YOM HA`HATZMAUT (Ziua Independentei Israelului), seara zilei de 5 mai 2014 - seara zilei de 6 mai 2014

Ziua Independenţei Israelului este sărbătorită în fiecare an de la înfiinţarea Statului Israel, conform calendarului ebraic, pe 5 Iyar (în acest an, mai târziu cu o zi din cauza Şabatului).

 

Ziua care precede această sărbătoare este dedicată memoriei celor care şi-au dat viaţa pentru realizarea independenţei ţării şi existenţa sa în continuare.

La data de 14 mai 1948, ziua în care Mandatul Britanic a expirat, noul stat evreiesc, Statul Israel - a fost înfiinţat oficial din părţile care au fost cunoscute sub numele de Mandatul Britanic pentru Palestina. Odată cu înfiinţarea Statului Israel, în 1948, independenţa evreilor a fost restaurată după 2000 de ani.

Hatikva - Imnul Israelului, text după poemul scris de Naphtali Herz Imber în timp ce se afla la studii în oraşul Iaşi, România, în  1877, el fiind un evreu din Zolochiv, azi Ucraina.

Ziua Independenţei este o sărbătoare de reânnoire a statului evreu în Ţara lui Israel, locul de naştere al poporului evreu. Pe acest pământ poporul evreu a început să-şi dezvolte religia distinctivă şi cultura în urmă cu cca 4000 de ani iar aici a păstrat o prezenţă fizică neântreruptă timp de secole ca un stat suveran, alteori sub dominaţie străină.

De-a lungul istoriei, dorinţa de a reveni în ţară a fost punctul central al vieţii evreieşti.

Theodor Herzl, liderul şi fondatorul mişcării sioniste, a luptat pentru recunoaşterea internaţională pentru nevoia unui stat evreiesc.

De la înfiinţarea sa, Israelul continuă să fie o Patrie pentru miile de oameni care vin, anual, spre Israel.

În 2014, Ziua Independenţei Israelului începe la apusul soarelui din ziua de 5 mai şi se termină pe 6 mai, la apusul soarelui.

Drapelul israelian este ridicat peste tot, la instituţii publice şi private, magazine, pe străzi, la maşini, la casele cetăţenilor. Fiecare cetăţean îşi pune steguleţe la case, la geamuri, maşini...în orice loc din Israel.

Ceremonia mare, de stat, pentru Ziua Independenţei, are loc în ajunul de Yom Haatzmaut la Muntele Herzl, Ceremonia Naţională a Israelului, la Ierusalim, eveniment care marchează sfârşitul Yom Hazikaron. Ceremonia implică spectacole, discursuri şi un iluminat ceremonial de 12 torţe care simbolizează cele 12 seminţii ale lui Israel, de 12 cetăţeni care au avut un impact mare asupra ţării.

Tema de Ziua Independenţei din acest an este *Femeile - Realizări şi provocări* şi cele 12 torţe de la ceremonia de deschidere de la Muntele Herzl vor fi iluminate de 14 femei din toate categoriile sociale.

Cele trei mari religii se bucură de toate drepturile democratice delimitate în Declaraţia de la Înfiinţarea Statului Israel.

În ziua următoare au loc parade şi evenimente în Israel, inclusiv militare, ceremonia pentru Premiul Israel, care este cel mai mare premiu în onoarea Israelului. Premiul Israel este dat în fiecare an, la aproximativ 10-15 persoane, în prezenţa Preşedintelui, Prim-ministrului, Preşedintele Parlamentului şi Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.

Vor avea loc multe alte evenimente, în pieţe publice, muzee şi parcuri naţionale din întreaga ţară, în oraşe şi sate. cu privire la Ziua Independenţei.

La mulţi ani, Israel!

A consemnat,

Lucreţia Berzintu 

Vizualizări: 829

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Mai 7, 2014 la 7:48am

Interesantă şi pilduitoare istorie - conştiinţa reunirii şi a revenirii în ţară, la pământul străbun,  după 2000 de ani!

La mulţi ani, Israel!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor