Ştii care e visul cel mai mare al Lenuţei? Nu?
Ehhhhhha ... ce mai vis...
Îl visează zi şi noapte . Numai ce nu face pentru ca acesta să devină realitate: şi vesela spală , şi cu bobocii la baltă merge , şi ograda o mătură... .
Ca să vadă că e hărnicuţă chiar şi praful din drum îl mătură. N-ai văzut ca mătuşa Natalia ,vecina, s-o laude faţă de tata şi acesta sa-i împlinească visul...
Ce-i drept Vasilică şi Ionuţ se vor supăra că nu mai este praf în drum . Cum vor călări ei mătura popii dacă nu rămân în urmă nori de colb ca la avioanele reactive ? Ei , dar nu-i nimic. Îi împacă ea . Le dă o poală de cireşe şi uită de supărare. Cireşele sunt visul lor . Al ei , însă...
Ce mai vis...
Mereu o furnică în minte . Chiar şi atunci când toti se duceau pe toloacă să se joace
de--a ţurca , visul ei o oprea acasă ,ca nu cumva să-l supere pe tata şi acesta va zice că nu are bani .
Oare ce treabă bună să mai facă pentru ca să i se implinească visul ? Uite că aseara i-a venit in cap ce să mai facă – placinte . DA , plăcinte . Iubeşte tata placintele cu branză . Drept că nu stie cum ajunge brânza in plăcintă , dar nu –i bai , se poate şi fără brânză . Zis şi ...aproape făcut .
Umplu cu făină covăţica , turnă apă ş i gata . Ba nu, mama mai pune sare şi botcală . Acum ,cand a asudat cleampa de la uşă cât a frământat , (aşa a învăţat-o bunica) a pus aluatul la soare pentru a creşte . Şi ce- a mai crescut ...A umplut incă 2 castruli şi o tigaie şi tot mai creşte . Ce să facă cu atâta aluat? Aha , salvarea sunt cei trei porci cărora azi uitase să le dea buruian . Erau ei flamânzi , dar nu şi proşti . Cine mănâncă aluat crud? Ce-i de făcut? Dacă vede mama aluatul - gata cu visul ei . În sfârşit, un gănd sănătos i-a venit in capul grizonat de făină – să ingroape aluatul sub nucul din grădină . Măăăăi ce fată deşteaptă.. . S-a dus , a săpat o groapă bunicică , mult mai mare ca aceea unde a ingropat farfuria stricată şi a îngropat mai tot aluatul . A lăsat de doua plăcinte : una pentru tata şi alta pentru mama. S-a uitat la oră şi a pornit repede la treabă. Cât se vor coace in tigaie plăcintele - să spele coarda fântânii de aluat, că nu e frumos să vadă lumea , să măture făina de pe prispă , să dea găinele din coteţ afarţ , că a uitat s-o facă dimineaţa si ...
Ce mai miros de placine...
Drept că una s-a ars , dar nu-i nimic . Lui tata îi plac plăcintele . Lui i-o va da . Unde mai pui ,ca el vine primul de la lucru . S-a deschis portiţa . Vai , a uitat să steargă de aluat si mânerul ei . Il vede pe tata cum se uită întrebător la palma lui . A ieşit repede cu plăcinta inainte si i-a intins-o. Tata a făcut un zâmbet de zile mari si i-a zis : ,, Gospodina tatei , gospodina ...”
Era în al nouălea cer de fericire . Unde mai pui că tata a pus-o pe umerii lui vânjoşi şi vedea hăt până la mătuşa Natalia in ogradă Dar vai... Grivei nu mai era negru ... Avea pete albe pe la botisor, Iar in jurul nucului era întins , ce credeţi ? Daaaaaa , tot aluatul ... Ce-o să fie??? Unul Dumnezeu stie , ea insa stie că visul ei o să rămână doar vis ...
S-a coborat de pe umerii tatălui şi s-a dus să-l certe pe Grivei -arheologul .
Deodată se aude vocea veselă a mamei , chemand-o . Se porni obosită şi niţel fricoasă , dar, cum o văzu pe mama fericită , pe loc îi trecură toate . Oare ce bucurie are ? Doar ei nu i-a dat placintă? Şi tata e mai vesel precum era . E bine . Azi nu o vor certa , chiar dacă spune de aluat .
O luă tata in braţe , o ridică sus , o plimbă putin cu avionul si, in sfarsit, îi spuse :
-Stii , Lenuţo , vei avea o surioară ...
,,O, Doamne ! Uite că mi s-a împlinit şi visul . Ce inseamna să faci plăcinte , chiar dacă nu ştii cum se pune brânza în ele ...” , îşi zise fericită Lenuţa şi o zbughi la mătuşa Natalia să-i spună vestea.

Vizualizări: 100

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de GOGA GR. CONSTANTIN pe Decembrie 6, 2011 la 8:45am

O placinta cu ravase,

Delenuta-n nuca verde,

Se mananca in orase

Cand la sate ea se pierde...

.

O Tandala tandaleste

Intr-un vis de gospodina

Si apoi ea se mandreste

Cu o coca in gradina....

 

Creste coca in pamant,

Da afara cam obraznic;

Iar Grivei,  in juramant,

S-a-mbuibat, ca la un praznic.....

 

 

Comentariu publicat de Morariu Elena pe Decembrie 6, 2011 la 6:59am

-Stii , Lenuţo , vei avea o surioară ...un ajutor de nădejde pentru când vei mai face plăcinte. Numai că tu vei fii mai mare şi ai să-i povesteşti râzând despre primele plăcinte făcute de tine.

Parcă o vedeam cum îngropa aluatul sub nuc.

Comentariu publicat de GOGA GR. CONSTANTIN pe Iunie 17, 2011 la 9:35am

Visul tau sa se-mplineasca,

De Lenuta Delenuta

S,i in carte sa sporeasca,

Poezia, ta, mandruta!...

Comentariu publicat de GOGA GR. CONSTANTIN pe Iunie 15, 2011 la 2:29pm

Si-a vazut visul cu ochii...

Lenuta Delenuta!

Comentariu publicat de GOGA GR. CONSTANTIN pe Iunie 10, 2011 la 1:18am

Si-a vazut visul cu ochii, a facut maica-sa plod,

La placinte inainte si la razboi, huta, huta!

Grivei s-a albit sadea, cu faina cea din pod,

Ea da-n sat, fuga fuguta....are sora-acum Lenuta!...

Comentariu publicat de Elena Lucia pe Iunie 5, 2011 la 12:58pm

Multumesc , Rodica . esti prima care  a oprit ochiul asupra textului meu . 

Cu prietenie Elena lucia

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor