Vasile Ernu conferențiază la Universitatea din Barcelona, luni, 19 decembrie 2011, orele 18:00


Vasile Ernu conferenţiază la Universitatea din Barcelona

Luni, 19 decembrie 2011, la orele 18.00, Vasile Ernu va susţine o prelegere cu titlul Homo sovieticus, o identitate ideologică în cadrul cursului de Master Construcció i Representació d’Identitats Culturals de la Universitatea din Barcelona.
Evenimentul este organizat de Marie France Borot şi Corina Tulbure, Universitatea din Barcelona.

Joi, 22 decembrie 2011, de la orele 19.00, Vasile Ernu va susţine de asemenea o conferinţă pe tema Despre comunism, înainte şi după „moartea” sa, alături de Rafael Poch de Feliu, jurnalist (La Vanguardia) şi autor, printre altele, al cărţii La Gran Transición, Rusia 1985-2002, Editura Planeta Critica, Barcelona.

Cu acest prilej, Ernu va vorbi despre viaţa cotidiană în URSS, avînd ca punct de plecare volumul Născut în URSS, apărut de curînd la editura Akal din Spania, cu titlul Nacido en la URSS (traducere de Corina Tulbure). Rafael Poch de Feliu va aborda tema viitorului comunismului după mitul „sfîrşitului istoriei”.

Moderator: jurnalistul Roger Mateos.

Evenimentul este organizat de Casa de l’Est, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid şi al Editurii Akal, şi va avea loc la librăria Espai Mallorca.

Născut în URSS reprezintă debutul lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010). Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. Nominalizări: Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul.

Născut în URSS a apărut în limba maghiară, la editura L'Harmattan, în traducerea lui László Noémi, cu titlul Született Szovjetunióban, dar şi la editura Hacca din Italia, în traducerea Annitei Bernacchia, cu titlul Nato in URSS.

De asemenea, Născut în URSS a mai apărut în anul 2007 la editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) şi în 2009 la editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov).
In acest an, volumul a fost tradus şi publicat în Georgia la editura Bakur Sulakauri (traducere de Gaga Lomidze).

Cartea este în curs de apariţie la editura Claroscuro din Polonia.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

În 2009 publică la editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, în curs de apariţie la editura Ad Marginem din Rusia şi la editura Hacca din Italia. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009)şi a primit Premiul Tiuk! 2009.

Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

Vizitaţi şi paginile web ale autorului: www.ernu.ro / www.nascutinurss.ro.

Vizualizări: 137

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Decembrie 19, 2011 la 1:36am

         Nu ma bag si aici dar daca tousi sant tolerat intr-un fel imi iau indrazneala de a spune ca si eu ma gandeam si ma tot la scrieri despre "si" despre "de". Una dintre povesti are titlul " Eu, Comunismul si Revolutia". De-oi (?) mai avea timp o  voi pune pe hartie sa vad ce iese, daca ajunge pela vre-o tiparnita. In directia asta am sa-mi pun cat de curand CV-ul in blogul meu la Reteaua Literara si in celelate locuri pe unde sant "bagat" ca bagaret, cum ma botezat cineva. Am mai pus intrebari despre autori si scrieri legate de perioada innainte si dupa `"89". Am primit si raspunsuri la intrebarile puse,insa mai astept inca la cele n-am primit raspuns. Sant rabdator din fire la multe si de toate. Mi-am facut prezenta cu randurile de azi fiind vorba de tara in care m-am nascut, muncit si trait pana in 1980. Dupa anul asta n-am strers-o din cap precum cetatenia pentruca originea fiindu-mi bagata in sange nu  pot s-o pot da deoprate pentruca mi se incheaga sangele in vine si se duc si putini ani pe care-i mai am. Traesc oarecum bine pe unde sant dar si in tara de unde am plecat n-am trait chiar atat de rau. Am mai spus-o ca daca veneam singur ma spanzuram pentru prostia facuta iar daca stiam atunci ce am stiut aici dupa 30 si ceva de ani bu paraseam Romania chiar daca o duceam o leaca mai rau. Ma opresc aici luat de poveste.

Comentariu publicat de Angela Aramă pe Decembrie 17, 2011 la 10:26pm

Vasile Ernu este şi unul dintre organizatorii Zilelor literaturii române la Chişinău, un eveniment care de doi ani deja adună aici scriitori de valoare de pe ambele maluri ale Prutului!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor