Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită pe 3 Mai

Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 Mai 2015

”Jurnalismul de calitate permite cetățenilor să ia decizii informate cu privire la dezvoltarea societății lor. De asemenea, funcționează pentru a expune nedreptatea, corupția și abuzul de putere. Pentru aceasta, jurnalismul trebuie să poată prospera, într-un mediu care să permită, în care pot lucra independent și fără interferențe nejustificate și în condiții de siguranță.”

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon
Directorul General al UNESCO, Irina Bokova
și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein

2015, Tema: Jurnalismul să prospere! Spre o mai bună raportare, egalitatea de gen și de siguranță media în era digitală

În fiecare an, Ziua de 03 mai este o dată care celebrează principiile fundamentale ale libertății presei; pentru a evalua libertatea presei în întreaga lume, pentru a apăra mass-media de la atacurile asupra independenței și de a plăti tribut pentru jurnaliștii care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei lor.

03 mai a fost proclamată Ziua Mondială a Libertății Presei de către Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a douăzeci și șasea sesiune a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.

Data de 3 mai comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia.

Este o dată la care trebuie să se încurajeze și să se dezvolte inițiative în favoarea libertății presei, precum și pentru a evalua starea libertății presei la nivel mondial.

Servește ca o reamintire a guvernelor de la necesitatea de a respecta angajamentul pentru libertatea presei și este, de asemenea, o zi de reflecție în rândul profesioniștilor mass-media cu privire la problemele libertății presei și eticii profesionale.

În acest an UNESCO se concentrează pe trei teme pentru Ziua Mondială a Libertății Presei.

Nevoia de "jurnalism de calitate" - raportare, care este corectă și independentă, rămâne o preocupare constantă într-un peisaj media care se schimbă din cauza evoluțiilor tehnologice și comerciale.
Dezechilibru de gen continuă în mass-media 20 ani, de la Declarația de la Beijing și a Platformei de Schimbare. Prea putine femei jurnaliști sunt în măsură să ajungă la poziții decizionale în mass-media.
A treia temă este siguranța digitală, un subiect de preocupare tot mai mare, deoarece în comunicații digitale este dificil pentru ei, jurnaliștii înșiși, pentru protecția surselor lor.


Ceremonia anuală UNESCO / Guillermo Cano World Press Freedom

http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/christ...

Premierea va avea loc pe 03 mai 2015, la Biblioteca Națională a Letoniei în Riga. Câștigătorul este jurnalist sirian și activist pentru drepturile omului, Mazen Darwish, care este în prezent în închisoare. http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/freedom-...

Lucretia Berzintu

Vizualizări: 125

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Mai 5, 2015 la 5:34pm

Stimate Domnule Soare Ion,

Vă mulțumesc pentru vizită, comentariu și aprecieri!

Sunt de acord cu dumneavoastră numai că aici este un text sumar la nivel mondial, de aniversare.

Referitor la drepturi și obligații fiecare club de presa, asociatie... își are codul său deontologic și fiecare țară își are legile ei. Jurnaliștii cu adevărat profesioniști trebuie să respecte acele coduri. În acest sens se poate studia și acest ghid, spre exemplu, plus alte reglementări apărute ulterior.

http://www2.cji.ro/userfiles/file/AMP/ghidul_ziaristi_web.pdf

Aceste legi:

  • Legea 544/2001 privind Liberul acces la informaţiile de interes public;
  • Legea 52/2003 privind Transparenţa decizională în administraţia publică;
  • Legea 504/2002 – Legea Audiovizualului;
  • Codul de Reglementare în Audiovizual;
  • Codul Penal.

Pentru eventualele încălcări ale Constituției există organe și organisme ale statului care ar trebui să acționeze pentru respectarea legii fundamentale și nu numai.Totodată, așa cum ați scris, mass-media definită ca ”a patra putere în stat” (pe lângă cea executivă, legislativă și judecătorească) datărită puterii sale de a observa și denunța eventuale nereguli către toți membrii societății, făcând astfel presiuni pentru aplicarea de sancțiuni. Dar, această putere a mass-media poate fi exercitată doar dacă ea funcționează într-o societate liberală, așa cum este și cea românească. Numai că apar uneori conflicte între departamentele instituțiilor de presă. Astfel, în timp ce departamentul redacțional urmărește ca prin articolele sale să servească interesul public, îndeplinirea rolului de ”Câine de pază” al democrației, departamentul economic(de marketing, de publicitate) este interesat exclusiv de obținerea profitului. Departamentul editorial s-ar putea să scrie articole incomode pentru clienții departamentului economic (organizații politice, economice). Condiționarea semnării unor contracte de publicitate și cazuri de șantajare a instituțiilor de presă cu încetarea unor astfel de contracte în cazul apariției unor articole nefavorabile au fost semnalate în România.

Alteori, presiuni asupra jurnaliștilor din redacție pot veni chiar din interiorul instituției de presă, din partea patronilor acesteia care-și urmăresc anumite interese. Iar Justiția din România funcționează așa cum știm cu toții. 

Aici aveți Codul deontologic al ziaristului:

http://clubulromandepresa.ro/?page_id=322

Mai presus de orice are importanță conștiința și pasiunea pentru jurnalism. Părerea mea!

Apropos de cazul ”Charlie...” , indiferent de producțiile presei din lume, nimic nu motivează de a se folosi teroarea, crima...

Cu respect,

Lucreția B. 

Comentariu publicat de soare ion pe Mai 5, 2015 la 1:46am

 Stimată Doamnă Lucreţia,

Vă felicit pentru alegerea subiectului! E o temă vastă, complexă şi sensibilă, care ar merita o dezbatere largă! Nu am înţeles, însă, niciodată, de ce accentul se pune, mai mereu, doar pe drepturi, despre obligaţii(le jurnaliştilor vorbindu-se şi scriindu-se prea puţin (în speţă, cu excepţia concisei analize a dezechilibrului de gen şi a menţionării în treacăt a sintagmei "etica profesională!")! Ar trebui să fie "introduse în ecuaţie" şi altfel de dezechilibre, cum ar fi cele de informare (informări greşite şi dezinformări grosolane - tendenţioase); de competenţe (imixtiuni nepermise, în viaţa intimă a persoanelor); de civilitate a stilului (calomnii, injurii, exprimări porno etc.), de etică profesională (actele de corupţie ale unor ziarişti şantajişti, cazul lui D.D. fiind doar unul dintre numeroasele exemple!) şi multe altele - toate acestea pătând imaginea celei de "a patra puteri în stat" şi chiar producând unele derapaje în viaţa socială).. Iată, mai jos, câteva prevederi ale CONSTITUŢIEI ROMÂNIEI (Art. 30) care sunt încalcate în mod frecvent.(rămânând, de cele mai multe ori, nesancţionate!).

7) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege".

Nu vreau să redeschidem "dosarul", dar "Cazul CHARLIE (HEBDO)" este reprezentativ în sensul celor de mai sus. A trebuit să se intervină la nivel de autorităţi (aceleaşi care au coordonat prinderea şi pedepsirea teroriştilor), ca să-i convingă pe "băieţi(i charlie-şti)" s-o lase mai moale cu înţelegerea la modul absolut, extremist, a sintagmei şi noţiunii de "libertate a presei". Reamintesc cuvintele anticului înţelept grec Solon: "Înspăimântătoare este libertatea pe care n-o mai călăuzeşte nicio raţiune!". Se cuvine, de asemenea, să ne întrebăm, prin care lege se pedepsesc "delictele de presă", din moment ce nu avem o Lege a presei din România, actualizată (cea din 2003 este, de mult depăşită!)? Dar un Cod deontologic al ziariştilor din România (CTP pornise o iniţiativă "pe vremuri", dar a lăsat-o baltă, din motive uşor de intuit!). Mă opresc aici, cu scuzele de rigoare.dacă m-am lungit. I. Soare 

PS. Felicitări conducerii executive a publicaţiei on line "Reţeaua literară", care aplică legal şi corect prevederile constituţionale privind libertatea de exprimare, sancţionându-i, prin suspendare, pe acei membri care încalcă acele prevederi Acelaşi

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor