Mult timp în anii copilăriei ascultam un disc, cu 2 melodii, viteza de redare pe pick-up 78... Era acolo o voce care mă fascina, deşi nu eram un cunoscător în ale muzicii... Întâmplator, total întâmplător, după vreo 40 de ani, am regăsit pe internet câteva video-clipuri cu imagini ale vocii care mă cucerise (discul editat pe-atunci avea o copertă de hârtie cu niste desene bizare)... După mai multe căutări, m-am decis să-i dedic câteva însemnări...
Yma Sumac (n. 13 septembrie 1922, Ichocán, Cajamarca, Peru – d. 1 noiembrie 2008, Los Angeles, California, S.U.A.) a fost o cântăreaţă peruviană.
Este recunoscută pentru vocea sa, de un ambitus impresionant (de cinci octave, care a făcut-o una dintre cele mai frumoase voci ale timpurilor moderne). Poreclită „Pasărea cântătoare peruană” sau „Privighetoarea Anzilor”, ea a cucerit milioane de admiratori începând de la mijlocul anilor ‘50. A fost o emblemă a muzicii uşoare americane în deceniul 1950; din anii 1960 până în optzeci, apariţiile sale au fost sporadice. Muzica Ymei Sumac a trezit interesul generaţiei tinere în anii 1990, acest fapt determinând reeditarea discografiei ei pe CD.
Numele de naştere al cântăreţei este Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo. Yma Sumac este un nume de scenă inspirat de numele mamei cântăreţei; sintagma se traduce „cât de frumos!” din limba quechua. Numele de scenă mai este întâlnit sub formele: Imma, Ymma sau Ima şi Sumack, Sumak sau Sumaq.
Cântăreaţa, care avea un registru de 5 octave, a ţinut concerte şi în România (1961).
Yma Sumac a murit de cancer la colon, într-un centru de îngrijire pentru persoanele în vârstă din Los Angeles, oraş în care a locuit în ultimii 60 de ani. Cântăreaţa prefera versiunile stilizate ale cântecelor populare din America de Sud.
Pe lângă vocea absolut remarcabilă, Sumac a impresionat prin frumuseţea ieşită din comun. Se îmbrăca în haine tradiţionale şi susţinea că este urmaşa împăraţilor incaşi. A avut milioane de admiratori în întreaga lume.
Primii ani
Cântăreaţa s-a născut al şaselea copil într-o familie de indieni (în care tatăl avea în parte sânge spaniol) şi a fost crescută în tradiţia quechua. Familia tinerei s-a mutat în oraşul Lima, moment în care ea s-a înscris în Compania Peruana de Arte. În 1942, se va căsători cu conducătorul companiei, Moises Vivanco. Sub denumirea The Inca Taqui Trio, cei doi se stabilesc în 1946 la New York şi se produc alături de verişoara cântăreţei, Colita Rivero. Formaţia va câştiga prestigiul local în următorii ani.
Activitate muzicală
Cariera solo a cântăreţei începe în anul 1950, când ea semnează un contract cu casa de înregistrări Capitol Records. În acelaşi an este lansat primul disc al Ymei Sumac, care câştigă popularitate în scurt timp chiar şi în lipsa unei campanii publicitare intense. Muzica interpretată de Sumac pentru mult timp va fi compusă sau aranjată de soţul ei, muzicianul Vivanco; se abordează folclorul muzical peruvian din prisma muzicii uşoare promovate de Hollywood în acei ani. În 1951, cântăreaţa debutează pe Broadway, în muzicalul Flahooley. Va participa şi în calitate de actriţă de film, mai întâi în pelicula Secretul incaşilor (1954, r. Jerry Hopper), unde o întruchipează pe cântăreaţa Kori-Tica.
Yma Sumac efectuează turnee şi în Europa şi în cele două Americi. Totuşi, interesul publicului pentru muzica ei a început să scadă la finele anilor 1950. Ca urmare, cântăreaţa a părăsit scena la începutul deceniului următor. Înregistrează în 1972 un ultim album cu influenţe de muzică rock (la distanţă de 13 ani de la apariţia precedentă). În continuare, mai oferă câteva serii de concerte care sunt modest promovate: la jumătatea anilor şaptezeci, apoi în 1987, la New York şi Los Angeles.
Conform Allmusic, cel mai realizat album al cântăreţei este discul de debut, Voice of the Xtabay (1950), iar cea mai izbutită compilaţie este The Sun Virgin (2006). Yma Sumac a înregistrat un singur disc live în toată cariera sa – Recital (1961), la Bucureşti, în timpul unui turneu sovietic.
Imaginea cântăreţei
Personalitatea Ymei Sumac a fost una misterioasă; ţinutelor neobişuite preferate de cântăreaţă se adaugă crearea a numeroase mituri în jurul numelui ei. Atât anul, cât şi locul naşterii, nu au fost dezvăluite decât târziu – s-au propus diverşi ani din deceniul 1920 şi localităţi peruane, ba chiar şi din America de Nord. Conform unui zvon, Sumac ar fi descins din familia ultimului împărat incaş, Atahualpa – provenienţa mitului este numele de fată al mamei cântăreţei, acelaşi cu numele împăratului. Dimpotrivă, un zvon răuvoitor vehiculat în 1951 de către ziaristul Walter Winchell susţinea că Yma Sumac este în fapt numele de scenă al unei evreice din Brooklyn pe nume Amy Camus (pseudonimul fiind astfel obţinut prin citirea în oglindă a presupusului nume).
Viaţa personală
Căsnicia Ymei Sumac cu Moises Vivanco a durat din 1942 până în 1957. În acelaşi an, cei doi s-au recăsătorit, dar au divorţat din nou în 1965.
Cântăreaţa a murit în dimineaţa zilei de 1 noiembrie 2008, la vârsta de 86 de ani; se afla într-un centru de îngrijire pentru vârstnici din Los Angeles.
Discografie
Albume de studio
Voice of the Xtabay (1950)
Inca Taqui (1953)
Legend of the Sun Virgin (1954)
Mambo (1954)
Legend of the Jivaro (1957)
Fuego del Ande (1959)
Miracles (1972)
Albume live
Recital (1961)
Compilaţii
The Sun Virgin (2006)
Filmografie
Actriţă
Secretul incaşilor (1954)
Omar Haiam (1957)
Música de siempre (1958)
Las canciones unidas (1960)
Mărul (1980)
Coloane sonore
Muzica Ymei Sumac apare în următoarele filme:
Omar Haiam (1957)
Bărbaţi înarmaţi (1997)
Marele Lebowski (1998)
Aprilie (1998)
Clubul văduvelor (1998)
Evadare în Texas (1999)
Banditul din Dublin (2000)
Confesiunile unei minţi periculoase (2002)
Cuscrii (2003)
Recuperare (2005)
Metoda austriacă (2006)
Regele din California (2007)

muzica: Yma Sumac - Cueca Chilena (inregistrare live - Bucuresti 1961)

Vizualizări: 559

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Decembrie 2, 2009 la 12:32am
@Aurora Cristea - am vizitat cele 2 site-uri VITAS si sincer sunt profund impresionat de efortul depus si calitatea realizarii... Mult succes in continuare! (am incercat un abonament pe mail pe site-uri, dar nu am reusit, poate ma indrumi...)
Comentariu publicat de iakab cornelia pe Noiembrie 26, 2009 la 3:03pm
e saltareata muzica, vocea pare antrenata in natura, in spatii largi, cantand intre munti, copaci si simtind vibratiile.dar se simte vechiul, o lume a oamenilor ingusta dincolo de voce
Comentariu publicat de florentina orman pe Noiembrie 22, 2009 la 3:15pm
Va multumesc ...citesc cu interes ceea ce postati! Imi umple sufletul!
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 3, 2009 la 6:14pm
@roryta - o replică pentru "rusul cu voce de privighetoare" te invit să citeşti în însemnarea mea Vitas...
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 2, 2009 la 9:03pm
... mulţumirea şi bucuria sunt şi din parte-mi, căci umilul meu efort este luat în seamă...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor