Mi se pare că timpul în care trăim este marcat de înțelesul acestui cuvânt, care în limba română încă nu există... care, poate, nici nu va exista. El nu este absolut original. A mai fost folosit, tot ca titlu, dacă nu mă înșel, dar în altă limbă. Oricum, se pare că el se încăpățănează să-mi rămână în conștiință.

IDEOLOGIA este o formă de dictat intelectual în care avem ocazia să nu ne simțim siguri (măcar și doar prin gândire). Asta aparent! Este un adevăr redus la o lozincă – un adevăr care ne este prezentat, sau ni-l prezentăm singuri, la megafoanele din afara sau dinăuntrul nostru.                     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          VIDEO - este arta cea mai nouă, foarte interesantă în opinia mea, și - în același timp –, putând fi la fel  de penibilă ca celălalte forme de artă, când sunt penibile, prin mijloacele cu care ea manipulează.

vIDEOLOGIA – cu grafierea pe /prin care  am încercat să o sugerez – este, prin urmare, reunirea celor doua categorii VIDEO și IDEOLOGIE - și nu video-logie, adică vreo știință a imaginii sau a realizării captării imaginii. Prin această reunire am încercat să sugerez calitatea lumii în care trăim, o lume variind minor între originalitate și clișeu, variind în funcție de capacitatea noastră de a fi curioși, de a fi atenți, de a fi, deci! Lucrurile se modifică – diabolic, ar spune un om din alte vremi – profitându-se de neatenția noastră, profitându-se de volumul la care îngăduim să ne fie prezentate lucrurile,  de insistența cu care ni se face această prezentare, de oboseala care ne-a cuprins deja când ne sunt prezentate, de obsesiile formate în mințile noastre - profitându-se de oboseala neatentă care ne-a cuprins.

IDEOLOGIA pare o știință bazată pe o singură idee, sau pe un singur set de idei. În scurtă vreme ea se dovedește a părea că este o știință, ea se dovedește a fi o punere în scenă a unei idei. O punere în scenă care unora le pare interesantă, alții nici nu se uită la ea, iar altora li se pare periculos să se exprime față de ea. (A se vedea crimele savarsite in numele ideologiilor in secolul trecut – un secol al ideologiilor – pentru a se vedea despre ce încerc să vorbesc cu mijloace poetice și oarecum teoretice.)

VIDEO –  este un prefixoid, un fals prefix. Se numește așa pentru că are sens atât singur cât și în contextul în care se compune, este deci, rădăcina unei familii de cuvinte, dar și un cuvânt în sine. Cuvântul este plin, puternic, exprimând o multiplicitate (sunt tentat să spun multipolaritate) de sensuri. Prin repetarea lui – până la saturație sau dincolo de ea, - el -  ca orice cuvânt folosit prea mult - s-a banalizat, refuzând să ne mai poarte cu gândul la arta video și ducându-ne pe tărâmurile cele - mult prea adesea – plictisitoare, ale clipului video. (Cine știe, poate chiar acest lucru îi dă înțelesul întreg).

LOGOS - Termen care definește cosmosul dar și gândirea în întregimea ei, dicursul cel mare, infatisarea, chipul lui Dumnezeu, rațiunea dupa care toate se așează și ordonează spiritul. El poate însă însemna și un discurs, unul oarecare până la urmă.

... eu iau cuvântul cel nou, cuvântul cel  inexistent încă prin DEX, îl iau altfel. De aceea am grafiat cuvântul vIDEOLOGIE cum l-am grafiat, iar teama de ridicol, ivit din supraexplicitare, în cazul folosirii VIDEO-IDEOLOGIE a fost hotărâtoare (nu teama de un ridicol față de ceilalți, ci ridicolul față de lucrul aflat în discuție). Absența elementului poetic (atât cât este el poetic) m-a îndemnat să îl scriu așa cum l-am scris.

vIDEOLOGIA este deci ciocnirea celor două câmpuri de realitate  și nașterea unuia nou. Este o nouă formă de realitate văzută pe o anumită lungime de undă.

Rămâne însă, o bucățică de înțeles care este artă.

Vizualizări: 180

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de virgil untila pe Noiembrie 2, 2017 la 2:49am

stimate domnule Apetroae

acestea nu sunt incercari! sunt reusite! :) insa trebuie organ pentru ele! si pentru NOU!

stima!

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Iunie 9, 2017 la 3:26am

Cuvântul ”ideologie” nu trebuie blasfemiat și îmbrăcat în lințoliul sacrificial al ”ideologiei materialiste - socialiste”... Se decriptează din ”eidos-ul” lui Platon, ca principiu al gândirii și cunoasterii intelective, atât exterioare, dar mai mult interioare a entivului  capabil de reflectare in fatum și raportare gnomică și ontică la universal... A fost abordată cu interes și succes de Hume, Berkeley, Kant, Mach și sub forma dialecticii ideilor și a spiritului rațional și irațional de Locke, Fichte, Scheling, Hegel, Muller, ...Pearson, Husserl.., L. Blaga...  Încercările dumneavoastră sunt interesante... Gheorghe Apetroae, Sibiu

Comentariu publicat de Caracas Mircea Florin pe Aprilie 21, 2017 la 9:25pm

Hristos a înviat! La mulţi ani!

Comentariu publicat de virgil untila pe Aprilie 19, 2017 la 10:06am

public textul asta - acesta, daca preferati - ca pe un cadou pe care mi-l fac mie, si dumneavoastra, de ziua mea. este textul de deschidere al volumului la care lucrez in prezent. sper sa placa! doar sunteti persoane destepte! :)

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor