirină. Dar numai Bayer, că altminteri nu îmi trece. Bayer şi atât.
- N-ai încercat cu felii de cartof lipite pe frunte? Sunt foarte bune.
- Nu maică, numai aspirină. Dar Bayer, nu altceva.
- Ai noroc că mai am eu acasă câteva. Hai cu mine şi îţi dau. Să vezi ce repede o să-ţi treacă.
Ne întoarcem, îi dau o aspirină românească, fiindcă numai din astea aveam.
- Să ştii că e Bayer, originală. Uite un pahar cu apă.
Înghite pastila, stă un pic pe scaun, se linişteşte şi, apoi:
- Oh, maică, se vede de la distanţă că e lucru nemţesc şi de calitate. Mi-a trecut şi gata.
Pleacă mulţumindu-mi şi lăudând singură pe drum ce aspirine bune au nemţii, dom'le. Ea a crezut că numai aspirina Bayer poate să-i ia durerea de cap şi, într-adevăr i-a trecut. Dacă
i-aş fi spus de la început că e românească şi la fel de bună, n-ar fi avut nici un efect.

Astăzi bisericile nu mai sunt pline ca altădată. Oamenii au căzut din rânduiala posturilor, au ajuns să lucreze şi zilele de sărbătoare, credinţa se restrânge şi ei n-o duc mai bine. Şi cu toate astea, la slujbă vin şi tineri, o parte din ei se înscriu la Seminar şi devin preoţi. În sat sunt prezenţi şi sectanţii de care are grijă câte un pastor venit de dincolo să ne evanghelizeze, cum cred ei că e mai bine. Oferă pachete cu mărunţişuri şi-i atrag pe cei mai săraci. Apoi îi lasă în grija câte unui localnic care a deprins rânduiala şi el se duce să facă noi prozeliţi.
Mi-a atras odată atenţia un enoriaş cu alură distinsă care sta în genunchi ascultând cu evlavie slujba. Avea o privire blândă, smerită şi mi-a fost greu să recunosc în el pe Valer, demonizatul. Mă uitam la el cât a îmbătrânit, închipuindu-mi de câtă suferinţă avusese parte zicându-mi că la rândul lui, tot aşa trebuie să mă fi văzut şi el pe mine. După slujbă, stăm de vorbă.
- Am suferit mult. Gândul rău a căzut asupra mea ca o piază de care nu mai puteam să scap.
Erau dimineţi în care mă trezeam cu gând de ceartă sau de bătaie. Şi ieşeam în calea răului care trebuia să mi se întâmple. Pe preot îl vedeam cu coarne şi-mi venea să-l scot afară din Biserică, ziceam că fac un lucru bun. Mergeam pe stradă şi când venea o maşină din faţă, exact înainte să ajungă în dreptul meu, auzeam: Acuma, brusc, sări în faţa ei! Alteori stam la masă, îmi cădeau ochii asupra cuţitului şi parcă auzeam în mintea mea pe cineva spunând: - Cuţitul, uite-l, pune mâna pe el. O dată şi gata!
Ca să mă păzesc, o rugam pe soţie să taie ea pâinea, fără să îi mai explic de ce. Tai-o tu, bărbatul trebuie să taie pâinea la masă, nu femeia, îmi spunea ea. Într-o zi m-am trezit cu cuţitul în mână. De ce l-am luat că nu-mi trebuia la nimic? L-am privit atent. Era foarte bine ascuţit. Eram încordat. Începusem să tremur. Am căutat un cleşte şi i-am rupt vârful. Nici nu o să vă vină să credeţi: m-am liniştit dintr-odată şi îndemnul diabolic a dispărut definitiv din mintea mea. Uite, mi-am zis eu, că orice cui îşi are cuiul său. Uite că ispita nu este mai tare ca omul, când înţelege şi are voinţă. Altădată mă aflam în Bucureşti la cumnata mea. Mi-a zis să am grijă de copil cât lipseşte ea de acasă. O fetiţă de doi anişori. Locuiau la etajul opt. Credeţi-mă că nu am putut rezista ispitei care m-a prins atunci dintr-odată:
- Ţine copilul în braţe şi trece-l dincolo de balcon. Îl ţii în braţe şi atât! Trece-l! Trece-l! Trece-l! Am căutat o oglindă şi m-am privit.
- Ce vrei să faci?
Aveam privirea tulbure, doar vârtejuri care se învârteau fără încetare. Privire de om nebun, ce mai. Am zis că voi fi în stare să trec cu bine proba la care eram din nou împins fără voia mea, că altminteri nu mai era chip să scap de gândul ăsta nenorocit. Zis şi făcut. Am strâns din dinţi, am trecut fetiţa de marginea balconului şi cu braţele încleştate am adus-o înapoi. Iarăşi am simţit că mă liniştesc dintr-odată şi de atunci până astăzi nu am mai auzit niciodată în mintea mea îndemnul acesta. Altădată m-am trezit că-mi pusesem singur funia de gât şi o agăţasem de mânerul ferestrei. Apoi a intrat în cameră un băiat tânăr, îmbrăcat în negru, cu o furcă în mână pe care o repezea cu toată puterea spre mine. M-am dat înapoi până când s-a întins funia şi atunci dacă am văzut că nu mai am scăpare, am urlat din toată puterea mea:
- Nuuuu!
Şi parcă m-am trezit dintr-un coşmar, tânărul dispăruse iar eu stam cu funia agăţată de gâtul meu, gata gata să-mi pun capăt zilelor. Şi multe, multe altele de care, credeţi-mă, nu le-aş dori nici duşmanilor să aibă parte de ele.
Cel mai greu a fost însă descătuşarea la exorcizare. Mulţi preoţi s-au rugat şi s-a milostivit Dumnezeu de mine. Peste trei săptămâni de rugăciuni şi acum mă simt bine. Simţeam că e gata să se rupă ceva în mine, ceva care trebuia să iasă, dar care nu voia.
Aşa cum am văzut eu odată un om mut care se plângea prin semne şi sunete nearticulate că nu vor ai lui să-l ducă la spital să se facă şi el sănătos. Mormăia nemulţumit şi cu lacrimi în ochi arăta că acolo la spital o să-l taie, o să scoată afară răutatea din el pe care să o arunce departe şi o să-l coasă la loc. Asta a fost senzaţia de care mi-am adus aminte în momentul eliberării.
Răsuflă uşurat. Cei care au mai asistat la explicaţii, îşi fac semnul crucii şi se depărtează în linişte.
Ne despărţim promiţându-ne să ne mai vizităm.

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de ion untaru pe Septembrie 1, 2009 la 5:42am
Abbilbal,
Foarte mulţumesc pentru vizită şi urări. Toate bune.
Comentariu publicat de abbilbal pe August 31, 2009 la 7:45pm
"Ne despărţim promiţându-ne să ne mai vizităm."

Noa, sara bună !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor