WHO THE FUCK IS ADRIAN COSTEA? (III). "Colosalul"

Urmăresc cu atenţie şi mirare toate “scamele” rămase pe internet din colosalul scandal Adrian Costea. Pentru că a fost cu adevărat un scandal uriaş, care face, prin aceasta, trimitere la dimensiunea personajului. În majoritatea declaraţiilor şi abordărilor publice importante ale celor care l-au cunoscut cât de cât (chiar şi a celor care-l dezavuau – şi au fost mulţi!) există un soi de rezervă respectuoasă, uneori admirativă, alteori temătoare, în a-l acuza tranşant.

Altfel, tot ce ştim despre Adrian Costea e că a fost un escroc, care a furat banii ţării. Nu putem accepta, nici măcar ca ipoteză de lucru, varianta nevinovăţiei sale. Ceea ce încurcă destul de mult lucrurile, pentru că foarte multe nu se mai leagă. În primul rând, nu putem înţelege personajul. Şi nu-l putem înţelege pentru că ne lipseşte sistemul de referinţă, precedentul.

În al doilea rând nu înţelegem logica faptelor. Bombardaţi zilnic cu găinării “de partid şi de stat”, nu mai avem noţiunea colosalului, decât în varianta lui malefică, distructivă. Ni s-a format, la nivel de conştiinţă socială, reflexul pavlovian că măreţia este neapărat megalomanie. Iar dacă ceva se prefigurează a fi uriaş, automat suntem tentaţi să-l plasăm în zona întunecată.

În cazul lui Adrian Costea e posibil ca aşa să stea lucrurile. Să fie un paranoic bolnav de vise colosale. Şi ar fi neîndoielnic aşa, dacă totul ar rămâne la nivelul minţii, al fantasmelor personajului. Dar când fantasmele se mută în planul realităţii, iar realitatea le confirmă, problema nu se mai poate tranşa nici medical, nici „găinăreşte”, după algoritmul micilor şmenuri cu care suntem obişnuiţi.

Acţiunile lui Adrian Costea în România au fost colosale, dincolo de aspectul lor negativ sau pozitiv. A ţinut în viaţă, a instruit şi a manipulat cel mai toxic partid din istoria primului deceniu al „democraţiei” româneşti (PDSR), l-a rupt în două când s-a supărat, creînd APR-ul, a avut în mână toate activele României (în timpul lui Emil Constantinescu), a realizat cea mai monumentală monografie în imagini a României („Eterna şi fascinanta Românie”), într-un tiraj uriaş.

Cartea nu a fost pentru publicul larg, ci pentru elita lumii, care conta în acel moment pentru relaţiile României. 45.000 de exemplare au ajuns la toate structurile puterii, instituţiile şi personalităţile publice din toate statele Americii, 12.000 de exemplare la instituţiile din România (plus 4.000 de exemplare la personalităţi) şi alte 1.500 de exemplare la ambasade. Fiecare carte (în greutate de 4,7 kg) era pusă într-o supracopertă-casetă învelită în pânză de in roşie, cu numele României în relief, în foiţă de aur, totul fiind introdus apoi într-o altă cutie, cu pereţi dubli. Pachetul, în greutate totală de 7,7 kg, era însoţit de o scrisoare personalizată şi semnată de Adrian Costea, pentru fiecare destinatar în parte. A fost o campanie imensă, costisitoare şi foarte precis targetată, de promovare a României… Şi totuşi, în spaţiul public din România nu se ştie aproape nimic de substanţa acestei cărţi. Iar cei care ştiu – tac. Toate fotografiile au fost făcute de Adrian Costea (există o arhivă de 44.000 de negative), pe parcursul a 80.000 de kilometri parcurşi prin ţară, în perioada 1992-1996.

În 1999 a fost arestat preventiv la Paris (în urma unui denunţ anonim din România), iar exemplarele care trebuiau să ajungă în celelalte state ale lumii n-au mai fost trimise. Totul a costat 13 milioane de dolari, finanţare personală, din care 4,7 milioane de dolari publicitate cumpărată de Bancorex. Aceasta e varianta lui Adrian Costea. Varianta publică este că a furat banii de la Bancorex. Dar indiferent cum stau lucrurile, anvergura acţiunii e colosală.

Arestarea, pentru capete de acuzare care l-ar fi închis pe viaţă (printre care şi crimă contra umanităţii), ancheta care a durat 9 ani şi procesul de la sfârşit (care au costat statul francez 40 de milioane de euro), pentru ca, la sfârşit, inculpatul să fie condamnat pentru că a cheltuit prea mulţi bani din propriile firme, totul este de o anvergură neverosimilă. Putem emite următoarea judecată: dacă a fost vinovat şi a reuşit să înfrângă justiţia franceză, înseamnă că puterea sau inteligenţa lui au fost colosale. Dacă a fost nevinovat, nedreptatea care i s-a făcut a fost colosală. În tot acest timp a suferit 18 operaţii de cancer, ceea ce iarăşi depăşeşte limitele firescului.

Acest ins ciudat, megaloman, paranoic, supermalefic sau toate acestea la un loc (acceptând interfaţa publică), dar extraordinar de creativ şi pe care-l caracterizează, în tot ce face, COLOSALUL, s-a întors în România pentru a face un lucru la care nimeni nu se aşteaptă şi nu-l crede: sculptură. Nu-l cred, de fapt, cei cu care a “colaborat” din 1992 până în 1999 – politicienii şi politrucii – care nu au ştiut nimic despre dimensiune sa artistică. Majoritatea vor avea, desigur (dacă nu au avut déjà), reacţia ţăranului care a văzut pentru prima dată girafa: “Aşa ceva nu există!”

Rămâne de văzut dacă acest ultim gest afirmativ al lui Adrian Costea (o expoziţie de sculptură care să-l reconsacre într-un domeniu esenţial, abandonat în 1992, în plină glorie) va mai avea dimensiunea faptelor sale de până acum.

“Epur si muove” – sculptură în oţel argintat, de Adrian Costea


Citeşte şi articolele: “Fascinanta revenire a unui artist plastic de talie mondială: Adria..., “Who The Fuck Is ADRIAN COSTEA?” şi “WHO THE FUCK IS ADRIAN COSTEA? (II). Elefantul din cutia de chibri...

 

Sursa: www.certitudinea.ro

 

 

Vizualizări: 421

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Smaranda Dan pe August 16, 2011 la 11:02am

părerea mea ar putea să pice precum satârul.

dar să-mi fie iertată brutala sinceritate - sculpturile alea sunt de-a dreptul groteşti. arată ca nişte trofee pentru niscai campionate locale de fotbal.

Comentariu publicat de Nitu Constantin pe August 2, 2011 la 4:28pm

Vad ca mesajele apar "pe ochi frumosi"!

CETITORIUL

Comentariu publicat de Marina Stefan Zoltan pe August 2, 2011 la 2:52am
... va lucara sub indrumarea sa. Precizare: multi arhitecti "cu patalema" ar da ani din viata ca sa lucreze cu Zaha Hadid. Consecinta: "Eterna si fascinanta Romanie"pierde pe "rupte" talente si capacitati intelectuale, practic irecuperabile. Asta si multe altele, pe care le cunoastem dar adeseori nu le recunoastem, fac parte din "Eterna si fascinanta Romanie". Arama, chiar poleita cu aur tot arama ramane. Mai devreme sau mai tarziu va iesi la suprafata.
Comentariu publicat de Marina Stefan Zoltan pe August 2, 2011 la 2:36am

Nu am vazut cartea. Nu era destinata "publicului larg". Deci, fireasc, nu am tinut-o in mana si, evident, nu am rasfoit-o. Ceea ce stiu/imi amintesc este ca a curs multa cerneala pe acest subiect. Verdictul unor jurnalisti de investigatii a fost - escrocherie. La vremea respectiva a fost considerata ca o mega. De atunci, evident, au aparut altele. Si mai "mega". De-aia e fascinanta Romania. Pentru "eternitatea" escrocheriilor. Una mai mega decat alta.

Nu stiu "who thw fuck is... tailandezul din pivnita". Dar daca e vorba de cunostintele de operare pe calculator nu tailandezii sunt cei mai buni. La acest capitol (si nu umai) romanii sunt printre CEI MAI BUNI. Si NU e vorba de pirateria electronica! Cand am pomenit de modelare/proiectare in 3D, nu am facut-o in sens peiorativ. Am specificat asta. A te folosi de calculator si de nenumaratele programe, este deja o necesitate intru usurarea muncii de creatie si nu numai . Sau, cal putin, a unei parti a muncii. Indiferent cat de simplu  sau de sofisticat este un program, calculatorul este un obiect fara valoare pentru cel care nu stie sa-l foloseasca. Indiferent daca esti propriul tau "tailandez" sau ai vreo cativa prin pivnita sau debara, totul porneste de la o viziune - urmata de o schita care, cel putin deocamdata, se realizeaza tot prin mijloacele traditionale: creion, carbune, tus, pastel, creta, etc. Dupa care, fie ca esti propriul tau "tailandez" fie ca apelezi la "tailandezii" din dotare se face/se poate face simularea pe calculator. Nu este nici rusinos nici degradant. Din contra. Daca am facut referire la "modelarea" pe calculator am facut-o din urmatoarele considerente: -1) Adrian Costea isi poate permite sa aiba la dispozitie baieti care sa- i faca simulare pe calculator. Daca prefera mestesugul traditional, jos palaria, -2) Faptul ca Audi, sa zicem, "se gesteaza" pe calculator si se "naste" cu ajutorul robotilor (aproape 100%) nu scade cu nimic din geniul designerilor. Din contra. -3) Adrian Costea in compozitiile sale utilizeaza cu precadere volumele pure (cilindru, sfera, piramida, conul, etc.) sau particulare (fusul, discul, etc. rezultate prin "prelucrare" din cele pure sau "primitive" -asa sunt denumite in programele de modelare 3D) m-a dus cu gandul la calculator. Dar, am precizat asta, nu scade cu nimic subtilitatea compozitiilor. Un gand: faptul ca "Masa tacerii" lui Brancusi este realizata din volume pure nu-i scade valoarea. Din contra. Pentru asa ceva e nevoie de geniu. De geniul lui Brancusi. Un alt gand: Vizionarul Brancusi, care a "zburat" peste secolul sau, "azi" ar fi apelat la calculator? Ca instrument de lucru. Grea intrebare. Pentruca geniul creator nu se masoara in pixeli. Doar unele palme, sau mai precis, una. Si aia, cu dosu'. Dosu' palmei, desigur.

Cat despre legatura dintre "Eterna si fascinanta Romanie" si celebra Zaha Hadid - o scurta poveste "rupta" din "Eterna si...". Un student in anul 4 la Arhitectura (6 ani de studiu plus licenta, plus 2 ani de stagiatura, plus examen pentru dobandirea dreptului de a "profesa liber") a beneficiat prin programul Tempus, de o bursa la o universitate din Europa. Franta, sa zicem. La revenirea in tara (europeana, sa zicem), surpriza! Conform "eternei si fascinantei birocratii romanesti" nu i se recunosc (nu e singurul) examenele din Europa(?). Franta, sa zicem. Ba, mai mult, trebuie sa recupereze (toti studentii "reveniti" trec prin asta) TOATE examenele "restante" de aici, din "Eterna si...". Contrar altor studenti "reveniti", respectivul tanar REFUZA (pana acum, dupa stiinta mea, singurul) sa-si dea examenele. Drept pentru care, posteaza pe internet cam tot ce stie sa faca (compozitie arhitecturala, urbanistica, peisagera, etc.), dar si in ceea ce priveste cunostintele in programele Archicad, Artlantis, 3D Studio Max. Urmarea: Zaha Hadid l-a "luat" la compania sa. In schimbul finantarii studiilor pana la licenta si, evident, si "dupa", acest (fost, de-acum, student in "Eterna...") v

Comentariu publicat de ELENA GHIRVU CALIN pe August 1, 2011 la 5:04pm
Unde-i dezbaterea? Intamplarea face ca eu am auzit de Adrian Costea, l-am si vazut la diverse emisiuni pe televiziuni, si nu mi s-a parut un escroc. Eram uinita ca un roman din Franta, si eu am cunoscut multi romani stabiliti in Franta de multa multa vreme, era hotarat sa vorbeasca lumii de frumusetea eterna a Romaniei. Cam asta mi-a atras atentia. Mie mi-a placut titlul Frumoasa si Eterna Romaniei. Dar Costea era o exceptie. Romanii sunt snobi din nascare. le place tot ce-i strain chiar daca e ceva derizoriu , ceva gen Sanda Brown si trec nepasatori pe langa  o valoare autentica romaneasca.. Romania e o tara cu locatii turistice minunate. Dar nu avem manageri si nici noroc de conducatori buni. Ghinionul lui Costea a fost Ion Iliescu si faptul ca a intalnit numai romani dornici de hotţii. Altminteri omul părea sa aibă un gram de nebunie pentru a se angaja la asemenea lucrări cam prea colosale pentru micimea si meschinăria romaneasca.
Comentariu publicat de Miron Manega pe August 1, 2011 la 4:22pm
Ba da, o poti face oricum, numai sa aiba tensiune mesajului corespunzatoare. In cazul de fata exista o lege a simetriei intre intunericul imaginii anterioare si lumina descoperirii recente. E un soc. Orice soc declanseaza o exclamatie. O exclamatie e spontana, poate fi o injuratura. Am evitat violenta unei reactii romanesti spontane si am folosit-o, eufemistic, pe cea englezeasca. E o intreaga filosofie a discursului aici, dar nu cred ca are rost sa o expun. Dar, pe scurt, daca as fi dat titlul pe care mi l-ati sugerat, nici jumatate din cei care au citit acest text (si pe celelalte referitoare la acelasi subiect) nu l-ar fi citit, poate nici dumneavoastra. Or, scopul era sa provoc, sa enervez, sa atrag atentia, sa declansez dezbatere. Se pare ca am reusit.
Comentariu publicat de ELENA GHIRVU CALIN pe August 1, 2011 la 4:12pm
daca vrei sa reabilitezi numele cuiva nu incepi cu Cine ...-i cutarica?
Comentariu publicat de Miron Manega pe August 1, 2011 la 4:02pm

Nu.

 

Comentariu publicat de ELENA GHIRVU CALIN pe August 1, 2011 la 3:41pm
Singurul lucru care imi displace e titlu. De ce Who the fuck is etc.? Nu era mai bine: Cine-i Adrian Costea?
Comentariu publicat de Miron Manega pe August 1, 2011 la 12:28pm

Pentru Marina Stefan Zoltan: Ati vazut vreodata cartea? Ati tinut-o in mana? Ati rasfoit-o? Megaescrocherie? Poate. Asa am crezut si eu. Dar daca e o victima? Personal, cred ca-si merita neintelegerea. A tinut in viata un criminal (Ion Iliescu), fara de care Basescu nu ar fi fost posibil. Dar ca e un mare artist n-am nicio indoiala. Referintele in publicatii de specialitate (L'Oeil), lucrarile actuale (indiferent daca la face el sau "tailandezul din pivnita, desi cred ca mergem prea departe cu teoria conspiratiei), marii miliardari ai lumii care i-au cumparat lucrarile, pe vremea cand era doar sculptor si designer trebuie sa aiba vreo relevanta, nu? Sau, cu voia dumneavoastra, modesta cercetare a unui ziarist-scriitor... E posibil sa ma fi platit pentru insistenta cu care scriu despre el (sunt nevoit sa accept aceasta interpretare), dar e posibil sa nu (corect e sa aiba o sansa si aceasta ipoteza de lucru). Dar daca e adevarat tot ce scriu eu - si raman singurul care face asta - nu va fi interesant in situatia in care se dovedeste ca am dreptate? In acest moment sunt singurul care stie si vorbeste. Sunt si din cei care stiu si tac.

 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor